Reklam
Reklam
66deeda8f268e jpg
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Eylül, 2024 15:45 tarihinde yayınlandı
0

Depremlerin Hasar Sebepleri Kitap Haline Getirildi

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin verdiği hasarların sebepleri, akademisyenler tarafından kitap haline getirildi.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Milli Savunma Bakanlığının Deprem Araştırma Grubu’nda görev alan ve “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu” başlıklı projenin yürütücüsü olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görevlendirmesiyle Hatay’da araştırmalarda bulunan Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, yaşanan sorunları ve tespitlerini kitap haline getirdi.

Birçok üniversite hocasının da katkı verdiği ve editörlüğünü Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan’ın yaptığı “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler” isimli kitap basıldı. Kitap, özellikle deprem bölgesi başta olmak üzere birçok yerde ilk aydan büyük ilgi gördü.
“6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler” başlıklı kitap ile ilgili bilgiler veren Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Mahmut Bilgehan, “Dünyanın en büyük doğal afetlerinden birisi olarak gösterilen 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, 11 ilimizi etkileyerek binlerce can kaybına ve çok geniş bir sahada büyük yıkımlara yol açtı. Türkiye’nin 81 ilinde hissedilen acı, tüm yüreklerde en derin şekilde hissedildi. Meydana gelen depremlerin hala çok yüksek oranda can kaybına ve yapısal hasarlara neden olması, deprem konusunda ülkemizin daha çok yol alması gerektiğini göstermektedir. Bu anlamda deprem ile ilgili yapılan her çalışma ve etkinlik büyük önem arz etmektedir. 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri ile ilgili gerçekleştirilen bir TÜBİTAK projesi etkinliğinden esinlenerek hazırlanan bu kitabın hazırlanmasında önemli katkılar sağlayan bölüm yazarları Sayın Kasım Yenigün, Eren Vuran, Fatih Üneş, Selçuk Memiş, Hasbi Yaprak, Rukiye Koçkar Tuğla, Canan Bilgehan, Adem Ahıskalı, Oğuzhan Yavuz Bayraktar, İbrahim Yenigün, Mehmet Uğur Yılmazoğlu’na ve emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederim. Bu kitabın akademisyenlere, inşaat mühendislerine ve inşaat mühendisi adayı öğrencilere yararlı olacağını temenni ederim. ‘6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri, Hasar Nedenleri ve Alınan Dersler’ başlıklı kitap basılmıştır. Bu çalışmanın, Kahramanmaraş depremlerinde oluşan hasarların sebeplerinin anlaşılmasında önemli bir katkı sunacağına inanılmaktadır” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
ozel bireylerin gurur gunu ucXcmSBn
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

Özel bireylerin gurur günü

Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen temsili askerlik uygulamasında 9 özel gereksinimli birey bir günlüğüne askerlik yaparak yemin etti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında gerçekleştirilen programda özel gereksinimli bireyler sabah saatlerinde aileleriyle birlikte Gümüşhane İl Jandarma Komutanlığı’na geldi. Büyük heyecan yaşayan temsili askerler, ilk olarak asker üniformalarını giydi.

Daha sonra asker tıraşı olan özel bireyler, jandarma personeli eşliğinde temel askerlik eğitimlerine katıldı. Eğitim alanında düzenlenen yürüyüş ve çeşitli uygulamalarda renkli görüntüler ortaya çıktı. Eğlenceli ve duygusal anların yaşandığı program kapsamında özel bireyler temsili olarak nöbet tuttu. Ardından yemek duası yapılarak aileleriyle birlikte öğle yemeği yenildi.

Programın devamında düzenlenen törende Türk bayrağına el basarak yemin eden temsili askerler, bir gün de olsa askerlik yapmanın gururunu yaşadı. Tören sonunda özel bireylere Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, Jandarma Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan ve il protokolü tarafından temsili terhis belgeleri takdim edildi.

“Evladımızın asker olduğunu da gördük”

Askerliğin yeğeninin hep hayali olduğunu söyleyen Serpil Öz, “Yeğenim bugün çok güzel bir askerlik yaptı. Allah bu duyguyu herkese nasip etsin. Çok sevindi, biz de onun adına çok sevindik. Askeriyemize, jandarmamıza çok teşekkür ederiz, bu günlerini de gördük” dedi.

Oğlu İbrahim Öz ile gurur duyduğunu ifade eden Zeki Öz de, “Çok mutluyuz, oğlum çok merak ediyordu askerliği. Bu günleri gördüğümüz için çok gururluyuz. Bize bu günleri gösteren herkese çok teşekkür ederiz. Oğlumu asker kıyafetleri içerisinde görünce çok duygulandım” diye konuştu.

“Hayallerim gerçekleşti”

1 günlüğüne temsili askerlik yapan ve çok mutlu olduğunu belirten Jandarma Er İbrahim Öz, “Sabah buraya geldik tıraş olduk. Jandarmamıza her şey için teşekkür ederim. Çok beğendim, çok mutlu oldum. Nöbet de tuttum çok güzeldi, hayalim de gerçekleşti çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

51 yaşında askerlik hayalini gerçekleştiren Uğur Demirci ise “Bugün burada yemek yedim, eğitim yaptım, gezdim. Eskiden asker olma hayalim vardı gidemeyince üzüldüm ama şimdi gitsem güzel olurdu. Bugün askerlik yaptım mutluyum” dedi.

Oğlu Uğur Demirci’yi asker kıyafetleri içerisinde görünce duygulandığını aktaran Ali Kemal Demirci ise “Oğlum bugün askerlik yaptı, mutluyum, gururluyum. Allah devletimize zeval vermesin. Askerimize zeval vermesin. Günümüz güzel geçti. 1975 doğumlu 51-52 yaş grubuna girmiş. Onu asker kıyafetleri içerisinde görünce mutlu oldum, gururlandım” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin