Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Bu proje üzüm çeşitlerini eksi 35 dereceye kadar dayanıklı hale getirecek

Dünya Yayın: 29.04.2024 00:00
İhlas Haber Ajansı
Bu proje üzüm çeşitlerini eksi 35 dereceye kadar dayanıklı hale getirecek

SAMSUN (İHA) – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile üzüm çeşitleri eksi 35 dereceye kadar dayanıklı hale getirilecek. Köse, “Üzümlerin ülkemizde Erzurum, Kars, Ardahan gibi sert kış soğuklarının olduğu iklimlerde dahi yetişebilmesini hedefliyoruz” dedi.

OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Bağ Yetiştiriciliği ve Islahı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse’den alınan bilgilere göre, “vitis vinifera L.” türüne giren kültür asması çeşitlerinin büyük çoğunluğu kış soğuklarına karşı hassas olması ve bunların soğuk-karasal iklimlerde yetiştiriciliği önemli bir sorun olarak görülüyor. Avrupa asmaları olarak bilinen vitis vinifera çeşitlerinde asma gözleri dönem ve çeşitlere bağlı olarak eksi 15 derece ile eksi 25 derecenin derecenin altındaki düşük sıcaklarda don zararına uğrayabiliyor. Aşırı kış soğuklarının hakim olduğu iç veya doğu bölgelerimizde asma sürgünlerinin toprağın veya karın altında gömülmeleri ile yapılan yetiştiricilik hem zahmetli hem de masraflı bir uygulama oluyor. Geliştirilen bu proje ile üzüm çeşitlerinin eksi 35 dereceye kadar dayanılmasını hedefleniyor. Böylece hem ekonomik kayıpların hem de bazı bölgelerde üzüm yetiştirilmesinin önü açılmış olacak.

“Büyük oranda başarı sağladık”

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Bülent Köse, “Kış soğuklarına dayanıklı üzüm çeşitlerinin geliştirilmesi projesi yapıyoruz. İlkbahar geç tonlarından etkilenmeyecek geç uyanan üzüm çeşitlerini geliştirilmesini hedefliyoruz. Çekirdekli veya çekirdeksiz, beyaz ya da renkli üzüm çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde üniversitemiz tarafında desteklenen proje ile yürütmekte olduğumu bir çalışmadır. Kültür asması en çok eksi 25 dereceye kadar dayanımı olan bir türdür. Ülkemizde iç ve doğu bölgelerimizde kış sıcaklıklarının eksi 30 derecelere kadar düştüğünü görüyoruz. Bu da yıllık sürgünler üzerindeki gözlerin donmasına ya da verim kayıplarına neden oluyor. Burada yaptığımız çalışmada 2 farklı soğuğa dayanıklı üzüm çeşidinden aldığımız polenlerle Karadeniz Bölgesi’nde yetişen kokulu üzüm çeşitleri ile bazı sofralık üzüm çeşitlerini melezleyerek soğuğa dayanıklı üzüm çeşitleri geliştirmeyi amaçlıyoruz. Kullandığımız tozlayıcılar ise eksi 40 dereceye kadar dayanıklı olan Kuzey Amerika orjinli üzüm çeşitlerinden elde edilen polenlerdir. Melezleme yoluyla elde ettiğimiz üzüm çekirdeklerini çimlendirerek, bu bitkilerde dona dayanım testi yapıyoruz. Bu sene laboratuvar ortamında yaptığımız dona dayanım testlerinden olumlu sonuçlar aldık. Eksi 30 derece ve üzerinde dayanımı olan genotipler belirledik. Bu çalışma uzun soluklu bir çalışma olacak. Elde ettiğimiz genotiplerin ülkemizde Erzurum, Kars, Ardahan gibi iklimlerde dahi yetişebilmesini hedefliyoruz” dedi.

Yurdun iç bölgelerinde kışın sıcaklıkların zaman zaman eksi 30 derecelerin dahi altına kadar düştüğünü belirten Köse, “İklim değişikliği etkileri yıldan yıla daha fazla hissediliyor. 2021 yılı Şubat ayı içerisinde Bolu’da sıcaklığın eksi 30 derece olarak ölçülmesi, iklim değişikliğinin etkilerinin ilerleyen dönemlerde daha şiddetli hissedilebileceğini göstermektedir. Yürütmekte olduğumuz soğuğa dayanıklı üzüm çeşitlerinin geliştirilmesi projesi kapsamında Kuzey Amerika orjinli, eksi 40 dereceye kadar dayanımı yüksek vitis riparia kökenli üzüm çeşidine ait çiçek tozları kendi üzüm çeşitlerimiz ile melezlenmektedir. Elde edilen melez bitkilerden dona dayanımı yüksek olarak belirlenen adayların, ülkemizin Erzurum, Kars gibi çok soğuk iklimlerinde dahi yetişebilmesi hedeflenmektedir. Bağcılıkta yetiştiricilik aşamasında sıkça karşılaşılan sorunlardan bir diğer sorun da ilkbahar geç donlarıdır. Ülkemizde mart ayının sonu ile nisan ayının ilk haftasına denk gelen günlerde sık sık geç donlar meydana gelmektedir. Meyvecilikte olduğu gibi bağcılıkta da ilkbahar geç donları yetiştiriciler açısından önemli bir sorundur. Yürüttüğümüz bu projede aynı zamanda geç uyanan, ilkbahar don riski olan bölgelerde yetişebilecek çeşitlerin geliştirilmesi de hedeflenmektedir. Bu sayede ilkbahar geç donlarının meydana getirdiği ekonomik kayıpların azaltılmasına da katkı sağlanmış olacaktır” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Samsun, sağlık sektörünün parlayan yıldızı’

Sağlık Yayın: 22.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı

‘2. Uluslararası Samsun İkiztepe Sağlık Zirvesi’ ile Türkiye ve Samsun için çok önemli bir programa imza atıldığını belirten Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Müdürü Yasemin Turan, “Samsun, sağlık sektöründe dünyanın en önemli parlayan yıldızı olma yolunda emin adımlarla ilerliyor” dedi.

Büyük Anadolu Hastaneleri, ‘2. Uluslararası Samsun İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde yer aldı. Uluslararası Samsun İkiztepe Sağlık Zirvesi; sağlık sektörü temsilcilerinin yanı sıra, yerli ve yabancı çok sayıda bürokrat, hastane yöneticisi, sağlık çalışanı ve firma sahipleri ile 23 ülkeden 200’ün üzerinde heyetin katılımıyla gerçekleşti. İkiztepe’nin tarihi mirasıyla adını alan bu zirvede, sağlık teknolojileri, sağlıkta kalite, ilaç ve tıbbi cihaz sanayii, sağlık turizmi gibi konular masaya yatırıldı.

Samsun’un ilk kurulan özel hastane özelliği taşıyan Büyük Anadolu Hastaneleri tüm ekip ve donanımı ile güçlü bir şekilde zirvede yerini aldı. Etkinlikte kurduğu stantta Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Müdürü Yasemin Turan ve yöneticiler, doktorlar, idari personel ve kurumsal iletişim uzmanları tarafından katılımcılara 28 yıllık tecrübesiyle sağlık alanında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdiler.

Zirvede, onkoloji ve onkolojik cerrahi konulu panel oturumlarında diğer hastanelerin uzman doktorlarının yanı sıra Büyük Anadolu Hastaneleri KBB Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Gökhan Kutlar, obezite ve metabolik cerrahi konulu panelde ise Genel Cerrahi Uzmanları Doç. Dr. Muzaffer Al ve Opr. Dr. Volkan Kınaş, alanlarındaki en son gelişmeleri ve yenilikçi tedavi yöntemlerini katılımcılarla paylaşarak sunumlarını yaptılar.

“Samsun, sağlık sektörünün parlayan yıldızı”

Samsun’un, sağlık sektöründe dünyanın en önemli parlayan yıldız olma yolunda emin adımlarla ilerlediğine dikkat çeken Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Müdürü Yasemin Turan, “Burada bulunmaktan büyük onur ve mutluluk duyduk. İkiztepe Sağlık Zirvesi’nde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Ülkemiz ve ilimiz için çok önemli bir programa imza atıldı. 3 gün boyunca hem ulusal hem de uluslararası katılımcılar ile verimli görüşmelerde bulunduk. Ülkemizin gelişen sağlık sektöründe güncel motivasyonlarla hem ülkemize hem de şehrimize fayda sağlamak amacıyla en son tıp teknolojileriyle donatılmış sağlık tesislerimiz ve alanında yetkin uzman doktorları ile etkili sağlık hizmeti sunuyoruz. Bu anlamda; Karadeniz Bölgesi’nin merkez şehri Samsun’umuzu; kaliteli sağlık hizmetlerimizle sağlık turizminin de marka haline getirmek için Büyük Anadolu Sağlık Grubu olarak gayretli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu düşünceler içinde, bu yıl ikincisi düzenlenen Uluslararası Samsun İkiztepe Sağlık Zirvesi’nin, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.