blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ocak, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Estetik uzmanı uyardı: “Buruna dolgu veya askı gerçek burun ameliyatı yerini tutmaz”

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tekin Şimşek, buruna dolgu veya askı gibi minimal invaziv işlemlerin gerçek bir burun ameliyatının yerini tutmayacağını söyledi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tekin Şimşek, rinoplasti (burun ameliyatı) hakkında açıklamalarda bulundu. Rinoplasti işleminin hastanın cinsiyetine, burunun fonksiyonel sorunlarına ve estetik beklentilerine bağlı olarak kişiselleştirilebileceğine değinen Prof. Dr. Şimşek, “Ayrıca ameliyat öncesi detaylı bir değerlendirme yapılır ve hastanın genel sağlık durumu göz önünde bulundurulur. Bu değerlendirme sürecinde hastanın rinoplasti sonrası elde etmek istediği sonuçlar, burun şekli, burun kemiği ve kıkırdak yapısı gibi faktörler dikkate alınır” diye konuştu.

“İşlem ortalama 2-3 saat sürer”
Ameliyatta cerrahın burun üzerindeki cilt ve içyapıları yeniden şekillendirdiğini belirten Prof. Dr. Şimşek, “Burun kemiği veya kıkırdak düzeltilir, burun ucu şekillendirilir ve burun kanalları açılır. İşlem genellikle 2-3 saat sürer ancak karmaşıklık derecesine bağlı olarak süre değişebilir” şeklinde konuştu.

“Şişlikleri azaltmak için tamponlar kullanılır”
Ameliyat sonrası burun içerisine hava kanallı tamponlar ve burun üzerine plastik veya alüminyumdan yapılmış bir burun ateli yerleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. Şimşek, “Bu tamponlar ve atel, burunun yeni şeklini korumaya ve şişlikleri azaltmaya yardımcı olur. Tamponlar genellikle 3. günde çıkarılırken, atel genellikle 10. gün civarında çıkarılır. Bu durum genellikle 10 gün ile 2 hafta arasında geçer. Şişlik ve morluklar zamanla azalır ve iyileşme süreci tamamlanır. Bazı durumlarda nadiren de olsa revizyon cerrahisi gerekebilir. Revizyon cerrahisi, rinoplasti sonrasında ortaya çıkan küçük sorunların düzeltilmesini içerir. Bu tür durumlarda genellikle en az 6 ay ila 1 yıl beklemek önerilir. Çünkü burun dokularının tam olarak iyileşmesi ve stabil hale gelmesi zaman alabilir” ifadelerini kullandı.

“Burun dolgusu, gerçek bir burun ameliyatı yerini tutmaz”
Buruna dolgu veya askı gibi minimal invaziv işlemlerin gerçek bir burun ameliyatının yerini tutmayacağını söyleyen Prof. Dr. Şimşek, “Bu tür işlemler sadece cerrahi gerektirmeyen minimal deformitelerin kamufle edilmesine yardımcı olabilir. Rinoplasti, burun şeklini kalıcı olarak değiştirmek ve hem fonksiyonel hem de estetik sorunları gidermek için en etkili yöntemdir. Bu yüzden rinoplasti adayları bu faktörleri akılda tutmalı ve ameliyat öncesinde detaylı bir danışma sürecinden geçmelidir” açıklamasında bulundu.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.