Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Mart, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Çocuklar üniversiteli oluyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), çocukları erken yaşta bilimsel ve sanatsal faaliyetlerle buluşturmak için yeni bir eğitim programını hayata geçiriyor.
OMÜ Daima Eğitim Merkezi (OMÜSEM) ve OMÜ Çocuk Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMÜÇEM) iş birliğiyle düzenlenecek olan eğitimler "Çocuk Üniversitesi" ismi altında ilkokul ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak hazırlanmış eğlenceli ve öğretici içerikler sunuyor. OMÜ’nün akademik birikiminin çocuklara aktarılmasını hedefleyen bu program kapsamında, alanında uzman akademisyenler çocuklara çeşitli atölyelerde eğitim verecek.
Programın eğitim başlıkları ortasında birinci etapta Doç. Dr. Esen Ersoy "Oyun Temelli Matematik Öğretimi Atölyesi", Doç. Dr. Selma Karaahmet Balcı "Sanat Atölyesi", Doç. Dr. Elif Omca Çobanoğlu ve Doç. Dr. Melda Genç "Biyomimikri Bilimi ile Tabiat Farkındalığı Atölyesi", Doç. Dr. Dilek Başerer "Çocuklar İçin İdeoloji Atölyesi", Doç. Dr. Sibel Demir Kaçan "Drama Atölyesi", Doç. Dr. Polat Şendurur "Robotik Kodlamaya Giriş" ve Dr. Öğr. Üyesi Beril Monopolü Yiğit "Çocuk Korosu Çalışmaları"nı gerçekleştirecek. Eğitimler, OMÜ Vakfı Kolejinde 12 Nisan Cumartesi günü başlayacak. Çocuklar, bu program sayesinde hem eğlenceli vakit geçirecek hem de erken yaşta bilimsel ve sanatsal çalışmalara katılarak yeni hünerler kazanacak.

Rektör Aydın: "Kapılarımızı çocuklara açıyoruz"
Eğitimler hakkında değerlendirmede bulunan Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın, "Çocuk Üniversitesi eğitimleri ile üniversitemizin akademik birikimini topluma yansıtmayı ve çocukların bilim, sanat ve niyet dünyasına faal iştirakini sağlamayı hedefliyor, üniversitemizin kapılarını çocuklarımıza açıyoruz" dedi.
Son müracaat tarihi 07 Nisan 2025 olarak duyurulan Çocuk Üniversitesi eğitimlerinin müracaatları, OMÜSEM ve OMÜÇEM web sayfalarından alınıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Mart, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da tatlıcıların bayram mesaisi

Trabzon’da Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla bir arada tatlı imalathanelerinde yoğunluk yaşanıyor. En fazla talebi ise Laz böreği ve ’Kocakarı gerdanı’ ismi verilen burmalı tatlı görüyor.
Trabzon’da Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala, bölgenin tescilli tatlıları Laz böreği ve Kocakarı gerdanına ilgi arttı. Ramazan ayı boyunca ağır talep karşısında mesai yaparak siparişleri yetiştiren firmalar Türkiye’nin değişik vilayetlerinin yanı sıra yurtdışında da gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan Laz böreği ve kocakarı gerdanının imalatını yapan Dila Börek İşletmecisi Murat Çimşit, yaptığı açıklamada "Her Ramazan’da olduğu üzere bu yıl da ağır geçirdik. Gün içerisinde yetiştiremediğimiz eserleri mesaiye kalarak tamamlamaya çalıştık. Çok şükür işlerimiz ağır. Bayram üstü epey hareketliyiz. Vilayet dışından siparişlerimiz var. Siparişleri yetiştirmek için takımca gece 3-4’lere kadar çalışıyoruz. Vatandaşlar en çok burmalı, laz böreği ve su böreğine ilgi gösteriyor" dedi.

"Trabzon’un yanı sıra Türkiye’nin değişik vilayetlerinden de sipariş alıyoruz"
Laz böreği ve Kocakarı gerdanı tatlılarını yurtdışından talep olduğunu kaydeden Çimşit, "Burmalı dediğimiz tatlıya bizim yöremizde Kocakarı gerdanı diyorlar. Trabzon’a has bir tatlı. Bol fındıklı, tereyağlı bir eserimiz. Burmalı tatlımızı iri fındıkla sarıyoruz. Tereyağı ile yağlıyoruz. Ardından şerbetliyoruz. Laz böreği yufkaların ortasına özel hazırlamış olduğumuz kreması var. Yumurta, tereyağ, süt ve nişasta karışımından elde ettiğimiz kremayı koyarak hazırlıyoruz. Her yufkanın ortasını yağlıyoruz. Trabzon’un yanı sıra Türkiye’nin değişik vilayetlerinden de sipariş alıyoruz. En çok burmalı ve laz böreği siparişi oluyor. Bilhassa Ankara, Bursa ve İstanbul’dan çok sipariş geliyor. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da sipariş var" diye konuştu.
Tatlı ustası Melek Kurt ise en çok tutulan tatlı çeşidinin burmalı olduğunu kaydederek "Bol fındıklı bir tatlı. Tatlının püf noktası gerecin kaliteli ve taze halde kullanılması. Yöremizde Kocakarı gerdanı diye geçiyor. Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz bir tatlı" tabirlerini kullandı.

Büzüş büzüş manzarası nedeniyle ’Kocakarı gerdanı’ olarak adlandırılıyor
Bazı yörelerde ismi ’Burmalı’ olarak da bilinen Ramazanlar’ın vazgeçilmez tatlısı Doğu Karadeniz’de büzüş büzüş manzarası nedeniyle ’Kocakarı gerdanı’ olarak isimlendiriliyor.
Ramazan sofralarının vazgeçilmez tatlılarından olan ’Kocakarı gerdanı’ ismi ile akıllarda tadı, ile damaklarda yer ediniyor. Trabzon’da bir çok işletme bu tatlı kültürünü yaşatmayı sürdürürken, oklava yardımı ile incecik açılıp içine fındık konulan yufkaların, tekrar oklava ile sarılıp büzülüp tepsiye yerleştirilmesi ve üzeri piştikten sonra şerbetlenmesi ile hazırlanan kıtır tatlı büyük ilgi görüyor.

Börek görünümlü tatlı: Laz Böreği
Adını yöre insanından alan ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan börek görünümlü tatlı olarak ta hafızalara kazınan Laz böreği, Ramazan ayında sofraları süslüyor. Kendisine has lezzeti ile dikkat çeken, yufkaların ortasına konulan muhallebi ile yapılan şerbetli bir tatlı olan Laz böreği hem ismi ile şaşırtıyor hem de lezzeti ile kendine hayran bırakıyor. Bilhassa Ramazan ayında hafif bir tatlı olması ile de vatandaşların ilgi gösterdiği Laz böreğinin sırrı ise doğal eserler kullanılmasından geliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.