Reklam
Reklam

“Erken Tanı Hayat Kurtarır”

Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
05 Aralık, 2016 14:45 tarihinde yayınlandı
0

 

Safranbolu Rotary Kulübü tarafından “Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında seminer düzenlendi.

Safranbolu Rotary Kulübü tarafından meme kanserine dikkat çekmek amacıyla düzenlenen “Erken Tanı Hayat Kurtarır” projesi kapsamında Rotary gelecek dönem başkanı Gökçe Alper Aydın tarafından Şafak Özel Eğitim’deki kadın öğretmenler, çalışanlar ve öğrenci annelerine farkındalık sunumunu gerçekleştirdi. Gökçe Alper Aydın, meme kanserinin, kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüm nedeni olan kanser türü olduğunu söyledi. Evlilik ve doğum yaşının gecikmesi, doğurganlığın azalması, stres, yaşam şartlarının zorlaşması, kontrolsüz ve uzun süreli hormon kullanımı, çevre kirliliği, dengesiz beslenme meme kanserinin daha sık görülmesine neden olduğunu ifade eden Aydın, “Ayrıca, genetik faktörler hastalığa yakalanma riski açısından önem arz etmektedir. Aile yakınları arasında meme kanseri vakası görülen kadınların, hastalığa yakalanma olasılığının, diğer kadınlara göre daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Kadınlarda ölümlere yol açan kanser türleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinden korunmada, erken teşhis çok önemli bir yer tutar. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir. Bu nedenle, meme kanserinin erken tanısı için önerilen kontrol programlarını uygulamanız çok önemlidir. Meme kanserine erken evrede tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırır.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.” dedi.

Merkez Toplum Sağlığı Birimi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme kanserine yönelik muayene hizmetleri verildiğini vurgulayan Aydın, 40-69 yaş aralığındaki tüm kadınların KETEM’e başvurması gerektiğini belirtti.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin

Ardiyede çıkan yangın evlere sıçramadan söndürüldü

AW729573 04
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Haziran, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük‘te iki katlı bir evin yanında bulunan ardiyede çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü.

Olay, 5000 Evler Bahçelievler Mahallesi’nde 15. Sokak’ta meydana geldi. İki katlı bir evin yanında bulunan ardiyede henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevleri fark eden vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Ekiplerin müdahalesiyle yangın, çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında ardiye kullanılamaz hale gelirken, olayda can kaybı ya da yaralanma yaşanmadı. Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin