Gümüşhaneli 24 yaşındaki genç teşebbüsçü Buğra Şahinöz açtığı kültür mantarı üretim tesisi ile hem bölgenin hem de kentin mantar gereksinimini karşılıyor.
Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan üretim tesisi 800 metrekarelik bir alanda hizmet veriyor. 4 odası bulunan tesise hazır olarak gelen mantar kompostu yaklaşık 44 gün süren yetiştirme sürecinin akabinde paketlenmeye hazır hale geliyor. Tek bir odanın üretim kapasitesinin yaklaşık 3 buçuk tona kadar çıkabildiği tesiste üretilen mantarlar Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane vilayetlerinde satışa sunuluyor. Babasıyla birlikte uzun yıllardır kurulcu ve marketçilik yaptığını tabir eden tesis sahibi Buğra Şahinöz hem marketlerinde sattıkları ve öteki kentlerden gelen mantarların nakliye masraflarını düşürmek hem de Gümüşhane’de pestil ve kömenin dışında da farklı üretimlerin yapılacağını göstermek ismine bu işe başladığını tabir ederek yaşıtlarına üretici olmaları davetinde bulundu.
“Şehrimiz pestil ve köme üretimiyle hudutlu kaldı ben de bu kentin yalnızca bu eserlerden ibaret olmadığını göstermek istedim"
Tesislerinde en kaliteli mantarı üretmek ve vatandaşlara en uygun eseri sunmak için çalıştıklarını tabir eden tesis sahibi Buğra Şahinöz, “Tesisimiz yaklaşık 800 metrekare üzerine kurulu ve üretim yapıyoruz. 4 odamız var bu odalarda değişik evrelerde mantar üretimi yapıyoruz. Mantarın ana unsuru bana hazır geliyor hazır gelen kompostun üzerinde süreç yaparak ben burada mantarı üretiyorum. Rastgele bir hastalık vurmadığında 41 ila 44 gün sonra alıyoruz birinci flaşımızı ondan sonra 1 haftalık bir boşluk oluyor ve 2. flaşa geçiyoruz ve bu biçimde devam ediyor. Oda başına 3 buçuk ton civarı eser alıyoruz bu büsbütün sizin yaptığınız işçiliğe bağlı. Biz yıllarca komisyonculuk ve marketçilik yaptık, daima iyiyi alıp iyiyi sattık ve ben de artık iyiyi üretmek istedim. Alternatif olarak da kendimi mantarda denemek istedim. Şu anda Gümüşhane’ye gelen bütün eserlerin genel manada maliyetleri çok yüksek oluyor, kentimiz uzak bir noktada olduğu için nakliyat ve başka sarfiyatlar fazla olduğu için biraz da bu maliyetleri düşürmek için yaptım bu işi. Kentimiz pestil ve köme üretimiyle hudutlu kaldı ben de bu kentin yalnızca bu eserlerden ibaret olmadığını lisana getirmek için de bu işe girdim. Genç arkadaşlarımıza da her şeyi başarabileceklerini, insanın başına koyduğunda yapamayacağı hiçbir şeyin olmadığını söylemek istiyorum. Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt vilayetlerine de siparişlerimizi dağıtabiliyoruz” dedi.