Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Kasım, 2024 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bu lise, elektrikli araç sektörüne nitelikli eleman yetiştirecek

Yeni nesil elektrikli araç teknolojisine yönelik sektörün duyduğu nitelikli eleman yetiştirmeyi hedefleyen Samsun’daki bir lise, bünyesinde açtığı ’elektrikli araçlar’ dalı ile öğrencilere eğitim veriyor. Geleceğin mesleği olarak gördükleri ’elektrikli araçlar’ dalına yoğun ilgi gösteren öğrenciler, otomobiller üzerinde ve atölyede dersleri işliyor.
Samsun’da bulunan Şehit İlhan Hamlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye’nin yerli elektrikli araç üretim hedefleri doğrultusunda 2021 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na okulda ’elektrikli araçlar’ dalı açılması yönünde başvuru yaptı. Başvurusu kabul edilen okulda motorlu araçlar teknolojisi alanı içerisinde ’elektrikli araçlar’ dalı açıldı. Alanında uzman öğretmenler tarafından verilen derslerde öğrenciler elektrikli araçlarda oluşabilecek arızaları tespit edebilmeyi ve tespit ettikleri bu arızayı giderebilmeyi öğreniyor. Okulda ayrıca bulun 5 otomobil üzerinde de öğrenciler derslerini uygulamalı işliyor. Öğrencilerin hayali ise Togg fabrikasını ziyaret etmek.

"Sanayi ile iş birliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler"
Çalışmalar hakkında bilgi veren lisenin Motorlu Araçlar Teknolojisi Alan Şefi Mahmut Serdal Erbay, “2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı’na yaptığımız başvuru ile elektrik araçlar dalı açıldı. Şu anda 10 ve 11. sınıf düzeyinde eğitimimiz devam ediyor. Ülkemizin elektrikli araçlar konusunda otomobil üretme hedefiyle başlayan süreçte biz de buna ayak uydurmak, bunların eğitimiyle ilgili öncü olmak adına Karadeniz’de bu dalı açan ilk alanız. Buradaki eğitimlerimizde öğrencilerimiz atölye alanı içerisinde teknolojik bilgi olarak yeterli seviyeye getirilmeye çalışılıyor. Bunun devamında öğrencilerimiz 11. sınıfta işletme eğitimleri alıyorlar. Sanayi ile iş birliği çerçevesinde eğitimlerini sürdürecekler. Bu tabii yeni bir teknolojidir. Servislerin de bu konuda işleyişlerinde bazı eksiklikleri var. Servislerin bilgi birikimi artıkça biz de bunlardan yararlanmaya çalışıyoruz” dedi.

Öğrenciler beceri eğitimlerini 105 işletmede yapıyor
Okul Müdürü Nurcan Yücel, "Okulumuzda motorlu araçlar teknolojisi 2 dalda eğitim öğretim hizmeti vermektedir. Elektromekanik ve elektrikli araçlar olmak üzere 2 dalımız var. Okulumuzda Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde 70 öğrenci, Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) 205 öğrenci eğitime devam etmektedir. Öğrencilerimiz beceri eğitimlerini ilimizde faaliyet gösteren 105 işletmede yapmaktadırlar. Aynı zamanda bu işletmelerde bu alandan mezun eski öğrencilerimizde kalifiyeli eleman olarak çalışmaktadırlar. Alanımızda eğitim-öğretim faaliyetlerinde kullanılmak üzere toplam 5 aracımız bulunmaktadır" diye konuştu.
Öğrenciler ise artık petrolle çalışan araçlarının devrinin biteceğini ve geleceğin mesleği olduğu için elektrikli araç dalında okuduklarını söylediler.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Artvinli arıcılardan sahte bal uyarısı

Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, internet üzerinden "Artvin balı" ismi altında düzmece eserlerin satıldığını belirterek vatandaşlara ihtarlarda bulundu. Durmuş, "Sahte balı anlamak için laboratuvar koşul. Gözle, damak tadıyla anlamak mümkün değil" dedi.
Artvin balının son yıllarda kalitesiyle ön plana çıkmasının akabinde, internet sitelerinde geçersiz bal satışı da artış gösterdi. Artvin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri İbrahim Durmuş, bu durumun Artvinli üreticileri olumsuz etkilediğini ve düzmece bal ile uğraş konusunda hukuksal sürecin başlatıldığını söyledi.
Durmuş, "Son yıllarda Artvin balının kalitesiyle ön plana çıkmasıyla sahtekârlar, site üzerinden Artvin balı ismi altında bal satmaya başladılar. Bu da bizim Artvin arıcısını çok yordu. Artvin’de yaklaşık bin 400 kayıtlı arıcı bulunmakta. Düzmece balı ağzıma almak istemiyorum zira Artvin’de düzmece bal bulmak çok sıkıntı. Arıcılarımızın hiçbirinde sahtekârlık yoktur. Lakin dışarıda geçersiz bal, ‘Artvin balı’ ismiyle satılıyor. Bu da bizim için büyük bir sorun. Düzmece balı anlamak için laboratuvar gerekir. Gözle, damakla, balın akışına bakarak düzmece olup olmadığını anlayamayız. Tahlil yapmadan karar verilemez" diye konuştu.

"Şişedeki bal, bal olmayabilir"
Alınan balın üzerinde etiketi, dolum tarihi, hangi tesiste dolduğu, son kullanma tarihi ve parti numarası olmayan eserlere güvenilemeyeceğini belirten Durmuş "Şişedeki pekmezi bal diye satarlar. Tüketiciler kesinlikle sağlam üreticiden alışveriş yapmalı. Hele hele Artvin’den almalılar. Artvin balı bin 500 ila 2 bin 500 lira ortasında değişiyor. Lakin son günlerde birtakım sitelerde gramı milyon dolara satılan bal ilanları görüyoruz. Bu cins ilanlara kimse inanmasın. Biz arıcılar bakanlıktan işletme numarası almadan üretim yapamıyoruz. Vatandaşlar bu numaraları denetim ederek balın kime ilişkin olduğunu görebilir. Böylelikle inançla tüketebilirler" halinde konuştu.

"Artvin coğrafyası sayesinde 6 farklı bal tipi üretiyoruz"
Artvin’in coğrafik yapısının farklı rakımlarda çeşit çeşit bal üretimine imkan tanıdığını tabir eden Durmuş, "Artvin’de kestane balı, çiçek balı, ıhlamur balı, orman gülü balı, yaban mersini balı ve yayla balı üretiliyor. 0 rakımdan 2 bin 600 rakıma kadar arılarımız nektar topluyor. Bu zenginlik, balımıza da yansıyor" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.