Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
04 Mart, 2022 11:55 tarihinde yayınlandı
0

Çebi’den Dünya  Obozite Günü Açıklaması

Karabük Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi 4 Mart Dünya Obezite Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Ahmet Taylan Çebi Obezite Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

‘’Bulaşıcı olmayan hastalıklar, günümüzde dünyadaki en büyük salgınlardan biridir. Obezite de bunlardan bir tanesidir. Obezite ve aşırı kilo, genel vücut sağlığını bozacak ölçüde yağ dokusundaki anormal veya aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Obezite, dünyada ve ülkemizde hızla artış göstermektedir. Çağımızda gelişen teknoloji ve beraberinde getirdiği sedanter, hareketsiz yaşam koşulları, dengesiz ve sağlıksız beslenme, içerisinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisinin neden olduğu sosyal yaşantı kısıtlılığı gibi sebeplerden dolayı obezite vakaları artmaktadır. Obezite COVİD-19 pandemisi için de bir risk faktörüdür. Maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat ederek sağlıklı yaşam alışkanlıkları ve fiziksel aktiviteye bu süreçte de önem verilmelidir. Ülkemizde; Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2017 sonuçlarına göre 15 yaş ve üzeri bireylerde obezite % 31,5; düşük fiziksel aktivite düzeyi %42,4 olarak saptanmıştır.

Obezite, başta Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler sistem hastalıkları olmak üzere birçok kronik hastalık ve kanser gelişimi için bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Son dönemde yapılan akademik çalışmalar obezitenin ağız hastalıkları, özellikle de periodontitis, gingivitis (diş eti hastalığı) ve diş çürükleri ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca diş kayıpları, travmatik diş yaralanmaları, çocuklarda erken diş sürmesi, ağız kuruluğu ve temporomandibular eklem rahatsızlıkları (çene eklemi hastalıkları) ile de ilişkilidir. Araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular, diş kayıplarının obezite için önemli bir faktör olduğunu göstermektedir. Diş kayıpları neticesinde diş eksiklikleri ve oklüzyon bozuklukları olan kişiler beslenme açısından daha yumuşak gıdaları tercih ederler, daha hızlı yemek yerler ve besinleri tam çiğnemeden, parçalamadan yutarlar. Dahası, eksik dişi olan bireylerin, ağız içi reseptörlerini uyarmayı azalttıklarından dolayı doygunluk hissini daha geç aldıkları ve daha çok beslendikleri, bu şekilde obeziteyi tetikledikleri de öngörülebilir.

Bir başka açıdan bakacak olursak; psikolojik faktörler ve stres de bireylerin obezite olma riskini artırır. Strese sahip kişilerde obezite daha sık görülmektedir. Diş kayıpları, diş çürükleri neticesinde oluşan diş ağrıları, temporomandibular eklem rahatsızlıkları gibi problemler kişinin stres seviyesini arttırmaktadır. Bu sebeplerden dolayı artan stres seviyeleri ve psikolojik etkileşimler yeme alışkanlıklarında bozulmaya ve obeziteye sebebiyet verebilir.

Yani diş kayıpları ve diş eksiklikleri obeziteyi, obezite de ağız ve çevre doku hastalıklarını, diş eti hastalıklarını (periodontitis, gingivitis gibi) ve diş çürüklerini tetikler. Bu nedenle obezitenin önlenmesi ve erken teşhis edilmesi, diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gibi kronik hastalıkların, bireyin sistemik sağlığı üzerinde oluşturacağı diğer olumsuz etkilerin erken dönemde önlenebilmesi ve toplumun genel sağlığının iyileştirilmesi aşamasında büyük bir adım olacaktır. Sonuç olarak günümüzün en büyük problemlerinden obezite; ağız ve diş sağlığı açısından da mücadele edilmesi gereken bir hastalıktır.’’

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
swa 3
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
22 Mayıs, 2026 10:17 tarihinde yayınlandı
0

Vali Çağatay, Tapu ve Kadastro teşkilatını kabul etti

Tapu ve Kadastro Teşkilatı’nın 179. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Karabük Kadastro Müdürü Celalettin Bilgin, Tapu Müdürü Vildan Şendemir Asrın ve beraberindeki kurum personeli, Vali Oktay Çağatay’ı makamında ziyaret etti.

Kabulde, teşkilatın yürüttüğü çalışmalar, Karabük genelinde sunulan tapu ve kadastro hizmetleri ile güncel kurum faaliyetleri hakkında Vali Çağatay’a detaylı bilgi verildi. Kadastro Müdürü Bilgin ve Tapu Müdürü Asrın, ilde yürütülen projeleri ve vatandaşa yönelik işlemleri aktardı.

Vali Oktay Çağatay, burada yaptığı konuşmada, Tapu ve Kadastro Teşkilatı’nın vatandaşa doğrudan hizmet sunan köklü ve önemli kurumların başında geldiğini belirtti. Çağatay, teşkilatın 179. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, tüm personele görevlerinde başarılar diledi. Ziyaret, iyi dilek temennilerinin ardından sona erdi.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin