Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ağustos, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Bolu’da fındıkta hasat zamanı

Bolu’nun Mudurnu ilçesine bağlı Taşkesti beldesinde fındık hasadı başladı. Hasada ilçe protokolü de iştirak etti.
Bolu’nun fındık üretim merkezi olan Taşkesti’de üreticiler, yıl boyunca yetiştirdikleri fındıkları toplamaya başladı. Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Zekeriya Ar ve Taşkesti Belediye Başkanı Saim Çevik de hasada katıldı ve fındık topladı. Üreticilere destek olacaklarını ifade eden Mudurnu Kaymakamı Ayhan Kalaycıoğlu, “Taşkesti Beldesi, fındık üretimiyle Bolu’da bilinen bir beldemiz. Bolu için değerlendirme yaptığımızda beldemiz önemli konuma sahip. Fındık üreticilerimizin hasat zamanında onların sevincine ortak olmak için bugün buraya geldik. Fındık üretimine destek vermek üzere burada toplandık” dedi.
İşçi maliyetlerinin yükseldiğini söyleyen fındık üreticisi Mehmet Yılmaz ise, “Benim 8-10 dönüm fındık tarlam var. Önceden 2 tona yakın fındık alıyorduk. Hava şartlarından mı bilmiyorum ama verim düştü. Sıcaklıklardan dolayı yarı yarıya verim düştü. İşçi ücretleri de pahalı, kazandığımız parayı ona veriyoruz. Bize bir şey kalmıyor. Geçen sene 500 liraya çalışan işçi bu sene bin, bin 200 liraya çalışıyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun Müzesi’nde ilgi çeken eserler

Samsun Müzesi’nde Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin olan ve güç, rahmet ile dayanıklılığın sembolü kabul edilen "Fatma Ananın Eli" ile birlikte hamaylı gümüş muskalar ziyaretçilerin ağır ilgisini çekiyor.
Açıldığı günden bu yana farklı periyotlara ilişkin dikkat alımlı yapıtları ziyaretçilerle buluşturan Samsun Müzesi, koleksiyonuna tarihi pahası yüksek yeni eserler eklemeye devam ediyor. Mamut kalıntılarından Bizans periyoduna, Anadolu’daki birinci insan izlerinden Osmanlı periyoduna kadar birçok yapıtın sergilendiği müzede, her bir köşe farklı bir tarihi yansıtıyor.
Geç Osmanlı Dönemi’ne ilişkin hamaylı ve gümüş muskaların yer aldığı alanda yapılan bilgilendirmede, "İnsanı makûs güçlerden koruduğuna ya da kısmet sağladığına inanılan taşınabilir objelere muska denmektedir. Hamaylı (Hamail) ise uzunluğuna asılarak bir omuzdan koltuk altına yanlışsız çapraz biçimde taşınan muskadır. Ekseriyetle küçük kutu ya da tüp formunda olan bu objelerin içine, kağıt yahut deri üzerine yazılmış korunma ve şifa metinleri yerleştirilmiştir. Bu metinler ortasında Esmaül Hüsna, vefkler, Hûd Suresi’nin 6. ve 56. ayetleri üzere dualar yer almaktadır" tabirlerine yer verildi.
Aynı kısımda sergilenen ve pirinçten yapılmış olan "Fatma Ananın Eli" figürü ise, rahmetin, gücün ve dayanıklılığın simgesi olarak öne çıkıyor. Ziyaretçilerin büyük ilgisini çeken bu eserler, geçmişte halk inançlarıyla şekillenen kültürel mirasa ışık tutuyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.