karabuk
İmsak 05:56
Güneş 07:21
Öğle 13:07
İkindi 16:12
Akşam 18:44
Yatsı 20:03
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
devrekliler 90lar ile costular ILdOXvtM jpg
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ağustos, 2024 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum: 0

Devrekliler 90’lar ile coştular

Devrek’te düzenlenen “Yaz Şenlikleri” kapsamında düzenlenen etkinlikte vatandaşlar doyasıya eğlenmenin tadını çıkardılar.
Zonguldak’ın Devrek İlçesinde belediye tarafından hayata geçirilen “Yaz Şenlikleri” kapsamında düzenlenen etkinliklerde vatandaşlar ve çocuklar doyasıya eğlenmenin tadını çıkardılar.
Gündüz çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlenceli oyun programları ile başlayan etkinlikler gün boyunca DJ performansı ve 90’lar dizi ve sinema filmleri ile şenlik havası ile devam ederken, akşam saatlerinden sonra ise “Yaz Şenlikleri” etkinliğinde vatandaşlar 90’lı yılların efsanevi sanatçılarının performanslarıyla büyülendiler. Egemenlik Mesire Alanında hayata geçirilen organizasyonda doksanlı yılların unutulmazları arasında yer alan Eda-Metin Özülkü, Sibel Alaş, Hazal, Jale, Reyhan Karaca gibi sanatçılar sahnede yer alırlarken, davetliler nostaljik şarkılarla günümüzde geçmişi yaşamanın tadını çıkardılar. İlçe ve ilçenin dışından da yüzlerce davetlinin katıldığı müzik şöleni geç saatlere kadar devam ederken, Belediye Başkanı Özcan Ulupınar,” Etkinliklerimiz yaz boyunca devam edecektir. Belediye olarak gerek bölgemizde yaşayan vatandaşlarımıza ve gerekse de gurbetçi vatandaşlarımıza moral ve motivasyon anlamında destek vermeyi ve bu tür etkinliklerimizin yaz boyu devam edeceğini belirtmek isterim” diye konuştu.
Programın ardından belediye Başkanı Özcan Ulupınar tarafından sanatçılara ilçenin sembolü olan Devrek Bastonu plaket ve çiçek takdiminde bulundu

Bizi sosyal medyadan takip edin
wwww 1
Mustafa Akgün tarafından
27 Şubat, 2026 10:41 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum: 0

Karabük Üniversitesi Akademisyeninden Türkiye’de İlk, Dünyada İkinci PCB Teknolojisi

Karabük Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürüttüğü TÜBİTAK destekli projeyle görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi hayata geçirildi.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hatice Evlen’in yürütücülüğünü üstlendiği TÜBİTAK destekli “Eklemeli İmalat Teknolojisiyle Görüntü İşleme Temelli Zeki Baskılı Devre Kartı (Pcb) Üretim Makinesi Tasarım ve İmalatı” projesi kapsamında, görüntü işleme temelli zeki PCB üretim makinesi başarıyla geliştirildi.

TÜBİTAK 1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı çerçevesinde desteklenen çalışma, yenilikçi üretim teknolojileri açısından önemli bir çıktı sundu. 2021 yılında patentlenen bu makine, Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci olma özelliğiyle dikkat çekiyor.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren Elya Mekatronik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’nin sahibi olan Doç. Dr. Evlen’in yürüttüğü proje, üniversitenin akademik birikimini sanayiye aktarması açısından da önemli bir örnek oluşturuyor.

Proje kapsamında geliştirilen sistem, klasik yöntemlerle üretimi zor olan elektronik devre kartlarının üretimini mümkün hale getiriyor. Üç boyutlu yazıcı tabanlı yapısı ve görüntü işleme teknolojisi sayesinde çalışan bu zeki üretim makinesi, yüksek hassasiyetle üretim yapabilen yenilikçi bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Üç Boyutlu Yazıcı Tabanlı Akıllı Üretim Sistemi

Doç. Dr. Hatice Evlen, geliştirilen sistemin elektronik devre kartlarının üretiminde önemli bir yenilik sunduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Projemiz kapsamında, adından da anlaşılacağı üzere, görüntü işleme mantığıyla işlem yapan üç boyutlu yazıcı üretimi yaptık. Bu makinamızda elektronik devre kartlarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Klasik yöntemlerle üretilmesi zor olan elektronik devre kartlarını ya da kontrol kartlarını; üç boyutlu yazıcı temelli makinamızda, görüntü işleme tekniğiyle, aynı zamanda kalibrasyonu da kendi kendine gerçekleştirebilen bir makinada buluşturduk.”

Geliştirilen makine, üretim sürecinde makine içerisine yerleştirilen kameralar aracılığıyla görüntü alarak hem uzaktan kontrol imkânı sunuyor hem de görüntü işleme teknolojisi sayesinde baskı sırasında hata tespiti yapıp, kendi kendine kalibrasyon ve baskıda düzeltme gerçekleştirebiliyor. Ayrıca sıcaklık, basınç ve süre gibi baskı parametreleri kontrol edilerek üretimde maksimum hassasiyet sağlanıyor.

Farklı Yüzeylere Baskı Yapabilen Yenilikçi Teknoloji

Bu zeki üretim makinesi yalnızca elektronik devre kartlarıyla sınırlı kalmayarak; kâğıt, polimer, polyester ve epoksi gibi birçok farklı yüzeye baskı yapabilme kapasitesiyle dikkat çekiyor. Geniş uygulama alanı sayesinde geliştirilen sistemin sanayiye yönelik ticarileşme potansiyeli de öne çıkıyor.

Proje yalnızca zeki PCB üretim makinesiyle sınırlı kalmadı. Aynı zamanda makinede kullanılmak üzere gümüş ve karbon nanotüp temelli yüksek iletkenli mürekkepler de üretildi. Doç. Dr. Evlen bu süreci şu sözlerle aktardı:

“Projemizde üç boyutlu PCB makinamızın yanı sıra, aynı zamanda makinamızda kullanabileceğimiz gümüş ve karbon nanotüp temelli iletken mürekkeplerimizin de üretimini gerçekleştirdik. Bunların da yine patentlemesini sağlıyoruz. Bunların yanı sıra ürettiğimiz mürekkeplerin iletkenlik ölçümlerini gerçekleştirmek amacıyla 2 farklı ölçüm aralığına sahip 2 adet 4 noktalı problu iletkenlik ölçüm cihazı geliştirilmiş ve üretilmiştir. Cihazlarımızın kalibrasyonu akredite laboratuvarlarda karşılaştırmalı ölçümler alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu cihazlarla da elektrik iletkenlik ölçümünde sanayiye ve akademiye hizmet etmeyi planlamaktayız.”

Karabük Üniversitesi, Teknokent çatısı altında yürütülen bu tür projelerle akademik bilgi birikimini teknolojiye dönüştürerek Türkiye’nin yerli ve milli üretim kapasitesine katkı sunmaya devam ediyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin