Çivi ile Teli Sanata Dönüştürüyorlar

Karabük Postası tarafından
03 Mart, 2015 10:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARTIN ’da, çivilerin arasından tellerin geçirilmesiyle maharetli ellerde şekillenen filografi sanatıyla ortaya çıkan eserler, göz kamaştırıyor. Filografi sanatı, çivi ile telin ahenkli uyumundan oluşan belli örgü teknikleri kullanılarak yapılıyor. Bartınlı filografi sanatçısı Mustafa Baştan, çivi ile telin ahenkli dansı olarak tanımlanan sanatı, açtığı kurslarla canlandırmayı amaçlıyor. Bartınlı filografi sanatçısı Mustafa Baştan’ın yaptığı eserler arasında Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi, yarış atı, tavus kuşu, yelkenli tekne, Atatürk portreleri bulunuyor. Baştan, Türkiye’de 10. ve hocası Aşır Düğer’in ilk icazetli talebesi olduğunu ifade etti. "ÇİVİ İLE TELİN AŞKI: FİLOGRAFİ" 2010 yılında filografi sanatıyla tanıştığını ifade eden Mustafa Baştan, “2009’un son ayında Ankara’da bir kurumda hocam Aşır Düğer’in bir tablosunu gördüm. Bu sanatı öğrenmeliyim dedim. Hocamı buldum. Kurslarında hocamdan 8-9 ay kadar kurs aldım. Kurs bittikten sonra da hocamdan ders almaya devam ettim. Filografi sanatı benim için bir tutku oldu. Filografi sanatıyla tanıştıktan sonra hayatıma farklı bir renk geldi. Türkiye’de birçok il ve ilçede kısa süreli atölyeler açtım. Tanıtım sergileri yaptım, kermeslere katıldım” dedi. Filografi sanatının nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Baştan, “Filografi çivi ve telin maharetli ellerde şekillendiği bir el sanatıdır. Hat yazıları, çeşitli logolar, simetrik desenler ve çiçekler panolar haline getirilebiliyor. Önce yapacağımız deseni belirleyip hangi ölçüde yapmak istiyorsak, tahtamızın ölçüsünü ona göre kestiriyoruz. Kumaşı tahtaya gerdirerek sonra zımbalıyoruz. Desenimizi ortalayacak şekilde yerleştirdikten sonra, çivi çakma işlemine başlıyoruz. Çakma işleminden sonra çivileri boyuyoruz. Boyamız kuruduktan sonra desen kağıdını söküp, örgü tekniklerini kullanarak tablomuzu yapmaya başlıyoruz. Yükseklik demirini her çivide kullanarak aynı hizada çakmaya özen gösteriyoruz. Daha sonra renkli teller ile belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, çiçekler, hayvan figürleri ve resimleri pano haline getiriyoruz” dedi. Mustafa Baştan sanatın terapi amaçlı da kullanıldığını vurgulayarak, "Her yaştan insana rehabilite amaçlı bu sanatla ilgili işler verilebiliyor. Çivi çakma, teli sarma aşamalarıyla yoğun ve keyifli bir uğraş olan filografinin insan üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu biliyor. Aynı zamanda bedensel engelli arkadaşlarımızın bu sanatı icra ederken daha çok sosyalleştikleri ve kendilerine güvenleri geldiği görüldü" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Bolu’da içme suyundan 80 kişi etkilendi, Valilik açıklama yaptı

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu merkeze bağlı 4 köyde, mide bulantısı, ishal ve kusma şikayetleriyle 80 kişinin etkilendiği olayla alakalı Bolu Valiliği açıklama yaptı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "İlk laboratuvar sonuçları olağan olarak çıkmıştır. Yeni numunelerin sonuçları takip edilmektedir" tabirlerine yer verildi.
Olay, Bolu’nun merkeze bağlı Örencik, Okçular, Ilıcakınık ve Çamyayla köylerinde meydana geldi. Tıpkı içme suyu sınırını kullanan köylerde, su deposunda yapılan paklık çalışmasının akabinde çok sayıda kişi rahatsızlandı. İshal, mide bulantısı ve karın ağrısı şikayetleriyle bir haftalık vakit diliminde hastaneye başvuran 80 kişi tedavi altına alındı. Hastaneye başvuran vatandaşların tamamının taburcu edildiği öğrenilirken, İl Sağlık Müdürlüğü takımları tarafından su deposundan numuneler alınarak laboratuvar incelemesine gönderildi.
Okçular köyünden kimse etkilenmemiş
Sağlık kuruluşlarına başvuran 80 vatandaş tedavilerinin akabinde taburcu edilirken, bir vatandaşın ise müşahede emeliyle hastanede tutulduğu öğrenildi. Ayrıca Okçular köyü Muhtarı Emin Akgül’den köyde ikamet eden vatandaşların sudan etkilenmediği, depolarının pak olduğu öğrenildi.

"İlk laboratuvar sonuçları olağan olarak çıkmıştır"
Valilik açıklamasında, şebeke suyu kaynaklarından numuneler alındığı, bakiye klor ölçümleri yapıldığı ve laboratuvar tahlillerinin sürdüğü bildirildi. Valilik tarafından yapılan açıklamada, "11 Mayıs 2025 Pazar günü saat 21.00 sularında, Merkez ilçemize bağlı Çamyayla köyünden bulantı ve kusma şikayetleriyle sıhhat kuruluşlarına yapılan müracaatlar üzerine, Valiliğimiz koordinesinde Vilayet Sıhhat Müdürlüğümüzce derhal inceleme başlatılmıştır. Yapılan birinci değerlendirmeler sonucunda, birebir su kaynağından beslendiği tespit edilen Çamyayla köyü, Örencik köyü, Okçular köyü ve Ilıcakınık Mahallesi’nden benzeri şikayetlerle başvuran vatandaşlarımız da incelemeye dahil edilmiştir. Şebeke suyu kaynaklarından numuneler alınmış olup, bakiye klor ölçümleri yapılmakta ve laboratuvar tahlilleri sürdürülmektedir. Sıhhat kuruluşlarına başvuran vatandaşlarımız, yapılan tetkik ve tedavilerinin akabinde taburcu edilmiş, bir vatandaşımız müşahede emeliyle hastaneye yatırılmış olup taburcu edilmesi planlanmaktadır. Birinci laboratuvar sonuçları olağan olarak çıkmıştır. Yeni numunelerin sonuçları takip edilmektedir. Bahse ait tüm halk sıhhati önlemleri alınmış olup, gerekli saha çalışmaları ve incelemeler titizlikle sürdürülmektedir" denildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.