Reklam
Reklam
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
29 Haziran, 2025 13:56 tarihinde yayınlandı
0

Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı Karabük’te gerçekleştirildi

Batı Karadeniz İlleri Birliği Toplantısı, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Karabük Anemon Otel’de geniş katılımla düzenlendi.

Toplantıya; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, Karabük TSO Başkanı Fatih Çapraz, Haddeciler Derneği Başkanı Pehlivan Baylan ile Kastamonu, Zonguldak, Çankırı ve Sinop illerinden oda ve borsa başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını Karabük Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Necmi Kandemir gerçekleştirdi. Kandemir’in ardından söz alan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Şakir Adem Yazıcı, TR81 bölgesi hakkında genel bilgiler vererek Karabük’ün ekonomik ve demografik yapısına ilişkin kapsamlı bir sunum yaptı.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Fatih Çapraz ise konuşmasında Karabük’ün tarihçesinden başlayarak kentin güncel durumu hakkında kapsamlı bilgiler aktardı. Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişim süreci, Karabük’ün dış ticaret rakamları ve Filyos Limanı Projesi’nin bölgeye sağlayacağı katkılar üzerine değerlendirmelerde bulunan Çapraz, ayrıca lojistik merkezi kurulmasının önemi üzerinde durdu. Karabük’ün coğrafi konumu ve sanayi yapısı gereği böyle bir merkezin neden gerekli olduğunu vurguladı. Sunumunda, Batı Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (BAKAP) kurulmasının bölgesel kalkınma açısından taşıdığı stratejik öneme dikkat çeken Çapraz, ayrıca Türkiye’de demir-çelik sanayisinin temellerinin atıldığı tarih olan 3 Nisan’ın “Sanayi Günü” olarak ilan edilmesi yönündeki taleplerini de dile getirdi.

Toplantıya katılan oda ve borsa başkanları, dernek başkanları ile iş insanları da sırasıyla söz alarak görüş ve değerlendirmelerini paylaştı. Katılımcılar, Karabük’ün ekonomik, sosyal ve sanayi alanlarında daha güçlü bir iş birliği zemini oluşturulması yönünde görüşlerini dile getirerek ortak hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

Toplantıda söz alan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, bölge illeriyle kurulacak güçlü iş birliklerinin hem Karabük hem de çevre iller için yeni fırsatlar yaratacağını belirterek, bu tür platformların dayanışmayı artıran, çözüm odaklı adımlara zemin hazırlayan önemli buluşmalar olduğunu söyledi.

Vali Mustafa Yavuz ise yaptığı konuşmada,  Batı Karadeniz illeri arasındaki iş birliğinin bölgesel kalkınmanın anahtarı olduğunu vurguladı.

“Toplantının üçüncüsü düzenleniyor. Daha önce alınan kararların gözden geçirilmesi ve bunların takibinin yapılması gerektiğine inanıyorum. Bu kararların kurumsal raporlarla paylaşılması, ilerlememize büyük katkı sağlayacaktır.” diyen Valimiz, birlik ruhunun somut projelere dönüşmesi gerektiğini belirtti.

Birliğe, ilerleyen dönemde; Bolu ve Düzce’nin de dahil edilebileceğini ifade eden Vali Mustafa Yavuz, “Karabük olarak, bölgeyle çok güçlü sosyal ve ekonomik bağlarımız var. Çankırı, Kastamonu ve Bartın ile yalnızca sınır değil, aynı zamanda kültürel ve ticari yakınlık içerisindeyiz. Biz birbirimizi tamamlıyoruz; Karabük ne ise Kastamonu da odur, Zonguldak ne ise Sinop da odur.” dedi.

 “ORTAK SİNERJİYLE YENİ HİKÂYELER YAZABİLİRİZ”

Bölgenin orman varlığına ve doğal kaynak potansiyeline de dikkat çeken Valimiz Mustafa Yavuz, “Karabük’ün yaklaşık olarak %74’ü, Yenice’nin ise %86’sı ormanlarla kaplı. Yenice Blok Ormanları, Avrupa’nın korunması gereken 100 sıcak noktasından biri. Orman ürünlerinde ve demir-çelikte güçlü bir birikime sahibiz. Bu kaynakları birlikte uyumlaştırarak değerlendirebiliriz” dedi.

Kadın temsilinin artırılması gerektiğini vurgulayan Vali Yavuz, “Bugün 60 katılımcı arasında sadece 3 kadın var. Birliğe kadın eli değmeli. Onların katkıları önemli.” diyerek katılımcılara çağrıda bulundu.

Konuşmasının sonunda birlikteliğin önemine bir kez daha dikkat çeken Valimiz Mustafa Yavuz, “Karabük, Batı Karadeniz’in kalbidir. Cumhuriyet Kenti, Emeğin Başkentidir. Güçlerimizi birleştirerek ortak çalışmalar yapmalıyız. Lojistik Merkez çalışmaları, Eskipazar OSB’deki ilerleme ve sanayi yatırımlarıyla bölgeye büyük katkı sağlanmış olcacak. Bu iş birliği bize yeni ufuklar açacaktır.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
MANSETTALTIN SAFRANDA MESALE YANDI
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
11 Haziran, 2026 14:52 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0

ALTIN SAFRAN’DA MEŞALE YANDI

SAFRANBOLU 4 GÜN BOYUNCA KÜLTÜR VE SANATLA NEFES ALACAK

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow unvanını taşıyan Safranbolu’da bu yıl 27’ncisi düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, görkemli bir açılış töreniyle başladı. Türkiye’nin en köklü ve en uzun soluklu belgesel film festivalleri arasında gösterilen organizasyon, dünyanın farklı ülkelerinden yönetmenleri, yapımcıları, jüri üyelerini ve sinemaseverleri tarihi kentte buluşturdu.

Açılış öncesinde Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Okan Kirman ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, festival alanını ziyaret ederek Festival Komite Başkanı ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’ye başarı dileklerini iletti.

Festival jürisinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan jüri üyeleri, Altın Safran’ın Türkiye’nin en saygın belgesel film organizasyonlarından biri olduğunu vurgulayarak finale kalan eserlerin yüksek kalitesine dikkat çekti.

Yoğun katılımla gerçekleşen açılış programında konuşan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, kentin geçmişini koruyarak geleceğe taşıyabilen ender yerleşimlerden biri olduğunu belirterek, “Safranbolu aslında büyük bir belgeselin canlı kahramanıdır. Sokakları, konakları, hanları ve insan hikâyeleriyle yaşayan bir hafızaya sahiptir. Belgesel sinema da tam olarak bunu yapar; hatırlatır, kayıt altına alır ve gelecek kuşaklara aktarır” dedi.

Belgesel sinemanın insanlığın ortak hafızasını canlı tutan önemli bir sanat dalı olduğunu ifade eden Köse, kültür ve sanatın farklı coğrafyaları ortak duygularda buluşturan güçlü bir köprü görevi gördüğünü söyledi. Safranbolu’da kültür ve sanatın yalnızca bir etkinlik değil, aynı zamanda bir kalkınma modeli olarak görüldüğünü kaydeden Köse, festivalin de bu anlayışın en önemli yansımalarından biri olduğunu dile getirdi.

Konuşmaların ardından festival meşalesi protokol üyelerinin katılımıyla yakılarak 27. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali resmen başladı.

FESTİVAL COŞKUSU DEVAM ETTİ

Festival coşkusu gece boyunca müzik ve eğlence etkinlikleriyle devam etti. Leyla Dizdar Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen programda sahne alan yerel müzik grubu Safran Ekspres, seslendirdiği eserlerle vatandaşlara unutulmaz bir gece yaşattı. Şarkılara hep bir ağızdan eşlik eden yüzlerce kişi festival heyecanını paylaşırken, gecenin ilerleyen saatlerinde sahne alan DJ Aytuğ Özdemir de performansıyla coşkuyu zirveye taşıdı.

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklere katılan Başkan Elif Köse de vatandaşlarla birlikte festival heyecanını yaşadı. Dört gün sürecek festival boyunca belgesel film gösterimleri, söyleşiler, paneller, sergiler ve çeşitli kültürel etkinliklerle Safranbolu, kültür ve sanatın merkezi olmaya devam edecek.

 

MANSETALTIN SAFRANDA MESALE YANDI 6 MANSETALTIN SAFRANDA MESALE YANDI 7

Bizi sosyal medyadan takip edin