Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2023 04:48 tarihinde yayınlandı
0

Dönemin birinci günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini aldı

Trabzon Balık Hali’nde dönemin birinci günü tezgâhlarda görünmeyen hamsi yerini alırken, kilosu 75 TL’den satılıyor. Her sene ekseriyetle palamut avı ile döneme merhaba diyen balıkçıların ağlarına şu ana kadar palamut pek takılmazken, erken gelen hamsi balıkçıları umutlandırdı.

Denizlerde av yasağının 1 Eylül itibariyle sona ermesiyle balıkçılar “Vira Bismillah” diyerek denize açıldı. Trabzon Balık halinde tezgâhlarda ekseriyetle hamsi daha çok olurken, orta sıra kendini gösteren ve Trabzon açıklarında avlanan Kırlangıç balığı şaşırttı. Kilosu 500 TL’den satılan kırlangıç balığı balık halinin en kıymetli balığı olurken, onu tanesi 350 TL’den satılan torik izledi.

Hamsi Batı Karadeniz’den geliyor

Hamsinin ekseriyetle Ereğli taraflarından geldiğini belirten balıkçı esnaflarından Adem Kaygusuz, “Bu dönem hamsinin olacağına inanıyorum zira bu dönem palamut olmadığından ötürü bol hamsi yiyeceğiz. Dönem 1 Eylül’de değil, 20’sinde ya da 1 Ekim’de açılırsa tekneler içinde uygun olur bizim için de uygun olur vatandaş için de uygun olur. Yetkililere bununla ilgili tedbir almasını bekliyoruz. Zira hava çok sıcak münasebetiyle deniz suyu sıcak olduğundan istavrit pek yok tekneler 15-20 kasa tutuyor. Hamsi Ereğli taraflarından geliyor, bizim bu taraflarda yok. Marmara, Ereğli o taraflarda avlanıyor. Bizim buralarda ise Ekim 15-20’lerinde başlar. Hamsinin avlanması Kasım 15’lerinde olursa bizim için de herkes için de yararlı olur. Erkenden hamsiyi avlarsak randıman vermez. Hamsi 75 TL, mezgit 90 TL, istavrit 100 TL, sargan 125 TL” dedi.

Hamsinin 1 ay öncesinde imaj verdiğini belirten balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, “Bir ay öncesinde hamsinin bol olacağı söylenmişti gerçekten bol geldi kilosu 75 TL. Hamsi ekseriyetle Sinop taraflarından geliyor inşallah bizim buralarda da çıkar, vatandaş bol bol yer. Esasen Karadeniz insanı hamsiye hasret bol bol tüketir. Balık fiyatları çok uygun. İstavrit 100-150 TL ortasında, mezgit 75-100 TL. Geçen dönem palamut çoktu hamsi yoktu. Bu dönem varsayımım istavrit, mezgit, hamsi bilhassa çinakop bol olacak vatandaş bol bol yiyecek” diye konuştu.

Hamsi bu sene erken geldi

Balıkçı esnaflarından Emin Avcı da hamsinin bu sene erken geldiğini kaydederek “Hamsi bu sene erken çıktı çoklukla Marmara, Zonguldak Ereğli taraflarından geliyor. Hamsi 75 TL, istavrit 100 TL, mezgit iriliğine nazaran 100-200 TL ortasında, sargan 130 TL. Bu dönem palamut fazla yok deniz suyu soğuduğu vakit inşallah çeşitler bollaşacak. Palamut uzun yıllar sonra birinci defa bu dönem gözükmedi. Aslında 1 sene oluyor, 1 sene olmuyor. Şu ana kadar palamut hiç gelmedi olağanda ince palamut bile görünmedi “şeklinde konuştu.

Kırlangıç tezgâhta yerini aldı

Genellikle pek görünmeyen lakin orta sıra ağlara takılan Kırlangıç Balığı ise halin en değerli balığı oldu. Kırlangıcın Trabzon açıklarında avlandığını tabir eden balıkçı esnaflarından Süleyman Çakır, “Kırlangıç balığı orta sıra geliyordu, Trabzon’da avlandı. Biri 3 kiloluk, başkası 5 kiloluk kadar. Kilosu 500 TL, torikler Ereğli tarafından geliyor tanesi 350 TL. Palamut şu ana kadar görünmedi inşallah ilerleyen günlerde gelir” tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
caykur genel muduru alim ureticinin cayi bitene kadar alimlarimiz devam edecek ZqxlA3LD
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Haziran, 2026 16:37 tarihinde yayınlandı
0 0

ÇAYKUR Genel Müdürü Alim: “Üreticinin çayı bitene kadar alımlarımız devam edecek”

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarının kesintisiz sürdüğünü belirterek, “150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” dedi.

Çay İşletimleri (ÇAYKUR) Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, yaş çay alımlarında zaman zaman yaşanan yoğunluk nedeniyle üreticilere sakin olmaları çağrısında bulundu. Kampanyanın planlandığı şekilde devam ettiğini belirten Alim, üreticilerin elindeki tüm yaş çayın alınacağını vurguladı. Alim, üreticileri paniğe kapılmaması gerektiğini dile getirerek, “Yaş çay kampanyamız devam ediyor. 20 Mayıs’ta kampanyayı açtık. Bu yıl biliyorsunuz hava şartları nedeniyle biraz ötelenme oldu, normal şartlar altında alımlarımız devam ediyor. Bayram tatili 9 gün olması çay dönemine denk gelince, il dışından gelen üreticilerimiz de biraz acele edince oradan gelen bir yoğunluk oldu. Üreticilerimiz gelmişken çayı bitirip gidelim düşüncesiyle yola çıktılar. 19 bin ton stok olunca ister istemez iki günlük çay birikti. Bir gün ara verdik, bugün tekrar alımlarımıza başladık. Çay zaten şimdi tam kıvamına gelmiş durumda. Biz çayın tamamını almak için var gücümüzle çalışıyoruz. Sonuna kadar da üreticinin yanındayız. İnşallah tüm çayı alacağız. Üreticimizin de sıkıntı olur, alım durur gibi düşüncesi olmasın. Hiçbir kesintiye uğratmadan hayırlısıyla kampanyamızı bitirmeye çalışacağız” dedi.

Yaş çay alımlarında kampanya süresince 150 bin tonu aşan çay alımı yaptıklarını sözlerine ekleyen Alim, “Ara vermek zorunda kalıyoruz, kontenjanı hiçbir şekilde 30 kilonun altına düşürmüyoruz. Kapasite belli, işleyeceğimiz çay belli ve çay 24 saatten fazla beklemiyor. Üreticilerimize her zaman söylüyoruz; makineleşmeye karşı değiliz, daha sağlıklı ve rahat çay hasadına karşı değiliz. Fakat acele edip herkes bir günde çayını bitirmeye çalışınca ister istemez sıkıntı oluyor. Bu sıkıntıyı aşabilmek için arada bir stoklar aşırı derecede yoğunlaşınca ara vermek zorunda kaldık. Birincide 20 bin ton gibi bir stok oluşmuştu. Bunun 24 saat içerisinde işlenmesi gerekiyor. Bugün itibarıyla çay alımlarımız devam ediyor. 150 bin tonu geçtik. Biz limit koymuyoruz. Üreticinin çayı ne zaman biterse o güne kadar alımlarımız devam edecek” ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin