Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
03 Nisan, 2024 00:24
blank
İhlas Haber A.

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen harekete geçin

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa hemen harekete geçin
A+ A-

Özel İmperial Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Canan İnce Börekci, ‘Otizm Farkındalık Ayı’ dolayısıyla yaptığı açıklamada otizmin sosyal-iletişimsel alanlarda yetersizlikler, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlar ile seyreden bir bozukluk olduğunu belirtti.
2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada otizm konusunda farkındalık oluşturmak belirtileri ile ilgili bilinirliği arttırmak, erken tanınmasını yaygınlaştırmak ve otizmle ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla Nisan ayı ‘Otizm Farkındalık Ayı’ olarak tanımlandı.
‘Otizm Farkındalık Ayı’nda otizme dair bilgilendirmede bulunan Börekçi, ileri ebeveynlik yaşı riski arttırdığına dikkat çekerek “Otizm sosyal-iletişimsel alanlarda yetersizlikler, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlar ile seyreden bir bozukluktur. 2023 son verilerine göre sıklığı 1/36 ve bu oran 2000 verilerine göre yüzde 317 artışa işaret ediyor. Güncel bilimsel veriler otizmin ortaya çıkışının yüksek oranda (yüzde 74-93) kalıtımsal olduğunu, 1000 kadar ayrı genin riski arttırdığını belirtmektedir. Yine son veriler besinlerin, aşıların, ebeveynlerin çocuk yetiştirme stillerinin otizm gelişimde etkili olmadığını göstermektedir. İleri ebeveynlik yaşı riski arttırmaktadır” dedi.

Bebeklik döneminde görülmeye başlıyor
Otizmin bebeklik döneminde görülmeye başladığını ve bulguların yaşa göre farklılıklar gösterdiğini kaydeden Börekçi, “Genetik ve kromozal rahatsızlığı olan, prematürite, düşük doğum ağırlığı öyküsü olan çocuklarda risk artmaktadır. Beynin yapısı ve işleyişindeki farklılaşmalar nedeni ile belirtiler erken bebeklik döneminde görülmeye başlanmakta ve bulgular yaşa göre farklılıklar göstermektedir.1-2 aylarda bebek konuşan kişinin yüzüne bakmıyor, gülümsemiyorsa, 4-5 aylarda kişileri göz ile takip etmiyor, izlemiyorsa, 6-10 aylarda ba-ba, ma-ma, de-de şeklinde hece tekrarlarına yapmıyor, sesler çıkarmıyorsa, 8-10 aylarda bakımı ile ilgilenen kişiyi ayırt etmiyorsa, yabancılaması yoksa, 9-12 aylarda ortak dikkat gelişmemişse, 0-12 aylarda dokunma ve diğer duyusal uyaranlara aşırı veya az tepki veriyorsa,12 -18 aylarda anlamlı kelimeler yoksa, adına tepki vermiyorsa, objelerin parçalarına aşırı veya atipik ilgisi varsa,18-24 aylarda nesneleri göstermek için işaret etmiyorsa, -mış gibi oyunlar oynamıyorsa, sembolik oyunu yoksa, kişilerin hareketlerini taklit etmiyorsa, çevreye ve akranlarına ilgisi yoksa/azsa, 2 yaşında iki kelimeli cümleler kurmuyorsa, komutları anlamakta zorlanıyorsa, 2-3 yaşlarda parmak ucunda yürüme, dönme, sallanma, el çırpma, kol çırpma gibi tekrarlayan davranışları varsa, dönen cisimlere, ışıklı ve parlak nesnelere atipik ilgi gösteriyorsa, 4-5 yaşlarda sosyal etkileşime ilgi göstermiyorsa, hayali oyun oynamıyorsa, jest ve mimik kullanımı sınırlı ise, duyguları anlamakta zorlanıyorsa, bebeğin/çocuğun sosyal, duygusal ve iletişimsel beceri gelişimlerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bir çocukta otizm spektrum bozukluğundan şüphelenmek için belirtilen özelliklerin hepsinin varlığı gerekmemektedir. Şüphe duyulan herhangi bir belirtide klinik değerlendirme yapılmalı ve çocuğun risk taşıyıp taşımadığı takip edilmelidir. Otizmin çekirdek belirtilerine yönelik yeterli süre ve yoğunlukta planlanan eğitsel yaklaşımlar, uyum ve işlevselliği bozan eşzamanlı ruhsal hastalıkların takip ve tedavisi, ebeveyn destek müdahaleleri tedavide etkin yöntemlerdir” diye konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

23 Kasım, 2024 14:31

Müdürü Nevzat Akbaş’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı

Müdürü Nevzat Akbaş’tan 24 Kasım Öğretmenler Günü Mesajı
A+ A-

Karabük İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat Akbaş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Mesajında şu ifadelere yer verdi:

Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızı büyük bir sevgi ile yarına hazırlayan ve bunun için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan, kıymetli meslektaşlarım; Öncelikle “Öğretmenler Günü” vesilesiyle sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Dünyanın en kutsal mesleklerinden olan öğretmenlik, her şeyden önce bir ideal, bir amaç ve gönül mesleğidir. Sizler bugüne kadar hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak bu zorlu görevi lâyıkıyla yerine getirdiniz. Karabükümüz gerek akademik gerekse sosyal ve kültürel anlamda her geçen gün ilerlemekte ve yeni başarılara imza atmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.” Bu söz, öğretmenlerimizin sorumluluğunun ve öneminin altını çizmektedir. Onlar, ülkemizin geleceğini inşa eden, gençlerimizi projeleriyle, hayalleriyle, hedefleriyle donatan gerçek mimarlardır. Kadim medeniyetimiz, öğretmenliği peygamber mesleği olarak gören ve o nispette kıymet veren bir anlayışla yoğrulmuştur. Öğretmenlerimiz de bu büyük sorumluluğun bilincinde olarak üstün bir vazife şuuruyla görevlerini yerine getirmeye devam etmektedirler. Sizlerle çocuklarımızın çok daha iyi yerlere geleceğine inancım tam. Özverili çalışmalarınız ve gayretleriniz için hepinize çok teşekkür ediyorum. Bizler çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilimsel yaklaşıma sahip, kültürel zenginliğinin farkında olan ve mensubu olduğu milletine karşı duyarlı, “yetkin ve erdemli” nesiller yetiştirmeyi hem görev hem de sorumluluk olarak telakki ediyoruz. Türkiye Yüzyıl’ının aynı zamanda Eğitimin Yüzyılı olarak şekilleneceğine inanıyor ve bu hedefin tecellisi için var gücümüzle çalışıyoruz. “Köklerden Geleceğe”, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edecek nesiller yetiştirme vizyonu ile eğitim alanını, donanımlı ve ahlaklı insan yetiştirme fırsatı, dahası medeniyet inşa etme mesuliyetimizin ana konusu olarak görüyoruz. Bu düşüncelerle Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, öğretmen şehitlerimizi ve ebediyete irtihal eden meslektaşlarımızı rahmet ve minnetle anarken, hizmetlerinin sonunda emekli olan, eğitim ailemize yeni katılan ve halen bu kıymetli görevi yürüten  bütün öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü yürekten kutluyor sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

100. Yıl Eczanesi
100. Yıl Eczanesi
Adres

100.Yıl Mahallesi 1003 Caddesi, No:26-28/a Karabük

Telefon

(370) 433-4400

Ülkü Eczanesi
Ülkü Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Mehmet Akif Caddesi, No:1 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1350

Ateş Eczanesi
Ateş Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Kaya Erdem Caddesi, No:33/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-1113

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455