Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Cildiye profesörü uyardı: “Tırnak dibinde görülen siyah leke, cilt kanseri öncüsü olabilir”

Sağlık Yayın: 21.06.2024 16:37
İhlas Haber Ajansı

Dermatoloji (Cildiye) Uzmanı Prof. Dr. Müge Güler Özden, tırnak dibinde görülen siyah lekenin bir cilt kanseri öncüsü olabileceğini ve geç kalındığında ise çok hızlıca ölümcül olabilecek bir tümöre dönüşebileceğini söyledi.
3 gün sürecek ve alanında uzman 58 hekimin sunumlarını gerçekleştireceği 6. Karadeniz Dermatolojide Yenilikler Sempozyumu, Samsun’da başladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Müge Güler Özden’in kongre başkanlığını yaptığı sempozyumda cilt kanserleri ve hastalıklarıyla alakalı yenilikler, tedavi yöntemleri, tanı ve bu hastalıklarla mücadele biçimleri masaya yatırıldı.
Sempozyum sayesinde birçok yeniliğin kamuoyuna duyurulduğunu ifade eden Prof. Dr. Müge Güler Özden, “6. Karadeniz Dermatolojik Yenilikler Sempozyumu’nda yeniden bütün Türkiye’den gelen öğretim üyeleri, akademisyenler, uzmanlar ve asistanlarla bir arada olmaktan çok mutluyuz. Bu açıdan gerçekten gurur duyuyoruz. Toplantımızın bölgemize çok büyük bir katkısı oluyor. Üstelik de bölgeden katılan uzmanlara ücretsiz burs sağlayan da bir toplantı olmanın onurunu yaşıyoruz. Bu yıl gerçekten çok önemli konular, çok önemli yenilikler yeniden tartışılacak. Sedef hastalığının yanı sıra başka hastalıklarda da çok önemli gelişmeler oldu. Alerjik egzamalı hastalar için, vitiligo için yani halk arasında ‘ala’ olarak bilinen hastalıklar için de yeni gelişmeler, yeni tedaviler tartışılıyor bu toplantıda” dedi.
“Tırnak dibinde görülen siyah leke, cilt kanseri öncüsü olabilir”
Tırnak diplerinde görülen lekelere de değinen Prof. Dr. Özden, “Sempozyumumuzun en ana konularımızın ilkini çıban ya da ‘köpek memesi’ hastalığı olarak bilinen hastalıkların tedavisindeki büyük gelişmelerden bahsettik. Bu da yeniliklerin bir tanesiydi. Tırnaklarda lekeler, daha doğrusu siyah çizgilenmeler cilt altı kanserinin bir bulgusu olabilir. Aynı cildin herhangi bir yerinde cilt kanseri görülebileceği ve bir ben gördüğümüzde bunun bir dermatolog tarafından bilgisayar deştiğinde muayene edilmesi gerektiği gibi tırnak dibinde de bu gelişebilir ve tırnak dibinde görülen bir siyah leke gerçekten ciddi anlamda bilgisayarla muayene edilmesi gereken bir cilt kanseri öncüsü olabilir. Cilt kanseri erken müdahale edilirse hayat kurtaracak, yüzde 90 şifa sağlanacak, iyi huylu bir tedavi ile düzelebilecek tümörken, geç kalındığında çok hızlıca ölümcül olabilecek, şiddetli ve agresif bir tümördür. Bu nedenle erken teşhis çok önemlidir” diye konuştu.
Cilt ve cilt altı kanserlerinde uygulanan tedavi ve tanı yöntemlerinde çok büyük yenilikler yaşandığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Özden, “Tekrar bir kez daha bu sene bu vesileyle sedef hastalarının ve alerjik egzaması olan hastaların tedavilerinde çok büyük gelişmeler olduğunu bilmelerini, bu konuda uzman merkezlere mutlaka başvurmaları konusunu tekrar hatırlatmak istiyorum” şeklinde konuştu.
Hekimler tedavi ve tanı yöntemlerindeki yenilikleri aktaracak
120’den fazla katılımcının yer aldığı sempozyumda 58 uzman hekim tırnak biyopsi teknikleri, tırnak dermatokopisi, flep teknikleri, hidradenitis suppurativa cerrahisi, skyrizi, rinvoq, psoriasis patogenezinde, çocuk psoriasis tedavisi, komorbidite, androgenetik alopeside, CO2 ve Qswitch lazerlerin kullanım alanları, botulinum toksinin kozmetik dışı endikasyonlarda kullanımı, biyostimulan dolgular, onabotulinumtoksin etkinlik süresi, psoriasisde hastalık modifikasyonu, tremfya ile erken tedavinin avantajı, atopik dermatit tedavisi, angioödem, ürtiker hastasına yaklaşım, anaflaksı, deri hastalıklarında alerji testlerinin yeri, vitiligoda yeni tedaviler, kutanöz lupusta yeni tedaviler, HPV aşılarında-tedavilerinde güncel gelişmeler, HA vasküler komplikasyon yönetimi, muayenehane ortamında acil müdahale, tırnak hastalıklarında alternatif tedaviler, PCLA uygulama endikasyon, hidradenitis suppurativada biyolojiklerin-jak inhibitörlerinin rolü, erken evre mikozis fungoides tedavisi, psoriasis tedavisinde küçük moleküller, akne-demodex-rosaceada tedavi kozmetik bakım önerileri, dudak dolgusu uygulama teknikleri, ameliyatsız yağ yakma teknikleri, pemfigusta güncel tedavi, demodeks tanı-tedavisi, eritrodermi tanı-tedavisi ve liken tedavisi gibi birçok konuda uzman hekimler tarafından sunum gerçekleştirilecek.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rize’de AFAD ekiplerinden tatbikat

Gündem Yayın: 02.07.2024 16:52
İhlas Haber Ajansı

Rize’de arama ve kurtarma ekipleri tarafından gerçeği aratmayan bir tatbikat gerçekleştirildi.

Rize’de bugün Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde 23 Afet grubunun katılımı ile tatbikat gerçekleştirildi. Rize’de daha önce gerçekleşen meteorolojik afetler örnek alınarak heyelan ve sel odaklı bir senaryo tatbikatı hazırlandı. Hazırlanan tatbikata kamu kurumlarından ve sivil toplum kuruluşlarından toplamda 8’i dalgıç, 6’sı gemi adamı, 30’u su üstü kurtarma personeli olmak üzere toplam 250 personel, 20 araç ve 4 bot katıldı. Gerçekleştirilen tatbikat senaryosunda Askoroz mevkiinde 3 kişinin bulunduğu bir araç sel sularına kapılarak köprüden aşağıya düştü. Meydana gelen olayın üzerine 1 vatandaş araç üzerinde mahsur kalırken, 2 vatandaş ise sel sularına kapılıp gözden kayboldu. Kurtarma ekiplerince araç üzerinde mahsur kalan vatandaş kurtarılırken, sel sularına kapılan 2 vatandaş ise su üstü ve dalgıç ekiplerince aranarak ölü olarak çıkarıldı. Bu tatbikat, kendi kendine yetebilirliğin ölçülmesi, koordinasyon ve iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi ve tecrübe paylaşımı hedeflenerek gerçekleştirildi.

“Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek”

Yapılan tatbikatlar sayesinde afetlerde daha önceden hazırlık yapabilmek olduğunu belirten Rize AFAD Müdürü Mehmet Salih Avcı, “Tatbikattaki asıl amacımız yaşanabilecek herhangi bir acil durum ve beklenmedik bir durumda yaptığımız planların hazırlıklarını gözden geçirmektir. Biz bu sayede hem sahada hem de masa başında bugün bir hazırlık yaptık. Buradaki amacımız hazırlıklarımızı gözden geçirmek. Kurum ve STK’larımızın koordinasyonunu nasıl sağlayabiliriz. Eksiklerimiz nelerdir. Bunları planladık. Ayrıca bizim masa başında da 23 tane çalışma grubumuz var. Altyapı hasarlarından, sosyal yardımlardan, barınma gibi birçok hazırlık AFAD merkezimizde gerçekleştiriliyor” ifadelerini kullandı.

“Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek”

Masa başı tatbikatların yanı sıra saha tatbikatların da gerçekleştirildiğini ifade eden Rize AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdür Vekili Önder Taş, “Yılın bu zamanında genellikle sarı ve turuncu kodlu uyarılar veriliyor. Biz bu uyarılar çerçevesinde ilin çeşitli noktalarına afet başlamadan önceden öncelik ekip olarak gönderiyoruz. Bugün senaryo gereği 5 sektöre bir tatbikat yazdık. Çamlıhemşin’de bir turistin mahsur kaldığını. Aynı zamanda Ardeşen ve Çayeli’ne iki tane ekip göndermiştik. Orada da bir balıkçı vatandaşımız mahsur kaldı. 30 kişilik bir ekiple birlikte yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı. Masa başından ziyade saha tatbikatında da biz burayı seçtik. Sel sularına kapılan bir araç burada dereye düştü. Biz gelen ihbarın üzerine de bir vatandaşın üzerinde olduğu ve 2 vatandaşın da sel sularına kapıldığı bilgisi alındı. Hemen çalışmalara başlandı. Bizim temel amacımız bir can kurtarabilmek. Biz tabi cansız beden de çıkarttığımız oluyor” şeklinde konuştu.