Reklam
Reklam
botoks enjeksiyonunun fizik tedavi alanindaki faydalari ezaarrr6
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Mart, 2025 20:30 tarihinde yayınlandı
0

Botoks enjeksiyonunun fizik tedavi alanındaki faydaları

Botulinum toksini (botoks) sürecinin fizikî tıpta yaygın olarak kullanıldığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, “Serebral palsi, felç geçirmiş, inmeye bağlı hastalarda sipastiste dediğimiz istemsiz kas kasılmalarını ortadan kaldırmak için uygulayabiliyoruz. İstemsiz kasılmalar ortadan kalktığı için istemli hareketlerin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. Nörolojide, migren tedavisinde, ilaçlara dirençli migren ağrılarında botoks enjeksiyonu yapılabiliyor” dedi.

Botulinum toksini (botoks) sürecini her ne kadar medikal estetik alanında kullandığın bilinse de uygulama fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında da yaygın olarak kullanıyor. Bilhassa kas hastalıklarının tedavisinde kullanılan botoks süreci ile ilgili Medicana International Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, kıymetli bilgiler verdi. Doç. Dr. Dilek Eker Büyükşireci, “Botulinum toksini enjeksiyonu halk ortasında botoks olarak biliniyor. En çok kullanım alanı medikal estetik uygulamalar olarak görünse de aslında fizikî tıp ve nöroloji tabipleri ortasında tıbbi tedavilerde epeyce kıymetli yere sahiptir. Botulinum toksini aslında bir bakterinin toksinidir. Laboratuvar ortamında elde edilerek kişinin hudut ve kas kavşağına enjeksiyon usulüyle uygulandığında kasta felç durumu oluşturuyor. Bizim istediğimiz bir felç durumudur. Kas kasılma faaliyetini süreksiz bir müddet kaybediyor. Bu mühlet ekseriyetle 3-6 ay kadar bir müddettir. Medikal estetik uygulamalarından farklı olarak biz fizik tedavi doktorları olarak en çok serebral palsi, çocuklarının sipastiste dediğimiz kaslarındaki istemsiz kasılmalarını bloklamak için uyguluyoruz. Yeniden felç geçirmiş, inmeye bağlı hastalarda da sipastiste dediğimiz istemsiz kas kasılmalarını ortadan kaldırmak için uygulayabiliyoruz. Kas kasılmalarını ortadan kaldırdığımızda hastanın yürüyüş işlevi düzelebiliyor. Kol işlevleri düzelebiliyor. İstemsiz kasılmalar ortadan kalktığı için istemli hareketlerin ortaya çıkmasına imkan sağlıyor. Nörolojide, migren tedavisinde, ilaçlara dirençli migren ağrılarında botoks enjeksiyonu yapılabiliyor. Yeniden çok terleyen bireylerde, çok terlemeye bağlı olarak koltuk altına botoks süreçleri uygulanabiliyor. Felçli yahut serebral palsi, hastalarda fazla tükürük salgısı nedeniyle hastalarda ağızda tükürük akması üzere bir durum olabiliyor. Bunları bloklamak için tükürük bezlerine uygulanabiliyor. Omurilik felci hastalarda görülen sipastiste tedavisinde faal bir formda uygulanabiliyor. MS hastalığı istemsiz kas kasılmaları ile giden bir hastalıktır. Burada da tekrar yürüyüşe mahzur olan, konum almaya mahzur olan durumlarda da kas kasılmalarını bloklamak için botulinum toksin enjeksiyonu uygulayabiliyoruz” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
tuvalette dogurdugu bebegini cope atan anne 12 yil hapis cezasina carptirildi 7e9Cgpnt
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 04:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Tuvalette doğurduğu bebeğini çöpe atan anne 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kastamonu’da 9 ay boyunca hamileliğini ailesinden saklayarak tuvalette doğurduğu bebeği poşete sarıp çöp konteynerinin yanına bırakan anne, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Olay, 2 Kasım 2023 tarihinde Kastamonu il merkezi Kuzeykent Mahallesi’nde Karadut Sokak üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, vatandaşlar tarafından çöp konteynerinin yanında çöp poşetine sarılı vaziyette erkek bebek bulundu. Sağlık ekipleri tarafından Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk müdahalesinin ardından yeni doğan bebek, yoğun çabalar sonucunda hayata döndürüldü. Olayın ardından Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde, çöpte bulunan bebeğin annesinin C.Ç. (20) olduğu tespit edildi. Ailesinden habersiz tuvalette doğum yaptığı belirlenen C.Ç., tuvalette düşürdüğü bebeğini öldüğü gerekçesiyle çöp poşetine bağlayarak akli dengesi yerinde olmayan babasıyla çöpe attırdığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Olayın ardından C.Ç. tutuklandı.

Öte yandan, tedavi altına alınan bebeğin ise Ankara’daki tedavisinin ardından sağlığına kavuştuğu ve koruyucu aile tarafından bakımının üstlenildiği öğrenildi.

Olayın ardından Kastamonu Ağır Ceza Mahkemesinde, C.Ç. hakkında “kendini savunamayacak yakın akrabayı öldürme” suçlamasıyla açılan dava görülmeye devam devam etti. Duruşmaya tutuklu sanık C.Ç. ile taraf avukatlar katıldı. Bebek B.G.’nin vasisi S.K., mütalaaya karşı bir diyeceğinin olmadığını belirterek, “Bebeğin vasiliğini aldığımdan ötürü çok mutluyum” dedi.

B.G.’nin babası K.G. ise bebeğin annesi C.Ç.’den şikayetçi olmadığını söyledi.

Tutuklu sanık C.Ç. de, “Çok pişmanım. Tutuklu kaldığım sürede çocuğumdan haber alamıyorum. Çocuğum için tutuksuz yargılanmak istiyorum. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum” diye konuştu.

Sanık avukatını da dinleyen mahkeme heyeti, “alt soydan kendisini beden ve ruh olarak savunamayacak olan kişiye karşı nitelikli kasten öldürme” suçundan C.Ç.’ye müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, suçun teşebbüs aşamasında kalması ve C.Ç.’nin suç tarihinde 18 yaşından küçük olmasından ötürü cezayı 12 yıla kadar düşürdü.

Bizi sosyal medyadan takip edin