Reklam
Reklam
ffffff
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
16 Ağustos, 2025 16:06 tarihinde yayınlandı
0

Dünyanın en pahallı baharatı Safran toprakla buluşuyor

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, “dünyanın en pahalı baharatı” olarak bilinen ve kilosu yarım milyon olan safranın soğanlarının ekimi başladı.

Safranbolu’nun Gayza köyü Safranova bahçesinde gerçekleştirilen ekim çalışmaları kapsamında 150 bin safran soğanı toprakla buluşturuldu. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu’da ticareti yapılan ve Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, “milli bitki” unvanıyla geçtiğimiz yıllarda Avrupa Birliği Komisyonu tarafından geçen yıl coğrafi işaretle tescillenmişti.

Ekim ve kasım aylarında boyu 15-30 santimetreye ulaştığında hasadı yapılan safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor. 80 bin çiçekten sadece 500 gram elde edilebilen safran, kilogram başına 450 bin liralık fiyatıyla “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılıyor.

Safran ekim programına katılan Safranbolu Kaymakamı Hayrettin Baskın gazetecilere yaptığı açıklamada, Safranova bahçesinin 15 dekarlık bölümünde safran bitkisi, geri kalan yaklaşık 35 dekarında ise lavanta üretimi yapıldığını belirtti.

“Bu alan yalnızca farklı türde bitkilerin üretimine yönelik bir alan değil” diyen Baskın, “Aynı zamanda eko turizmin canlandırılması, demonstrasyon alanı olarak kullanılması, safran ve lavanta gibi nitelikli bitkilerin üretim süreçlerini merak eden turistlere gösterilmesi ve görsel bir şölen sunulması açısından da büyük önem taşıyor” ifadelerine yer verdi.

Baskın, ilçeye adını veren safranın üretiminin genişletilerek yaygınlaştırılmasının geleceğe yönelik stratejik bir hamle niteliği taşıdığını söyledi.

Safranbolu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Altuntepe, Safranova’da yaklaşık 1.5 ton safran soğanının dikiminin yapıldığını ifade ederek, bu yıl 2.5 kilo ürün beklediklerini aktardı.

Safranova projesinin temelinin yaklaşık 5 yıl önce atıldığını kaydeden Safranbolu TSO Meclis Başkanı Cengiz Ünal da “Safranbolu için büyük bir kazanım olan Safranova, ürünlerin yetişmesi, kadın istihdamı ve genel istihdama katkı sağlaması açısından önem taşıyor. Araştırmalarıma göre, dünyada safran gibi soğanlı bitkilerin üretimi birçok ülkede yapılıyor. Ancak bir ticaret odasının, üstelik ilçe bazında, 50-60 dönüme sahip safran ve tarım atölyesi bulunması çok nadir bir durum. Bu nedenle gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Sari Siyah ve Beyaz Carpici ve Tipografik Bilgi Verici Video Icerigi Youtube Kucuk Resmi 6
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
05 Haziran, 2026 11:08 tarihinde yayınlandı
0

Karabük’te ilk kez ‘Ceza İnfaz Personeli Günü’ kutlandı

Adalet Bakanlığı tarafından 6 Haziran’ın “Ceza İnfaz Personeli Günü” olarak ilan edilmesinin ardından Karabük’te ilk kez farkındalık etkinliği gerçekleştirildi.

Önceki dönem Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un talimatıyla hayata geçirilen uygulama kapsamında düzenlenen programa ceza infaz koruma personeli ve aileleri yoğun ilgi gösterdi.

karabukte ilk kez ceza infaz personeli gunu kutland4Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Selçuk Akman ile Cumhuriyet Savcısı Oğuz Yılmaz’ın öncülüğünde gerçekleştirilen etkinliğe, Karabük İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay İsmail Gökçek, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, cezaevi müdürleri, infaz ve koruma memurları ile çok sayıda davetli katıldı.

Yaklaşık 500 kişinin yer aldığı programda, ceza infaz koruma memurlarının adalet sistemi içerisindeki görev ve sorumluluklarının önemine dikkat çekildi.

Etkinlik kapsamında açılan stant ve sergiler ziyaretçilerden ilgi gördü. Sergide, ceza infaz kurumlarında yürütülen eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları çerçevesinde hükümlü ve tutuklular tarafından hazırlanan mozaik eserler, rölyef çalışmaları, dekoratif ürünler, el emeği hediyelik eşyalar ve çeşitli sanatsal çalışmalar sergilendi.

karabukte ilk kez ceza infaz personeli gunu kutland3

Yetkililer, kurs eğitmenlerinin rehberliğinde hazırlanan eserlerin hükümlü ve tutukluların meslek edinmelerine, üretim süreçlerine katılmalarına ve topluma yeniden uyum sağlamalarına katkı sunduğunu ifade etti.

Program, serginin gezilmesi ve katılımcıların günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin