blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Eylül, 2024 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bu sözlük Trabzon’da tedavi gören Gürcü hastalar ile Türk doktorlara kolaylık sağlayacak

Trabzon’da tedavi gören Gürcü hastalar ile onları tedavi eden Türk doktorlara kolaylık sağlaması amacıyla Gürcistan’ın Trabzon Başkonsolosluğu’nun ve Trabzon’daki özel bir hastanenin desteğiyle hazırlanan Türkçe-Gürcistan-Latince Tıbbi Sözlük kitabının tanıtımı bugün düzenlenen toplantıyla gerçekleştirildi.
Özel İmperial Hastanesinde düzenlenen tanıtım toplantısında kitabın hasta ve doktorlara çok önemli ölçüde katkı sağlayacağı belirtilerek kitabın Gürcüce ve Latince yaklaşık 20 bin kelimeden oluştuğu kaydedildi.
Kitabın tanıtım toplantısına Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz İashvili, Özel İmperial Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi, Özel İmperial Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Füsun Sağlam ve Özel İmperial Hastanesi İşletme Müdürü Saadet Gülbay katıldı.

"Kitap Gürcü hastalarımızın ve doktorlarımızın başucu kitabı gibi olacak"
Burada bir konuşma yapan Özel İmperial Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Füsun Sağlam, kitabın sağlık turizmine önemli katkı sağlayacağını ifade ederek “Gürcistan ile birlikte sağlık turizminde büyük bir ivme kat ettik. Gelen Gürcü hastalarımızın ve doktorlarımızın başucu kitabı gibi olacak. İmperial Hastanesi olarak buna destek olduk. Böyle bir başucu kitabı çıkardık. Bu sözlükle şehrimize gelen misafirlerimize ve onları tedavi eden hekimlerimize yardımcı olmayı amaçladık” dedi.

Gürcü Konsolos da sözlüğün hazırlanmasına destek verdi
Gürcistan Trabzon Başkonsolosu Nikoloz İashvili hazırlanan sözlüğün önemine işaret ederek ”En önemli hususlardan biri çeviri konusunda yaşadığı zorluklardı. Burada en önemli sorun tıbbi terimlerdi. Çünkü bunlar farklı kelimeler. Biz bu sorunları öğrendikten sonra bir araştırma yaptık. ’Bu hususları sorunları çözmek için acaba nasıl bir yol izleyebiliriz?’ diye. Sözlüğü hazırlayanlardan birisi de benim” ifadelerini kullandı.

15 günde hazırlandı
Kitabın 15 günlük sürede hazırlandığına dikkat çeken Özel İmperial Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çelebi ise “İmperial Hastanesi yaklaşık 17 yıllık hizmet süresi içerisinde şehrine, bölgesine ve artık uluslararası alana hizmet veren bir hastane konumuna geldi. Bu vesileyle olmazsa olmazlarımızın içerisinde olan sağlık turizmi adına atılacak her adın bizi ilgilendirdiği için biz de sayın konsolosumuz göreve başladığı zaman bir nezaket ziyaretinde bulunduk. Kendileri bize böyle bir projeden bahsettiler. Biz de bu projeyi hayata geçirebilme adına elimizdeki bütün imkânları tereddütsüz olarak kullanacağımızı kendilerine beyan ettik. Sayın Konsolos bu konularda çok titiz davrandığı için diğer kurumlarla ve Trabzon’daki diğer özel hastanelerle de istişare ettik. Yaklaşık 15 günlük süreçte kitabımızı basıp hazırladık. Bu kitap bizim için sağlık turizmi alanında hizmet verecek arkadaşlar için çok önemli. Çok ince bir çalışma oldu. Çünkü tıbbı terimler ve tıbbı iletişim çok önemli” diye konuştu.

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.