SAMSUN (İHA) - Samsun Çarşamba Belediyesi ‘Açık Hava Yaz Akşamları’ ile Tarihi Çarşamba Evi’nde vatandaşlarla buluşuyor.
Çarşamba Belediyesi kültür sanat programları ile vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor. Tarihi Çarşamba Evi’nde gerçekleşen ‘Açık Hava Yaz Akşamları’nda çocuklar; illüzyon gösterisi, kulüp dans, Karagöz ve Hacivat kukla gösterisi ile eğlenceye doyarken, büyükler de canlı müziğin keyfine varıyor. Çarşamba Belediyesi’nin Açık Hava Yaz Akşamları programı, yaz boyunca her çarşamba ve cuma akşamı saat 20.00’de Tarihi Çarşamba Evi’nde gerçekleşiyor.
Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, “Açık Hava Yaz Akşamları programımız ile Tarihi Çarşamba Evimizde hemşehrilerimizle buluşuyoruz. Otantik yapısı ve geçmişin izlerini taşıyan hali ile Tarihi Çarşamba Evimiz de ilçemizin simge noktalarından bir tanesi. Yeşilırmak’ın kenarında, temiz havada hemşehrilerimiz programımızda bir araya geliyor. Çocuklarımız dans edip, Karagöz ve Hacivat kukla oyununu izliyor, illüzyon gösterisiyle heyecanı ve neşeyi aynı anda yaşıyorlar. Çocuk etkinliklerimizin ardından yerel sanatçılarımızın canlı müzik gösterisi ile de müzik şöleni yaşıyoruz. Yaz ayı boyunca her çarşamba ve cuma günü saat 20.00’de Tarihi Çarşamba Evi’nde hemşehrilerimizle bir araya geleceğiz. Tüm vatandaşlarımızı bekleriz” dedi.
Trabzon’da her yıl artan yabancı turist sayısı turizmde beraberinde ’kayıt dışı’ tesisleşmeyi de beraberinde getirdi. Kentte yaklaşık 31 bin kayıtlı yatak kapasitesi bulunurken, yaklaşık 90 bine yakın ise kayıt dışı yatak kapasitesi tespit edildi.
Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Oteller Birliği Lideri Mustafa Aksu, kayıt dışı turistik tesislerin büyük tehlike oluşturduğunu belirterek "Nitelikle mesken diye konaklama dokümanı alan konutlar var. 100 daireli bir sitenin 25 dairesini müracaat edip siz turizm yapabiliyorsunuz. Artık yangın mevzuatına o daireyi mi tutalım binayı mı tutalım. Bu türlü çok büyük tehlikeler var" dedi.
Ortadoğu ve Körfez bölgelerinden her yıl Doğu Karadeniz Bölgesi’ne gelen turist sayısında artış yaşanıyor. 2024 yılının birinci 11 ayında Trabzon 700 bin 480’i yabancı olmak üzere 1 milyon 296 bin 640 turist ağırladı. Kentteki turist sayısında her yıl yaşanan artış tehlikeyi de beraberinde getirdi. Türkiye’ye gelen Arap turistlerin uğrak yerlerinden birisi haline gelen Trabzon’da turizm işletme tesislerinde artış yaşandı. Kentte yaklaşık 31 bin kayıtlı yatak kapasitesi bulunurken, yaklaşık 90 bine yakın ise kayıtsız yatak kapasitesi tespit edildi. 78 kişinin ömrünü yitirdiği Bolu’daki Grand Kartal Otel yangının akabinde tüm Türkiye’de olduğu üzere Trabzon’da da itfaiye gruplarınca kontroller sıklaştırıldı.
Resmi kayıtlı işletmelerde kontrollerini sürdüren itfaiye grupları kayıtsız olan işletmelerde ise kontrol yapamazken, Trabzon Oteller Birliği Lideri Mustafa Aksu, "Şuandaki otellerde tabi eksiklikler var. Zira mevzuat çok derin ve değişken oluyor. Şuan resmi kayıtlı oteller eksikliklerini yüzde 90’a kadar tamamlamış durumda yüzde 10 eksiklerimiz var. 2024 yılının Ocak ayından itibaren çıkan turizm kanununa nazaran dilekçelerimizi tüm belediyelere ve Valiliği verdik. Trabzon’da yaklaşık 31 bine yakın kayıtlı yatak sayısı var. Yaklaşık 90 bine yakın da kayıtsız konaklama yatağı var. Bunların kapatıldığını söylüyorlar. Kimi belediyelere dilekçe verdik. Kapatılan otellerin hangileri olduğunu dair bir bilgi gelmedi. Kapatılan otellerin yangın uygunsuzluğundan ötürü mı kapandı yoksa çıkan kanundan ötürü mı kapandığını bilmiyoruz" diye konuştu.
"Turist sayısı arttıkça doluluk oranı azalıyor"
Trabzon’un en büyük fabrikasının turizm olduğunu kaydeden Aksu, "Trabzon’a turist gelmiyor diye bir şey yok. Geçen sene 640 bin civarında turist gelmiş bu sene açıklanan bilgide ise 750 bin turist gelmiş. Çok enteresan bir eğri var. Turist geldikçe doluluk oranının artmasa gerekirken enteresan bir formda turist sayısı arttıkça doluluk oranı azalıyor. Bir araştırma yaptık. Son 5 yılda gelen turist sayısının artış oranı ile verilen vergi ortasında büyük bir farklılık çıktı. Aşağıya gitmeye başladı. Biz 1 milyon turisti 30 bin yatakla 3-4 ay konaklatabiliriz. Ancak turizm bir ay olmamalı. Kentimizde 3-4 ay turizm olsun istedik. Bu kentin en büyük fabrikası turizmdir. Turizm çökerse maalesef kentimiz çökecektir. Nitelikli ve nicelikli turistin kentimize gelmesini istiyoruz. Turizm yüzünden kentimizin, halkımızın yorulmamasını istiyoruz. Yaz aylarında Trabzon’dan uzak duralım çekip gidelim demelerini istemiyoruz" formunda konuştu.
"Bizim verdiğimiz dokümanlarla kapatıldığını düşündüğümüz lakin kapatılmayan oteller var, çok büyük tehlike"
Bungalovların mantar üzere her yerde olduğunu belirten Aksu, "Trabzon Oteller Birliği olarak bir sene evvelki toplantımızda biz yangın olayını konuşmuştuk. Allah göstermesin denetlenmeyen ve bilinmeyen bir yerde yangın esnasında bir can kaybına vicdanen ve hukuken kimse yanıt veremeyecektir dedim. Bu türlü bir tehlike var. Bizim verdiğimiz dokümanlarla kapatıldığını düşündüğümüz lakin kapatılmayan oteller var. Çok büyük tehlike. Nitelikle konut diye konaklama dokümanı alan konutlar var. 100 daireli bir sitenin 25 dairesini müracaat edip siz turizm yapabiliyorsunuz. Artık yangın mevzuatına o daireyi mi tutalım binayı mı tutalım. Bu türlü çok büyük tehlikeler var. Kanunlar tekrar gözden geçirilsin. Bungalovlarla ilgili de Bakanlığın bir çalışması var. Bildiğimize nazaran en az 5 bungalov olan yere doküman verilecekmiş. Artık her yerde mantar üzere varlar. Hatta Rize’de daha çok olmaya başladı. 10 binleri geçtiğini düşünüyorum. Bu olaylardan sonra buna daha çok değer vereceklerini inanıyorum" sözlerini kullandı.