karabuk
İmsak 05:42
Güneş 07:06
Öğle 13:05
İkindi 16:18
Akşam 18:54
Yatsı 20:14
İftara kalan son --:--
Namaz Vakitleri
Karabük Postası tarafından
12 Temmuz, 2023 11:23 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 2dk

Batı Karadeniz’de yaşanan sel nedeniyle güvenli elektrik mücadelesi sürüyor

KARABÜK (İHA) - Batı Karadeniz’deki sel süresince emniyet amaçlı kesintiler gerçekleştiren elektrik dağıtım ekipleri, selin etkisini yitirmesi ve arızaların onarılmasıyla bölgeye yeniden enerji sağladı. Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (Başkent EDAŞ) hafta sonu Zonguldak, Bartın ile Kastamonu’nun sahil ilçelerinde etkisini gösteren selde oluşabilecek çarpılmaları engellemek ve heyelandan zarar gören şebeke unsurlarının onarılması için yoğun mücadele verdi. Son yıllarda Batı Karadeniz’de sıklaşan, yoğun kar ve yağmur gibi durumların oluşturduğu afet koşullarına karşı geliştirdiği planlar çerçevesinde hazırlıklarını sürdüren Başkent EDAŞ, meteorolojinin sel tahminleri üzerine ekiplerini teyakkuza geçirdi. Ekipler selin etkilerini göstermeye başladığı Cumartesi günü, yükselen suların çarpılma tehlikesi oluşturduğu bölgelerde, can ve mal güvenliğini korumak için tedbir amaçlı enerji kesintilerine gitti. 1000 çalışan 400 araçla sahada Afet planları çerçevesince, diğer illerden gelen ekiplerle birlikte saha çalışanı sayısı kısa sürede 1000’i, araç sayısı ise 400’ü geçerken, ulusal iletim hatlarında yaşanan kesintilerle, selin elektrik arzı üzerindeki etkisi artış gösterdi. Bu süreçte selin çekildiği bölgelerde trafo binalarına giren su, moloz ve mili temizleyen şirket ekipleri, kayan veya yıkılan direkleri yenileyip iletken kopuklarını onardı. Ekipler, binaların girişlerinde zarar gören sayaçların temizlenmesi ve arızalıların hızlıca değiştirilmesi sürecini başlattı. Başkent EDAŞ Batı Karadeniz’in insan eliyle ulaşılması güç, sık ormanlı yüksek kesimlerinde ise uzun süredir sahada faydalandığı İHA’ları kullanarak, arıza tespiti yapma faaliyetlerini teknolojinin imkânlarıyla sürdürdü. Kepçeler ve vinçlerle yollar açıldı, jeneratörler devreye alındı Trafoların güzergâhında heyelandan kapanan bazı yolları kepçelerle açan Başkent EDAŞ ekipleri, hatların üzerine devrilen ağaçları ve selde hasar gören direkleri kaldırmak için vinçleri kullandı. Kamu kurumları ile koordinasyon halinde çalışan şirket, su tahliyesi için kullanılacak ve şebekeyi besleyecek pompalara jeneratörlerle enerji sağladı. Yağış, Pazartesi sabah erken saatlerinden itibaren etkisini yitirirken gün içinde de sel kademeli şekilde azaldı. Ulusal iletim hatlarındaki enerji kesintilerinin de giderilmesiyle Başkent EDAŞ ekipleri, güvenli noktalardan başlayarak bölgeye yeniden enerji vermeye başladı. Şirket ekiplerinin çalışmaları, Pazartesi öğleden sonra enerjisiz trafo sayısını büyük oranda azaltırken, gece de sürdürülen yoğun çalışmalarla Salı sabahı enerjisiz trafo sayısı sıfırlandı.
Bizi sosyal medyadan takip edin
Bu haberin kategorisini takip et:
des2
Mustafa Akgün tarafından
08 Mart, 2026 14:23 tarihinde yayınlandı
0
0
Okuma Süresi: 1dk

KOSGEB destekleri Karabük’te anlatılacak

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası  bölgedeki işletmeleri ve girişimcileri KOSGEB destekleri hakkında bilgilendirmek amacıyla  program düzenliyor. 09 Mart 2026 Pazartesi günü saat 14.00’te  Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek etkinliğe, KOSGEB Karabük Müdürü Dr. Serhat Saygın konuşmacı olarak katılacak.

Toplantıda, KOSGEB’in işletmelere sunduğu güncel destek programları hakkında kapsamlı bilgiler verilmesi planlanıyor. Özellikle kurum tarafından yakın zamanda hayata geçirilen İstihdamı Koruma Destek Programı’nın detayları katılımcılarla paylaşılacak. Program kapsamında ayrıca KOBİ’lerin ve yeni girişimcilerin yararlanabileceği diğer hibe ve kredi destekleri de ele alınacak.

Karabük TSO yetkilileri, bilgilendirme programının tüm üyelerin ve bölgedeki girişimcilerin katılımına açık olduğunu duyurdu.

Bizi sosyal medyadan takip edin