blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Ekim, 2024 16:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dünyada ilk kez görülen “Giresun Sendromu” tıp literatürüne girdi

Giresun’da bir hastada görülen tüm organların yer değiştirmesine bağlı siroz hastalığı vakası sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada dikkat çekici bir gelişme olarak bilim dünyasında yerini alırken, "Giresun Sendromu" adıyla tıp literatürüne geçti.
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı.

Prof. Dr. Cumhur Dülger: "Dünyada bir ilk"
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cumhur Dülger, yaptığı açıklamada, bu hastalığın dünyada daha önce tanımlanmadığını vurgulayarak “Dünyada ilk defa tüm organları ayna görüntüsünde ters dönmüş bir hastamızda kalp yetmezliğine bağlı siroz tespit ettik. Bu vakayı ulusal ve uluslararası kongrelerde hakemlerin onayıyla tıp literatürüne kazandırdık ve ’Giresun Sendromu’ adını verdik" dedi.
Dülger, organların ters yerleşiminin nadiren görüldüğünü ancak bu vakada tüm organların yer değiştirdiğini ve bunun yanı sıra sirozun geliştiğini belirterek "Bu hastalar normal kapasitelerinde çalışamıyor, yürüyemiyor ve ömürleri kısalıyor. Karaciğer fonksiyonlarındaki bozulmalar zamanla daha belirgin hale geliyor ve uygun tedavi yapılmazsa hastalık hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Siroz olduktan on on iki sene sonra da hastalar karaciğer nakline ihtiyaç duyuyorlar. Bir kısmı nakil yaptırıyor, bir kısmı yaptıramıyor yaşam beklentileri daha kısa oluyor. Uygun tedavi edilmezlerse hayati tehlikeli olan bir hastalık grubu. Uzun yıllar farkına varmadan yaşıyorlar ama bir zaman geliyor. Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk çıkıyor. Bu durumda müdahale lazım geliyor. Biz hem kalp açısından hem de karaciğer açısından gereken tedavilerine başladık. Şu an hastamızın durumu iyi” diye konuştu.

Giresun Sendromu hastalığının belirtileri
Dünyada ilk kez karşılaşılarak ’Giresun Sendromu’ ismi verilen hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın ise “Nadir görülen hastalıklar var ama bu nadirden ziyade ilk kez görülen bir vaka. Ben de klinik hayatımda ilk defa gördüm. Hastanın bize karaciğer sirozu bulgularıyla başvuruyor. En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik şikayeti. Hastanın genel olarak laboratuvarına baktığımız zaman öncelikle ön tanımlarını koyuyoruz. Sonra tanımlamalarda hastanın tüm organlarının yerinin değiştiği ve bizim de görmediğimiz bir vaka olduğu için literati de tanıyoruz. Acaba tedaviyi verirken böyle bir hasta var mı? diğer hekimler ne şekilde yaklaşmış, onların tedavi realiteleri nelerdir? Çünkü bizde bir tedavi verirken sadece kendi görüşlerimiz doğrultusunda değil, diğer hekimlerin uygulamalarını da dikkate alıyoruz. Ancak buna benzer bir vaka olmadığını gördük. Bunun üzerine Prof. Dr. Cumhur Hocamızın önderliğinde tıp literatüründe yayınlayarak anlatmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.

Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı: "Giresun’un adını dünyaya duyurduk"
Başhekim Dr. Fazlı Kulaklı da bu başarının önemine değinerek, "Bir sendrom tanımlamak kolay değil, ama Giresun’dan çıkan bu başarıyı çok önemsiyoruz. Bu sendrom, Giresun’un adını tüm dünyaya duyuracak ve tıp literatüründe önemli bir yer edinecek" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BEUN’da Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN), akademik yapısını güçlendirmeye devam ediyor. 1 Temmuz 2025 tarihli ve 32943 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi kurulmasına karar verildi. Kelam konusu karar, tıpkı tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
BEUN Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Spor Bilimleri Fakültesinin kurulmasının hem Spor Dostu Yerleşke Projesi’nde Türkiye 4’üncüsü olarak kıymetli bir muvaffakiyet elde eden Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi hem de Zonguldak açısından kıymetli bir kazanım olduğunu vurguladı. Rektör Özölçer açıklamasında şu tabirlere yer verdi:
"Üniversitemiz; ülkemizin eğitim, bilim, kültür ve sıhhat alanlarında öncü kurumlarından biri olma gayesiyle her geçen gün akademik yapısını geliştirmeye ve güçlendirmeye emin adımlarla devam ediyor. Bu maksat doğrultusunda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleri ile Spor Bilimleri Fakültesinin kurulması bizler için son derece değerli bir adımdır. Gerek alanında güçlü akademik takımımızla gerek memleketler arası arenada dünya, Avrupa ile ulusal toplulukta sayısız Türkiye şampiyonluğu üzere değerli dereceler elde etmiş öğrencilerimizle gerekse çağdaş ve tam donanımlı altyapımızla bu alanda her daim öncü olmaya devam edeceğine inandığımız Fakültemiz; gençlerimizin fizikî, zihinsel ve toplumsal gelişimlerine katkı sunarken tıpkı vakitte sporun bilimsel tarafını merkeze alan araştırmalara konut sahipliği yapacak olmasından büyük gurur ve memnunluk duyuyoruz."
Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, kurulacak fakültenin sırf vücut eğitimi öğretmeni, antrenör ve Türkiye’nin kıymetli ulusal atletlerini yetiştiren bir yapı olmayacağını; birebir vakitte spor eğitimi, spor sıhhati, spor idaresi ve rekreasyon üzere çağdaş bilim alanlarında da nitelikli uzmanlar yetiştirmeyi amaçladığını belirterek kelamlarına şöyle devam etti:
"Kurulan Fakültemizle birlikte sporun her alanına bilimsel bir bakış açısı kazandıracak, gençlerimize hem teorik hem de uygulamalı nitelikli bir eğitim ortamı sunacağız. Üniversitemiz çatısı altında kurulan Spor Bilimleri Fakültesinin, yalnızca Batı Karadeniz bölgesi için değil Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden Üniversitemizi tercih edecek gençlerimiz için aranan bir merkez olacağına, bilhassa Türk sporuna da kayda kıymet katkılar sunacağına gönülden inanıyorum. Bu his ve kanılarla Cumhuriyetin birinci üniversitesi olan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Spor Bilimleri Fakültesinin kurulmasını uygun gören Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım, üniversite ailem ve Zonguldaklı hemşehrilerim ismine şükranlarımı arz ediyorum. Bu manada dayanaklarıyla her vakit yanımızda olan Yükseköğretim Kurulu Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a ve Yükseköğretim Kurulu ailesine de teşekkür ediyorum."
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, kurulan yeni fakülte ile birlikte sporun her alanında ehil bireyler yetiştirmeyi, toplumsal hayatta farkındalık ile sağlıklı hayat şuurunu artırmayı, akademik araştırmalarla spora taraf veren bir bilim merkezi hâline gelmeyi amaçlarını sürdürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin