Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
13 Temmuz, 2020 08:03

Definecilerin hedefi olan kaya mezarları kurtarılmayı bekliyor

A+ A-

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, definecilerin hedefi olan kaya mezarları, kurtarılmayı bekliyor. Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konaklarla öne çıkan Safranbolu’da, başka medeniyetlere ait tarihi yapılarda dikkat çekiyor. Paflagonlar, Erken Bizans ve Rumların yaşadığı, 2 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip Karakoyunlu, Gündoğan ve Üçbölük köyleri ile Soğanlı Çayı Vadisi’nde rastlanan kaya mezarları, defineciler başta olmak üzere vatandaşlar tarafından harap edilmiş durumda. Defineciler tarafından kazı ve patlatmaların yapıldığı, her yerine sprey boyalarla yazıların yazıldığı kaya mezarları, turizme kazandırılarak kurtarılmayı bekliyor. 3 bin yıllık tarihi geçmişinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaparak önemli kültürel zenginliklere sahip olan ve yılda yaklaşık 1,5 milyon turist ağırlayan Safranbolu’da, kaya mezarlarının turizme kazandırılmasıyla bölge önemli bir destinasyon daha kazanmış olacak. Üçbölük Köyü Kültür ve Sanat Merkezi sorumlusu Recai Demirsöz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yer alan kaya mezarının Dergek Boğazı Kral Mezarı olarak geçtiğini söyledi. Bölgede çok sayıda kaya mezarının bulunduğunu ifade eden Demirsöz, "Bölgemizde bulunan diğer kaya mezarları gibi 2 bin 500 yıl öncesine dayanıyor. Paflagonyalıların aşama aşama yaptıkları bir mezar. Bu muhteşem bir mezar fakat zamanla tahrip edilmiş. Sütunlar yok şu anda. Bu kral mezarı 1912 yılında bir Alman arkeolog tarafından keşfedilip, Almanya’da bir dergide yayınlanmıştır" dedi. "DİNAMİTLİYORLAR VEYA MURÇLARLA KIRIYORLAR" Kaya mezarlarının tahrip edildiğini aktaran Demirsöz, "Genelde kaçak kazı yapanlar burayı tahrip ediyor. Dinamitliyorlar veya murçlarla kırıyorlar. Sütunları yok, üç sütün olması gerekiyor. En son Avustralyalı bir profesör getirmiştim, Türkiye’nin kaya mezarlarını inceliyordu. Ondaki fotoğrafta ortadaki sütun sapasağlamdı, şuanda o da kırılmış" diye konuştu. Bölgenin turizm potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Demirsöz, şunları kaydetti: "Turizme kazandırılması yönünde geçmişte çalışma olmuştu, köyümüzdeki Kültür ve Sanat Merkezi o amaçla açılmıştı. Fakat bölgede herhangi bir yatırım yapılmadı." Demirsöz, bölgede çok sayıda arkeolog eserin bulunduğunu, eserlerin yakın tarihe kadar geldiğini ancak zamanla tahrip edilerek yok olduğunu sözlerine ekledi.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

28 Kasım, 2024 00:52
blank
İhlas Haber A.

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB arasında girişimciliğe katkı sağlayacak önemli iş birliği

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB arasında girişimciliğe katkı sağlayacak önemli iş birliği
A+ A-

Kastamonu Üniversitesi ile TOBB Kastamonu Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları arasında kadınların ve gençlerin ekonomiye katılımını desteklemek ve Kastamonu Üniversitesi bünyesinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
Kastamonu Üniversitesi ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kastamonu Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları arasında, girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı. Protokol, Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, TOBB Kastamonu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Taner Tonbul ve TOBB Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Halime Nilgül Şener’in katılımıyla Rektörlük makamında düzenlenen törende imzalandı.
Protokolün amacı, kadınların ve gençlerin ekonomiye katılımını destekleyerek, Kastamonu Üniversitesi bünyesinde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik toplumsal farkındalığı artırmak olarak belirlendi. Bu çerçevede, gerçekleştirilecek çalışmaların bölgesel ve ulusal kalkınmaya önemli katkılar sunması hedefleniyor.
Üniversite ve kurullar arasında ortak projeler, eğitimler ve atölyeler düzenlenerek, kadın ve genç girişimcilere mentörlük sağlanması, öğrenciler için staj imkânlarının artırılması ve girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması planlanıyor. Ayrıca, ulusal ve uluslararası fonlara yönelik başvuruların yapılması ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunulması da iş birliğinin önemli unsurları arasında yer alıyor.
Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, bu iş birliğinin girişimcilik ruhunu destekleyeceğini ve Kastamonu Üniversitesi’nin sürdürülebilir kalkınma alanındaki vizyonunu daha da güçlendireceğini ifade etti. TOBB Kastamonu Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Taner Tonbul ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Halime Nilgül Şener de iş birliğinin kadın ve genç girişimciler için önemli fırsatlar sunacağını vurguladı.
İmza töreninin ardından, kurul üyeleri ve üniversite yetkilileri günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455