Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Ocak, 2024 20:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Derepazarı mandalinasında hasat iyi, satışlar kötü

Rize’nin Derepazarı ilçesinde yetişen ve ismini yetiştiği ilçeden alan Derepazarı mandalinasında bu yıl hasadın verimli geçtiği ancak mandalina satışlarının düştüğü belirtildi.
Derepazarı ilçesinde vatandaşlar tarafından Derepazarı mandalinasının hasadı gerçekleştirildi. Toplanan mandalinalar yıllardır Karadeniz Sahil Yolu kenarında kurulan tezgahlara götürülüyor. Tezgâh sahipleri tarafından mandalinalar özenle seçilerek diziliyor. Satışa hazırlanan mandalinalar yol kenarında müşterilerini bekliyor. Yol kenarında tezgâhları gören vatandaşlar satın alarak Türkiye’nin farklı illerine götürüyor. Ününe ün katan Derepazarı mandalinasının 1 kilogramı ise bu yıl 15 TL’den satılıyor. Mandalina satıcıları bu yıl geçmiş yıllara göre satışın düştüğünü belirtti.

“Geçen seneye göre satışı düşük”
Geçen yılki satışların yüksek olduğunu bu sene düştüğünü belirten Aydın Tibet, “Bu sene satışlarımız biraz düşük. Satışlar düşük olduğundan ötürü potansiyel düşük. Vatandaşlarımız burayı biliyor. Bilen vatandaşımız gelip alıyor. Buradaki mandalinada ilaçlama yoktur. Doğal mandalinadadır. İnek gübresi kullanılmaktadır. İçerisinde çekirdek yoktur. Aroması yüksektir. Kivimiz, limonumuz bulunmakta. Başka meyvelerimizde bulunmakta fakat şu an mevsimi değil. Geçen seneye göre satışı düşük. Ürünlerimizi sergiledik. Vatandaşlarımızı bekleriz. Gelip görün alan alır, almayanın canı sağ olsun. Burada fidanlarımızda var. Fidanlarının yaşına göre fiyat değişiyor. 100, 150, 200 TL ye fidan var. Derepazarı mandalinası baya ilgi gördü. Tadı da güzel. Müşterilerimizi, vatandaşlarımızı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Geçen sene iyi olan satışlar bu sene iyi değil”
Derepazarı mandalinası herkes tarafından beğenildiğini söyleyen Ali Köse, “Mandalinanın kilosu 15 TL. Bazı yerlerde ucuz olduğunu söyledikleri zaman satamıyoruz. Geçen sene iyi olan satışlar bu sene iyi değil. Çok güzel, iyi mandalinamızın olmasına rağmen düşüş var. Derepazarı mandalinası çok güzel. Herkesin beğendiği bir mandalina. Tatlı, olgun, iyi mandalina. Kaliteden yana sıkıntı yok. Fakat bazı noktalarda ucuza satılması burayı etkiliyor. Maliyeti karşılayıp karşılamaması konusunda satışlardan ötürü sıkıntı var şu anda. Kilosu satış fiyatı 15 TL, kasa satış fiyatı 13 TL. Market ile burası bir olmaz. Burada insanlar toplaması falan derken uğraşıyor. Mandalina olsun limon olsun her şey doğal. Limonda buranın” diye konuştu.

“Aroması yüksek olduğu için tercih edilen bir mandalina”
Mandalinada satışların düşük olduğunu ifade eden Rahmi Tibet, “Derepazarı mandalinası güzeldir, katkısız, organiktir. Bahçeden alıp buraya getiriyoruz ve müşterilerimize sunuyoruz. Aroması yüksek olduğu için tercih edilen bir mandalina. Kilosu 15 TL. kasa hesabına göre verdiğimizde ayarlıyoruz fiyatı. Satışlar düşük. Mersin mandalinası satışlarımızı düşürüyor” ifadelerini kullandı.
Derepazarı mandalinasının tamamen organik olduğunu dile getiren Erkan Selimoğlu, “Çok şükür satışımız var. Her sene, senenin üç, dört ayı buradayız. On bir, on iki tezgâh açıyoruz. Buranın yerlisiyiz. Büyüklerimize seslenmemiz lazım. Mandalinaya bir çözüm bulunması gerekiyor. Fabrika sistemine dönmesi lazım. Türkiye’ye tanıtmamız lazım. Mandalinamız meşhur hale geldi artık. Bu güzergâhtan geçenler bildikleri için buradan mandalina alıyorlar. Dışarıya açılmak, Derepazarı’nın daha güzel reklamını yapmak için fabrika sistem istiyoruz. Organiktir, katkı maddesi yoktur, ilaçlama yoktur. Bazı yerlerde üzerine sprey sıkarlar bizde yoktur. Fiyatlar 10-12 TL arası. Geçen seneye göre satışlar düştü” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OKA, Avrupa Komisyonu’nun “Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon” programına katılmaya hak kazandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uyumunda faaliyetlerini yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Avrupa Komisyonu’nun "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" programına katılmaya hak kazandı.
OKA, Avrupa Kurulu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından açılan ve 200’den fazla müracaatın alındığı "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" (Innovation for Place-Based Transformations) başlıklı hazırlık hareket planı davetinde, Avrupa seviyesinde seçilen sınırlı sayıdaki kamu kurumu ortasında yer aldı.
Ajansın 16 Aralık 2024 tarihinde sunduğu müracaat, 24 Nisan 2025’te Avrupa Komitesi tarafından resmen kabul edildi. Ajans, TR83 Bölgesi’ni (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) temsilen, "Döngüselliği Başarma" (Achieving Circularity) başlığı altında 11 modülden oluşan kapsamlı bir kapasite geliştirme sürecine iştirak sağlayacak. Program, Avrupa Birliği Üye ve Aday Ülkeleri ile Ufuk Avrupa Programı’na Asosiye Ülkelerdeki kamu kurumlarının sürdürülebilir dönüşüm kapasitelerini artırmayı hedefliyor. 60 saatlik eğitim süreci boyunca Dönüşüm Siyasetlerinin Tasarımı, Çok Paydaşlı Yönetişim ve Lokal Yenilikçilik üzere kritik alanlarda kurumsal kapasite geliştirilecek; Avrupa’nın farklı bölgelerinden iştirakçilerle ortak öğrenme ve tecrübe paylaşımı sağlanacak; ajans ve ilgili lokal kurumlar, döngüsel iktisat uygulamalarında siyaset teklifleri geliştirme fırsatına sahip olacak.

OKA çalışmaları ve bölgesel döngüsel iktisat potansiyeli tesirli oldu
Ajansın programa kabul edilmesinde, bölgenin güçlü biyokütle potansiyeli ile OKA’nın sürdürülebilirlik alanında yürüttüğü çok boyutlu çalışmalar belirleyici rol oynadı. TR83 Bölgesi değerli bitkisel üretim ve hayvancılık kapasitesine sahip olup, her yıl yaklaşık 50 bin ton fındık kabuğu, 40 bin ton çeltik kavuzu ve 5 bin 500 ton mezbaha atığı üzere organik yan eser üretiyor. Hâl, pazar yerleri ve besin sürece endüstrilerinden kaynaklanan başka organik artıklarla birlikte bu atıkların döngüsel iktisat çerçevesinde kıymetlendirilmesi büyük bir kalkınma potansiyeli sunuyor. OKA, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinin entegre formda ilerletilmesi maksadıyla geliştirdiği programlar aracılığıyla işletmelerin teknik kapasitelerini ve yatırım altyapılarını güçlendiriyor. Organize sanayi bölgelerine yönelik çevresel sürdürülebilirlik, kaynak verimliliği ve atık idaresi hususlarında eğitim ve danışmanlıklar sunarken, Çorum’da mezbaha atıklarının yaş mama üretiminde kıymetlendirilmesine yönelik örnek projeleri de yaygınlaştırıyor. Bu potansiyel ve düzgün uygulama örnekleri, Ajansın döngüsel iktisat perspektifini lokal seviyede faal biçimde uygulamaya koyduğunun göstergesi olarak Avrupa Kurulu tarafından da değerlendirildi.

Mehlika Dicle: "Sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz"
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, mevzuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Ajansımızın döngüsellik, iklim ahengi ve kaynak verimliliği üzere alanlarda sürdürdüğü çok taraflı çalışmalar, Avrupa Kurulu nezdinde de takdir görmüştür. Bu programla birlikte yalnızca kapasitemizi geliştirmeyecek, birebir vakitte bölgemizin sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz."

Gelecek Vizyonu: Yeni iş birlikleri ve ölçeklendirme
Programın çıktıları doğrultusunda OKA, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yeşil iktisat ve döngüsel dönüşüm ekseninde yeni projeler geliştirmeyi, mevcut uygulamaları ölçeklendirmeyi ve yeni iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Tarım, besin sanayi ve atık idaresi üzere kesimlerde yenilikçi dönüşüm senaryoları üzerine çalışmalar devam edecek

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.