Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Ekim, 2024 04:30 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Doç. Dr. Çakmak: “Lösemi tedavisinde yüz güldürücü sonuçlara ulaşılıyor”

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Hematolojisi-Onkolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Mine Çakmak, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.
Çocukluk çağı lösemisinin, kemik iliğindeki öncül hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda, kemik iliğinin kötü huylu (malign) infiltrasyonu sonucu oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hatice Mine Çakmak, “Bu kötü huylu hücrelerin kemik iliğinin işgali sonucunda eritrosit, beyaz küre ve trombositleri üreten hücrelerin sayıları oldukça azalır ve kaybolabilir. Kan hücrelerinin üretilememesi sonucunda, hastada beyaz küre düşüklüğü, kan pulcuklarında düşüklük ve hemoglobinde düşüklük meydana gelir. Kan hücrelerinin düşmesi sonucu, kansızlığa bağlı solukluk, kan pulcuklarında düşmeye bağlı ciltte pembe noktalar ve morarmalar, burun ve ağız içi kanamalar oluşabilmektedir. Ateş, beyaz kan hücrelerindeki düşüklüğe bağlı gelişebileceği gibi, kansere bağlı da görülebilir. Eklem ağrısı, diz ağrısı, dizde şişlik, santral sinir sistemi tutulumunda nörolojik bulgular, erkek çocuklarda testis tutulumu varsa testiste şişlik meydana gelebilmektedir” dedi.

“Akut ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrılır”
Löseminin akut ve kronik lösemi olmak üzere ikiye ayrıldığına işaret eden Hatice Mine Çakmak, “Akut lösemi, akut lenfoblastik lösemi (ALL), akut miyelositer lösemi (AML) olarak sınıflandırılabilmektedir. Tüm çocukluk çağı lösemilerinin yüzde 75’ini ALL, yüzde 20’sini AML, yüzde 5’den azını da kronik miyelositer lösemi (KML) oluşturur. Juvenil myelomonositik lösemi, kronik myelomonositik lösemi ve kronik lenfositik lösemi çocuklarda daha da az sıklıkta görülür. ALL, B hücreli ALL ve T hücreli ALL olarak ikiye ayrılır. AML de MO-M7 olmak üzere morfolojik olarak 8’e ayrılır. Ancak, son yıllarda kötü huylu hücrelerdeki mutasyonların ön plana çıkmasıyla, AML genetik olarak da sınıflanmaktadır” diye konuştu.

“En sık görülen akut lenfoblastik lösemidir”
Lösemi hastalığının seyri hakkında bilgi veren Çakmak, “Akut lenfoblastik lösemide 1 yaş altında veya 10 yaş üstünde tanı almak, erken T hücreli alt tipine sahip olmak, tanı beyaz kürenin yüksek olması, kemik iliğinde kötü gidişatla alakalı genetik özelliklerin tespiti, tedavi sonrası kalıntı hastalık, hastalığının seyri konusunda fikir vermektedir. Akut miyeloid lösemide de alt tip, kanser hücresindeki genetik mutasyonlar, tedavi yanıtı, daha önce kanser geçirmiş olmak gibi faktörler hastalığın gidişatını olumsuz etkilemektedir. Akut lösemilerden en sık görülen akut lenfoblastik lösemidir” şeklinde konuştu.

Bu hastalığın teşhis süreci hakkında bilgi veren Çakmak, “Hastanın öykü, fizik muayenesi, özgeçmiş, soy geçmiş gibi bulgularından sonra kan değerlerine bakılır. Periferik yayma her hastada mutlaka değerlendirilir. Kesin tanı kemik iliği aspirasyonu ile konmaktadır. Kemik iliği biyopsisi, bazı özel durumlarda yapılmaktadır. Kemik iliği aspirasyonu ile alınan örneklerden, hücrelerin mikroskopta incelenmesi, akım sitometri ile hücre tipi tayin ve genetik çalışmalarla hastalık hakkında gidişatla veya kalıntı hastalıkla ilgili bilgiler edinilmektedir.” ifadelerine yer verdi.

“Bu gıdalar önerilmiyor”
Lösemi hastalığının temel tedavisinin kemoterapi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Çakmak, “Dışarıda maske takılması, hijyen kurallarının artırılması, enfeksiyon önlemlerinin alınması çok büyük önem taşımaktadır. Beslenme düzeni, kabuğu soyulan tüm meyveler, kaynamış, pişmiş yiyecekleri içerir. Asitli içecekler, turşu, cips ve şekerli gıdalar önerilmez. ALL ve AML tedavisi farklılık gösterir. ALL’de kızlarda 2.5 yıla, erkeklerde 3.5 yıla kadar varabilen tedavi süreci varken, AML’de 6 aylık tedavi veya kötü genetik risk faktörünün olması durumunda alljoenik (başka bireyden) kemik iliği kök hücre nakli gerekebilmektedir. Kemoterapi süresince ve bitiminden bir yıl sonrasına kadar çocuk hasta, okula gidemeyeceği için evde eğitim gibi imkanlardan faydalanabilmektedir. Kronik miyeloid lösemi, akut lösemilere göre farklılık gösterir. Hastalığın kronik fazı, çoğalma fazı ve blastik (lösemi benzeri fazı) vardır” diye konuştu.

“Erişkinlere göre çocukluk çağı kanserleri oldukça yüz güldürücüdür”
Kemoterapinin lösemide tedavinin temelini oluşturduğunu yineleyen Doç. Dr. Çakmak, “Kemoterapi lösemide tedavinin temelini oluşturur. Erişkinlere göre çocukluk çağı kanserleri oldukça yüz güldürücüdür, alt tipine ve genetik risk faktörleri başta olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı yüzde 98’in üstünde sağ kalım izlenebilmektedir. Tanıda santral sinir sistemi tutulumu, beyin omurilik sıvısında malign hücrelerin varlığında, kranial radyoterapi (baş ışınlaması), ve intratekal tedaviler ile kemoterapilerin sıklaştırılması gündeme gelmektedir. Nüks durumunda veya AML’de tanıda da kötü risk faktörlerinin varlığında allojenik kemik iliği kök hücre transplantasyonu yapılmaktadır. Kemoterapiye bağlı kısa ve uzun dönem yan etkiler görülebilmektedir. Kısa dönemde saç dökülmesi, kan hücre değerlerinde azalma, idrarda kan görülmesi, kalpte etkilenme gibi yan etkiler görülürken, uzun dönemde de ikincil kanserler, kalp yetmezliği gibi yan etkiler mevcuttur. Kronik miyeloid lösemide ise hastalığın kronik fazında, hedefe yönelik tedavi olarak imatinib, ağızdan tablet olarak öncelikle verilmektedir” şeklinde konuştu.

Çocuk kemoterapi ünitesi 6 aydır hizmet veriyor
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji-Onkoloji Kliniği’nde çocukluk çağı lösemi hastaların takip ve tedavisinin yapıldığına işaret eden Çakmak, “Hastanemizde 6 ay önce çocuk kemoterapi ünitesi açılmıştır ve yüzde 95’in üzerinde bu tedavide kullanılan ilaçlar Hastanemiz eczanesinde mevcuttur. Hastanemizde olmayan ilaçları da temin edebilmekteyiz. İlk 33 gün hastanın yatacağı izole bir odamız ve iki yatağımız mevcuttur. İlk 33 gün sonrasında ayaktan veya bir haftaya kadar yatarak tedavi alabileceği imkanlarımız Pediatri Servisinde bulunmaktadır” dedi.

“Çocuk hematoloji-onkoloji servisinin açılması adına çalışmalarımız sürüyor”
Sadece lösemi değil, tüm çocuk kanser hastalarına başka hastanede tanı konsa da tüm ilaçları verebilecek imkana sahip olduklarını bildiren Hatice Mine Çakmak, “Düzce’de oturan, Üniversitemizde ilaçlarını almak isteyen tüm kanserleri çocukları ünitemize bekliyoruz. Ateşli veya ateşsiz tüm sıkıntılarını tedavi etmeye hazırız. Çocuk Hematoloji-Onkoloji Servisinin ileride açılması adına çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz” ifadeleri ile açıklamasını sonlandırdı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor

blank

BİR ÜLKE İÇİN EN TEHLİKELİSİ !

blank

Düzce’de bin 960 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

blank

1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı silahlı çatışmanın şüphelileri adliyede

blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Temmuz, 2025 14:23 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye'nin çeşitli noktalarında meydana gelen yangınlarla mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı ve bin 537 kara aracının görev yaptığı açıkladı.

AFAD'ın sosyal medya hesabından yapılan bilgilendirme paylaşımında, "Karabük, Bursa, Antalya, Mersin, Ankara, Kahramanmaraş ve Bursa illerimiz başta olmak üzere ülkemizin birçok farklı yerleşim yerinde meydana gelen orman yangınlarını kontrol altına alma, söndürme ve soğutma çalışmaları, Orman Teşkilatımız başta olmak üzere, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımız tarafından yoğun ve aralıksız bir şekilde havadan ve karadan sürdürülmektedir. Bahse konu orman yangınları ile mücadele kapsamında; 5 bin 400 personel 119 hava aracı bin 537 kara aracı görev yapmaktadır" ifadeleri kullandı.
AFAD Başkanlığının süreci takip ettiği ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planı kapsamında Orman Genel Müdürlüğü ile koordinasyon halinde çalışmalarında devam ettiği bildirildi.
20 - 26 Temmuz tarihleri arasında olası risklerin önüne geçmek amacıyla; 10 ilde meydana gelen yangınlarda 53 yerleşim biriminde vatandaşlar güvenli bölgelere alındı. Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Antalya, Uşak, Sakarya ve Karabük illerinde toplam 8 bin 269 küçükbaş ve büyükbaş hayvan güvenli bölgeye alındı. Karabük, Sakarya, Bilecik, Antalya, Mersin, Uşak ve Kahramanmaraş'ta 56 konut, 4 ahır, 9 samanlık ve 10 depo için hasar tespiti yapıldı. Gün içinde Ankara'nın Çankaya ilçesi Eymir Gölü mevkiinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarını yerinde takip etmek ve koordinasyona destek sağlamak üzere AFAD Başkanı Vali Ali Hamza Pehlivan, Ankara Valisi Vasip Şahin ile birlikte, olay bölgesine intikal etti. Görevli ekiplerin havadan ve karadan yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
27
Temmuz Pazar
1447 HİCRİ Safer 2
Öğle Vakti
Şuanki vakit
Öğle
  İmsak
03:45
  Güneş
05:33
  Öğle
13:01
İkindi vaktine kalan süre
 
  İkindi
16:57
  Akşam
20:19
  Yatsı
21:59

Çok Okunanlar

blank
Karabük

CHP’li Akay: “Bu Utancı Daha Fazla Büyütmeyin”

blank
Karabük

Yangın bölgesindeki muhtar köye gelen yardım ekibine çorba yaptı

blank
Karabük

Şehidin Var Karabük

blank
Gündem

Bilecik’te görev tamam sıra Karabük’te

blank
Karabük

Başkan Özçelebi: “Belediyemiz Kapatılmasın, Ama İş Bilmezlerden de Kurtulmalıyız”

blank
Karabük

Karabük’te 29 saattir süren orman yangını yeniden alevlendi

blank
Gündem

Bakan Kurum: “1 ay içinde yangın bölgelerinde inşa faaliyeti başlayacak”

blank
Karabük

Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya, yangında etkilenen serçeye elleriyle su verdi

blank
Karabük

Orman Şehidi Enes Kızılyer Son Yolculuğuna Uğurlanacak

blank
Gündem

Karabük’ün Kara Günü

Video Haberler

blank

AFAD: “Orman yangınları ile mücadele kapsamında 5 bin 400 personel, 119 hava aracı, bin 537 kara aracı görev yapmaktadır”

blank

Bakan Tunç: “Orman yangınları soruşturmalarında gözaltına alınan şüphelilerden 21’i tutuklanmış, 47’si hakkında adli kontrol kararı verilmiştir”

blank

Bakan Uraloğlu: “2 mahallemiz boşaltıldı. Yangından dolayı yaralanan hiç kimse yok”

blank

Karabük’te hayvanlar güvenli alanda bekletiliyor

blank

BİR ÜLKE İÇİN EN TEHLİKELİSİ !

blank

Düzce’de bin 960 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

blank

1 kişinin öldüğü, 7 kişinin de yaralandığı silahlı çatışmanın şüphelileri adliyede