Reklam
Reklam

Diyabete bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Aralık, 2024 04:07 tarihinde yayınlandı
0

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, diyabet hastalığına bağlı gelişen kalıcı görme kaybının önlenebilir olduğunu vurguladı.

Türkiye genelinde ve özellikle Karadeniz Bölgesi’nde şeker hastalığı (diyabet) tanısı alan kişi sayısının oldukça yüksek olduğunu bildiren Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özgür, düzenli göz kontrollerinin önemine dikkat çekerek, erken teşhis ve tedavi ile görme kaybının önüne geçilebileceğini belirtti.

“Düzenli göz kontrolü şart”

Düzenli göz muayenesinin önemini vurgulayan Medicana International Samsun Hastanesi Doktorlarından Dr. Öğr. Üyesi Özgür, “Karadeniz Bölgesi’nde diyabet hastalığı oldukça yaygın. Hatta bazen göz muayenesi sırasında hastaya diyabet tanısı koyabiliyoruz. Ancak, diyabet tanısı almış birçok hasta uzun yıllar göz kontrolü yaptırmıyor. Ne yazık ki bu hastalar genellikle görme kaybı şikayetiyle geldiklerinde, gözde diyabetin ileri evre etkileriyle karşılaşıyoruz. Diyabetin gözü etkilediği bu noktada, kalıcı görme kaybını önlemek için çok geç kalınmış olabiliyor. Halbuki diyabetin gözü etkileme aşamasından önce veya erken evrede müdahale edilirse, görme kaybını engellemek mümkün. Ancak halkımızda, diyabet hastalarının düzenli göz kontrollerine gitmesi konusunda bir farkındalık eksikliği var” dedi.

“Şekere bağlı kalıcı görme azlığı önlenebilir”

Diyabete bağlı görme kaybının erken tedaviyle önlenebileceğini belirten Dr. Özgür, şu bilgileri paylaştı:

“Göz kontrollerinin ihmal edilmesi, kalıcı görme kaybına yol açabilir. Diyabet, göz arkasında kanamalara ve ödemlere neden olabilir. Bu durumları göz içi enjeksiyonlar ve lazer tedavileriyle kontrol altına almaya çalışıyoruz. Ancak tedaviye geç başlanırsa görme hiçbir zaman eski haline dönmeyebilir. Ayrıca tedavi sürecinde hastanın diyabetini kontrol altında tutması şarttır. Özellikle 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösteren ‘Hemoglobin A1c’ değerinin hedef seviyelerde olması ve hastanın diyetine dikkat etmesi büyük önem taşıyor. Aksi halde sadece bizim müdahalelerimiz yeterli olmuyor. Hastalık ilerlerse, göz arkasında ciddi kanamalara neden olduğunda ‘vitrektomi’ adı verilen ameliyat gerekebiliyor. Bu, hastalığın ileri aşaması olup görmenin eski haline dönmesi genellikle mümkün olmuyor. Halbuki bu durum önlenebilir bir görme kaybıdır. Diyabet kontrol altına alındığında ve düzenli göz kontrolleri yapıldığında, kalıcı görme kaybının önüne geçilebilir. Toplumun bu konuda farkındalık kazanması çok önemli. Tüm bireyleri düzenli göz muayenesine davet ediyoruz, ancak özellikle diyabet hastalarının yılda en az bir kez mutlaka göz muayenesi yaptırmaları gerekiyor.”

Bizi sosyal medyadan takip edin

Karabük’te büyükler için dev sosyal yaşam merkezi yükseliyor

karabukte buyukler icin dev sosyal yasam merkezi yukseliyor HmjelBwT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2026 12:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Karabük Belediyesi ile hayırsever Yücel Özçelik iş birliğinde yapımı sürdürülen “Yücel-Recep Özçelik Aktif Yaş Alma Merkezi” hızla yükseliyor. Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, inşaat alanında incelemelerde bulunarak çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Hayırsever Yücel Özçelik tarafından, vefat eden eşi Recep Özçelik’in anısını yaşatmak amacıyla yaptırılan merkezin, kentte yaşayan ileri yaştaki vatandaşlara sosyal ve sağlıklı bir yaşam alanı sunması hedefleniyor.

Yaklaşık 3 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen ve bin metrekare kapalı kullanım alanına sahip iki katlı merkezde; okuma salonu, oyun salonu, çok amaçlı etkinlik alanları ve 70 metrekarelik açık hava bölümü yer alacak. Ayrıca pilates salonu, psikolojik danışmanlık hizmetleri ile fizyoterapi desteği de merkez bünyesinde sunulacak.

İncelemelerin ardından açıklama yapan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, büyüklerin toplumun en önemli değerleri olduğunu belirterek, “Büyüklerimizin tecrübesi ve varlığı şehrimizin en büyük zenginliğidir. Tamamlandığında bu merkez, kıymetli büyüklerimizin akranlarıyla bir araya gelip sosyalleşebileceği, sağlığını koruyabileceği ve kaliteli vakit geçirebileceği çok yönlü bir yaşam alanı olacak. Projenin her aşamasını titizlikle takip ediyoruz” dedi.

Merkezin manevi yönüne de dikkat çeken Çetinkaya, “Bu projeyi bizim için daha anlamlı kılan, hayırseverimiz Yücel Özçelik’in vefat eden eşi Recep Özçelik’in hatırasını yaşatacak olmasıdır. Şehrimize böylesine kalıcı ve anlamlı bir eser kazandırdığı için kendisine teşekkür ediyorum. Amacımız bu değerli yatırımı en kısa sürede tamamlayarak büyüklerimizin hizmetine sunmaktır” ifadelerini kullandı.

Belediye ekiplerinin yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüğü merkezin, çevre düzenlemelerinin tamamlanmasının ardından kısa süre içerisinde hizmete açılması planlanıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin