Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Nisan, 2024 20:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuklarının hastalığına teşhis konulup, tedavi ettirmek istiyorlar

Ordu’da yaşayan evli çift, 10 yaşındaki çocukları Metehan’a tam anlamıyla teşhis konulup, tedavi edilmesini istiyor. Serebral palsi hastası olduğu düşünülen çocuk, akranları gibi yürüyüp oynayamadığı gibi şırınga ile özel mama ile besleniyor, sürekli olarak yatakta hareketsiz duruyor.
Altınordu ilçesinde yaşayan Nazmiye-Durmuş Bodur çifti, 11 yıl önce aldıkları bebek haberiyle mutlu oldu. Anne karnında yapılan kontrollerde hiçbir sorun görülmeyen ve dünyaya gelen bebeğe ‘Metehan’ adı verildi. Çift, yaklaşık 5 aylık olan bebeklerinin herhangi bir tepki vermediğini ve akranları gibi göz teması kurmadığını fark edince hasta olabileceğini düşündü.

Yüzde 100 engelli raporlu
Farklı hastanelerde ameliyat da olan ve şuanda 10 yaşında olan Metehan’a doktorlar tam olarak teşhis koyamadı, tedavi de edemedi. Aile, yüzde 100 engelli raporu bulunan çocuklarının hastalığına teşhis koyup tedavi edebilecek bir doktor bulabilmek istiyor.
Ayrıca Metehan’ın yatak yerine dik durabilmesi için dik durma sehpası gerekiyor. Bu nedenle Ordu Valiliği’nin izni ile yardım kampanyası başlatıldı. 100 bin TL olan sehpanın fiyatını karşılamayı durumlarının olmadığını söyleyen aile, bu konuda destek beklediklerini, kampanyanın 5 ay süresinin kaldığını belirtiyor.

“Henüz net bir teşhisi yok”
Anne Nazmiye Bodur, “Oğlum Metehan 10 yaşında, ağır engelli raporu var ve doğuştan bu şekilde. Yutma refleksi olmadığı için karnından besleniyor. Henüz net bir teşhisi yok, bunun için Ankara’ya gidip geliyoruz. Fizik tedavi dışında da bir tedavisi yok, epilepsisi de var. Teşhisi olmadığı için hastalığının adı yok, bu nedene iletişime geçebileceğim bir aile de yok” diye konuştu.

“Adı olmayan bir hastalık da olabilirmiş”
Son olarak Ankara’da bir test yaptırdıklarını ve orada da hastalığa dair bir şey çıkmadığını kaydeden Bodur, “Söylediklerine göre dünyada adı bilinmeyen bir hastalık da olabilirmiş. Hiçbir fiziksel hareket yapamıyor, sürekli olarak yatıyor. Kimi zaman söylenenlere gülüyor, tepki veriyor” ifadelerine yer verdi.

“Dik durması organları için gerekli”
Metehan için dik durma sehpası almak istediklerini, bunun için Ordu Valiliği izniyle bir yardım kampanyası başlatıldığını aktaran anne Nazmiye Bodur, şunları söyledi:
“Bu sehpa da 100 bin TL civarında. Oğlumun sürekli yatağa bağlı kalmasını istemiyorum. Henüz tanısı olmadığı için tedavisinin olup olmadığı bilinmiyor. Şuan kampanyamızın 5 ayı kaldı, doktorları, Metehan’ın dik durmasının organları ve kendisi için daha iyi olacağını söylediler. Yaşıtları şuanda okula gidiyor ama Metehan evde.”

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ, sanal gerçeklik ile geriatrik bireylerde ilk yardım eğitimi sunacak

Türkiye’de birinci olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik dayanaklı 15 farklı birinci yardım senaryosu hazırlandı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından ‘Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde Birinci Yardım Eğitimi’ projesi çerçevesinde, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.
Projede geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan birinci yardım senaryolarını kapsıyor. Temel hayat takviyesi, teneffüs yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma üzere durumların sanal gerçeklik ortamında teğe bir deneyimleme fırsatı sunan proje ile bilhassa öğrenciler ve sıhhat çalışanlarının uygulamalı tecrübeyle birinci yardım marifetlerini geliştirmesi hedefleniyor.
Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkanı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine katkı sağlıyor.
Projenin yürütücülüğünü Karabük Üniversitesi’nin yaptığını belirten Sıhhat Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Dürdane Yılmaz İtimat, ortaklar ortasında da Gazi Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Almanya’dan iki tane yaşlı bakım merkezi ve Makedonya’dan bir meslek lisesi bulunduğunu tabir etti.
Güven "Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç lisanda kullanılabiliyor. Sistem sırf Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir" dedi.
Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen İtimat, "Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta müsabakaları güç olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş üzere hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.