CHP Karabük Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Cevdet Akay Cumhurbaşkanına verilen borçlanma yetkisi ve TBMM’ye gelecek Ek Bütçenin 2023 yılı bütçesinin yüzde 74’üne tekabül ettiğinin altını çizerek, TBMM’nin bütçe hakkının büyük yara aldığını dile getirdi.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen “06.02.2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin 11. maddesi üzerine konuşan Milletvekili Akay iktidar sıralarına, “Borçlanma yetkisiyle ortaya çıkan tutar Belediye Seçimlerinde mi kullanılacak” sorusunu yöneltti.
İKTİDAR TBMM’NİN BÜTÇE HAKKINI GASP ETTİ
TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanına verilen borçlanma yetkisi hakkında konuşan Milletvekili Akay, “Net borçlanma limitiyle ilgili olan 11. Maddenin kabul edilmesi mümkün değil. Bu maddede bütçe hakkının gasp edildiği, yasama yetkisine müdahale edilen bir pozisyon söz konusu. Bu yüzden, bu kanun teklifinin, bu maddenin buradan geçmesine karşıyız. Net borçlanma Bütçe Kanunu'nun 1'inci maddesinin (1)'inci fıkrasının (a) bendindeki ödenekler toplamının 2'nci maddede belirtilen tahminî gelirler toplamı arasındaki fark. Mevcut bütçe kanununda da 661 milyar liralık bir rakama tekabül ediyor.” dedi.
BORÇLANMA YETKİSİ VE EK BÜTÇE 2023 YILININ YÜZDE 74’ÜNE TEKABÜL EDİYOR
Mevcut kanunun hali hazırda Hazine ve Maliye Bakanı ile Cumhurbaşkanı’na yüzde 5 yetki verdiğine dikkat çeken CHP’ Milletvekili Akay, “Bu yüzde 5'erlik yetkilere ilaveten de 3 katına kadar Cumhurbaşkanına borçlanma yetkisi veriliyor. Bu rakamın büyüklüğü 661 milyar liralık yüzde 5'erlik limitlerle beraber, 3 katıyla çarptığınızda 728,8 milyar liralık bir rakam, toplam tutar da 2 trilyon 186 milyara tekabül ediyor. Bu 2 trilyon 186 milyarlık rakam kamu harcamalarına oranlandığı zaman bütçenin yani ödeneklerin toplamının aşağı yukarı yüzde 48,8'ine tekabül ediyor. Yarın önümüze ek bütçe gelecek. Bu ek bütçede de 1 trilyon 119 milyar 500 milyonluk bir ek ödenek isteniyor. Torba yasa içerisindeki borçlanmayla ilgili verilen gizli ek bütçeyi yarın gelecek ek bütçeye ilave ettiğimiz zaman ana bütçenin yüzde 74'üne tekabül ediyor. Bu kabul edilebilir bir olay değil.” ifadelerini kullandı.
1 TRİLYON 490 MİLYAR LİRALIK BÜTÇE AÇIĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Borçlanma yetkisi kullanılarak harcanacak paranın yerel seçimlerde kullanılma ihtimalini dile getiren Milletvekili Akay, “Devlet borçlanacak ama bu borçlanmayı yaparken de bu borçlanmanın rantabl bir şekilde kullanılması lazım. 2 trilyon 186 milyar liralık bir rakam var. 1 trilyon 119 milyar 500 milyon liralık ek bütçe teklifinizin içerisinde personel giderleri yok. Personel giderleri de bu torba yasa içerisine gizlenmiş vaziyette çünkü gelirleri oluşturulamamış. 661 milyarlık bu rakamı da dâhil ettiğimiz zaman 1 trilyon 490 milyar liralık bir bütçe açığı öngörülmüş oluyor; 2 trilyon 186 milyar borçlanıyor, aradaki fark 700 milyar. Bu 700 milyar ne yapılacak? Önümüzdeki yerel seçimlerde seçim bütçesi olarak mı kullanılacak? Ben bunu merak ediyorum.” dedi.
BORÇLANMA YETKİSİYLE İSTİHDAMI, ÜRETİMİ, İHRACATI ARTIRICI YATIRIMLAR YAPILMALI
Borçlanma yetkisiyle istihdam, üretim ve ihracat artırıcı yatırımların yapılması gerektiğini ifade eden Milletvekili Akay, “Borçlanma yetkisinin üretimi artırıcı, istihdamı ve ihracatı artırıcı alanlarda kullanılması lazım. Eğer siz böyle kullanırsanız net borçlanma hasılatı yaratırsınız hem faizden hem anaparadan ödeme yaparak bütçenin anapara ve borç yükünü aşağı çekersiniz. Ama ben bunun böyle olmadığını görüyorum, madem borçlanıyoruz Eskipazar Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Yenice Orman Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Eflâni Mermer Organize Sanayi Bölgesi kuralım. Bunları Türkiye genelinde yaydığımız zaman görürsünüz ki istihdamı, üretimi, ihracatı artırıcı yatırımlar yapılmış olur.” şeklinde konuştu.(Haber Merkezi)