Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2023 04:48 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Dönemin birinci günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini aldı

Trabzon Balık Hali’nde dönemin birinci günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene ekseriyetle palamut avı ile döneme merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.
Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Trabzon Balık halinde tezgâhlarda ekseriyetle hamsi daha çok olurken, orta sıra kendini gösteren ve Trabzon açıklarında avlanan Kırlangıç balığı şaşırttı. Kilosu 500 TL’den satılan kırlangıç balığı balık halinin en kıymetli balığı olurken, onu tanesi 350 TL’den satılan torik izledi.

Hamsi Batı Karadeniz’den geliyor
Hamsinin ekseriyetle Ereğli taraflarından geldiğini belirten balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, “Bu dönem hamsinin olacağına inanıyorum zira bu dönem palamut olmadığından ötürü bol hamsi yiyeceğiz. Dönem 1 Eylül’de değil, 20’sinde ya da 1 Ekim’de açılırsa tekneler içinde uygun olur bizim için de uygun olur vatandaş için de uygun olur. Yetkililere bununla ilgili tedbir almasını bekliyoruz. Zira hava çok sıcak münasebetiyle deniz suyu sıcak olduğundan istavrit pek yok tekneler 15-20 kasa tutuyor. Hamsi Ereğli taraflarından geliyor, bizim bu taraflarda yok. Marmara, Ereğli o taraflarda avlanıyor. Bizim buralarda ise Ekim 15-20’lerinde başlar. Hamsinin avlanması Kasım 15’lerinde olursa bizim için de herkes için de yararlı olur. Erkenden hamsiyi avlarsak randıman vermez. Hamsi 75 TL, mezgit 90 TL, istavrit 100 TL, sargan 125 TL” dedi.
Hamsinin 1 ay öncesinde imaj verdiğini belirten balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, “Bir ay öncesinde hamsinin bol olacağı söylenmişti gerçekten bol geldi kilosu 75 TL. Hamsi ekseriyetle Sinop taraflarından geliyor inşallah bizim buralarda da çıkar, vatandaş bol bol yer. Esasen Karadeniz insanı hamsiye hasret bol bol tüketir. Balık fiyatları çok uygun. İstavrit 100-150 TL ortasında, mezgit 75-100 TL. Geçen dönem palamut çoktu hamsi yoktu. Bu dönem varsayımım istavrit, mezgit, hamsi bilhassa çinakop bol olacak vatandaş bol bol yiyecek” diye konuştu.

Hamsi bu sene erken geldi
Balıkçı esnaflarından Emin Avcı da hamsinin bu sene erken geldiğini kaydederek “Hamsi bu sene erken çıktı çoklukla Marmara, Zonguldak Ereğli taraflarından geliyor. Hamsi 75 TL, istavrit 100 TL, mezgit iriliğine nazaran 100-200 TL ortasında, sargan 130 TL. Bu dönem palamut fazla yok deniz suyu soğuduğu vakit inşallah çeşitler bollaşacak. Palamut uzun yıllar sonra birinci defa bu dönem gözükmedi. Aslında 1 sene oluyor, 1 sene olmuyor. Şu ana kadar palamut hiç gelmedi olağanda ince palamut bile görünmedi “şeklinde konuştu.

Kırlangıç tezgâhta yerini aldı
Genellikle pek görünmeyen lakin orta sıra ağlara takılan Kırlangıç Balığı ise halin en değerli balığı oldu. Kırlangıcın Trabzon açıklarında avlandığını tabir eden balıkçı esnaflarından Süleyman Çakır, “Kırlangıç balığı orta sıra geliyordu, Trabzon’da avlandı. Biri 3 kiloluk, başkası 5 kiloluk kadar. Kilosu 500 TL, torikler Ereğli tarafından geliyor tanesi 350 TL. Palamut şu ana kadar görünmedi inşallah ilerleyen günlerde gelir” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Altıkulaç: “İstanbul’a sevk edilen kurbanlıkların tamamına yakını satıldı”

Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinden vilayet dışına sevki yapılan kurbanlıkların tamamına yakının satıldığını söyledi.
Kurban Bayramı’nın akabinde değerlendirmede bulunan Devrekani Belediye Başkanı Altıkulaç, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinden İstanbul’un Avrupa yakasına 786 büyükbaş ve 150 küçükbaş hayvanın sevkinin yapıldığını söz etti. Hayvan satışlarıyla ilgili de konuşan Lider Altıkulaç, "Sevk edilen kurbanlıkların tamamına yakını satıldı. Vilayetimize geri dönen hayvan olmadı" dedi.
Devrekani Canlı Hayvan Pazarındaki kurbanlıkların satışıyla ilgili de bilgi veren Altıkulaç, "Fiyatlar değerlendirildiğinde geçen yılla bu yıl ortasında çok cüzi bir fiyat farkı kelam konusu. Yaklaşık kesildiği vakit karkas yükü 150-200 kilogram gelen bir kurbanlığın fiyatı ise 120 bin lira civarında satıldı. Devrekani ilçe merkezimizde yüklü olarak büyükbaş hayvan kesilmesi tercih edildi. Her sene vilayetimizden il dışına giden kurbanlık sevkiyatında azalma oluyor. Geçen yıl İstanbul vilayetine bin tane hayvan sevk etmiştik. Bu sene ise 786 tane büyükbaş, 150 tane de küçükbaş hayvan sevk ettik" sözlerini kullandı.
Kurban Bayramı tatilinde ilçeye gelen vatandaşların ekonomik hareketlilik oluşturduğunu söz eden Lider Altıkulaç, "Başta yöresel besin, el emeği ve göz ışığı eserler olmak üzere köylerimizde üretilen hayvansal yöresel eserlerimizle alakalı ekonomik manada önemli bir hareketlenme oldu. Başta yağ kesik, mantı, mesken baklavası olmak üzere sarımsak, çekme helvası, simit, köy ekmeği, pirinç, tarhana, bal, pekmez üzere eserlerimizi satışa sunulan yerlerde bu eserlerin İstanbul ve öbür vilayetlerimizden gelen hemşehrilerimiz tarafından tercih ediliyor olması esnaf ve üreticilerimizi memnun ve şad etti" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin