Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
12 Haziran, 2024 08:30
blank
İhlas Haber A.

Başkan Genç: “Çakırgöl Projesi hem Trabzon’a hem de Gümüşhane’ye kazandıracak”

A+ A-

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, ziyaret ettiği Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesi’nin önemine vurgu yaptı. Başkan Genç, proje kapsamında Gümüşhane ve Trabzon’un turizm potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirtti.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Gümüşhane Valisi Alper Tanrısever, Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer ve Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay’ı ziyaret etti. Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası’nda Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesi’nin son durumuna değinen Başkan Genç, bölgesel kalkınmayı ve kardeşlik hukukunu geliştirmeyi vurgularken, iki şehrin 12 ay boyunca turizme hizmet edecek şekilde nasıl bir projeksiyon ortaya koyabilecekleri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İki şehre de katkı sağlayacak
Bölgenin turizm potansiyelini harekete geçirecek Çakırgöl Kış Turizm Merkezi Projesi’nin önemine değinen Başkan Genç, "Bu önemli turizm akışının hem Trabzon’a hem de Gümüşhane’ye katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Çünkü bu bölge artık sanayiden ziyade turizmi ile öne çıkan bir bölge. Küresel ısınma nedeniyle güneydeki sıcaklık artışları bu bölgeye ilgiyi artırıyor" dedi. Çakırgöl Kış Turizm Merkezi’nin yatırımlara henüz tam anlamıyla hazır olmadığını ifade eden Genç, yol sorunlarının kısmen çözüldüğünü ancak kanalizasyon ve su işleri gibi altyapı çalışmalarının tamamlanması gerektiğini belirtti. Bu amaçla Gümüşhane ile birlikte bir konsorsiyum oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Başkan Genç, "Bölgemizde turizmi 12 aya yayacak adımlar atmalıyız. Kayak merkezlerimiz de bunlardan bir tanesi. Gümüşhane’mizde bu manada bir düşünce, bir çalışma olduğunu da biliyorum. Süleymaniye ile ilgili bir çalışma olduğunu da biliyorum. O da olsun çünkü bu kayak merkezleri birbirini tetikleyen bir iş. Biri bir yere geldiği zaman Çakırgöl’de olsun, Süleymaniye’de olsun, Zigana’da olsun, Erzurum Palandöken’de olsun, Sarıkamış’ta olsun, böyle bütüncül baktığımız zaman bu işe birazcık daha fayda üretiriz diye düşünüyoruz. Şu anda Çakırgöl yatırıma hazır bir vaziyette değil. Yol problemleri vardı. Kısmen çözüldü. Şimdi kanalizasyon işi var, su işi var. Yapılması gereken işler var orada. Yatırıma hazır hale getirebilmek için nasıl bir konsorsiyum oluşturmalıyız, ona bakmamız gerek. Bakanımızın himayesinde bu görüşmeyi yapalım istiyoruz. Bu davetimizi bu vesileyle paylaşayım" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 22 Haziran’da Kültür Yolu Festivali dolayısıyla Trabzon’u ziyaret edeceğini belirten Genç, bu ziyarette Çakırgöl Projesi’ni de gündeme getireceklerini söyledi.

"Trabzon ile aynı anlayışa sahibiz"
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise, "Trabzon, Türkiye’de ve dünyada marka olmuş şehirlerden birisidir. Trabzon’un komşusu olmaktan da bu vesileyle her zaman gurur duyuyoruz. Hakikaten Trabzon, Gümüşhane’nin batıya açılan, iş dünyasına açılan, turizme açılan en önemli kapılarından birisidir. Gümüşhaneli vatandaşlar zor coğrafi şartlarda yaşam mücadelesi verirken, gurbetçiliği yaşama tarzı olarak seçmiş. Gümüşhane’den ilk gurbete giden insanlarımız da önce Trabzon’a gitmişler. İlimizin kıt kaynakları, mevcut nüfusumuzu bakmaya ve doyurmaya yetmediği için gurbetçilik bizim hayatımız olmuş. Bizim şehirlerimizin kalkınma sektörü, turizm sektörüdür. Bunun dışında diğer sektörler yüzde yüz etki edecek konumda değil. Turizm sektörüne önem vermemiz lazım. Bu ülkenin varlıkları, zenginlikleri tabii ki bu ülkede yaşayan herkes için ortak kullanım hakkı sağlar. Burada bizim Çakırgöl Kayak Tesisi’ne bakışımız şöyle değerli başkanım. Şimdi biz 20 yıldır hemen Gümüşhane merkezde, eski Gümüşhane yerleşim yeri olan Süleymaniye Mahallesi’ndeki alanda belli bir noktaya geldik. Bu iki projeyi birlikte yürüttüğümüz zaman tabii ki bölgemizin zenginliği, hepimizin zenginliğidir. Ondan büyük memnuniyet duyarız. Bunları sizden duymak çok güzel. Biz de aynı anlayışa sahibiz" ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 11:24

Hadrianopolis’te 2. ve 5. Yüzyıl’a Ait Yeni Buluntular Ortaya Çıkarıldı

Hadrianopolis’te 2. ve 5. Yüzyıl’a Ait Yeni Buluntular Ortaya Çıkarıldı
A+ A-

Eskipazar İlçesi’ndeki Hadrianopolis Antik Kenti'nde sürdürülen kazılarda, 5. yüzyıla ait Arbalet tipinde Fibula ve 2. yüzyıla ait nehir tanrısı betimi yer alan sikke gün yüzüne çıkarıldı.

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın Başkanlığı’nda kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Kiliselerin tabanında, birçok hayvanın tasvir edildiği mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle "Karadeniz'in Zeugması" şeklinde adlandırılan antik kentte, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu.

Kazılarda son olarak beşinci yüzyıla ait Arbalet tipinde “Fibula” ve ikinci yüzyıla ait nehir tanrısı betimi yer alan sikke gün yüzüne çıkarıldı.

Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, Hadrianopolis Antik Kenti’nde 2024 Yılı’nda sürdürülen kazılar hakkında bilgi verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında gerçekleştirilen kazıların, Güney Nekropol ve SDJ-3 olarak adlandırılan iki noktada yoğunlaştığını belirten Çelikbaş, bu yıl önemli buluntulara ulaşıldığını açıkladı.

ESKİPAZAR ÇAYI’NIN ANTİK DÖNEMDEKİ ADI “KEZİOS” SİKKELER ÜZERİNDE KEŞFEDİLDİ

Güney Nekropol’deki mezarlarda Roma Dönemi’ne ait ölü gömme geleneklerine dair veriler elde edildiğini ifade eden Çelikbaş, "Bunlardan en dikkat çekici olanı, Roma Dönemi’nde Hadrianopolis’te basılmış bir sikke. Bu sikkede, Hadrianopolis’e ait olduğunu gösteren bir etnikonun yanı sıra, nehir tanrısı betimi yer alıyor ve altında 'Kezios' yazısı bulunuyor. Bu yazıt, antik dönemde Eskipazar Çayı’nın adının Kezios olduğunu göstermesi açısından çok değerli bir bilgi sunuyor. Bu bilgi gerçekten literatürde olmayan bir bilgi. Mezarın içerisinde bu sikkenin ortaya çıkması da bunun bir charon sikkesi olarak mezar içerisinde bırakıldığını da gösteriyor. Demek ki Hadrianopolis'te ikinci yüzyılda da yine Roma İmparatorluğu'nda charon geleneğinin devam ettiğini de bu şekilde görmüş olduk” şeklinde konuştu.

HADRİANOPOLİS’TE TARİHİ BULUNTULAR: 5. YÜZYILA AİT FİBULA 

Ayrıca, mezarlarda beşinci yüzyıla ait Arbalet tipi bir fibula gibi diğer buluntuların da keşfedildiğini kaydeden Çelikbaş, “Bu iğnelerden bir tanesi neredeyse günümüze sapasağlam ulaşmıştı. Arbalet tipinde bir iğne ve bu iğne milattan sonra beşinci yüzyıla ait bir iğne. Güney Nekropolü'ndeki bulmuş olduğumuz sikke milattan sonra ikinci yüzyıla ait. Diğer buluntular beşinci yüzyıla ait. Yani yaklaşık olarak burada Güney Nekropolü'ndeki ölü gömme geleneği yaklaşık üç yüz yıl kesintisiz bir şekilde devam etmiş. Kaya mezarlarından oluşan bir alanda bu tip mezarların içerisinde ölü kültüne ait buluntuların ortaya çıkması çok önemli. Çünkü Güney Paflagonya Bölgesi’nde nekropol kazısı yapan tek şu anda antik kent Hadrianopolis ve Hadrianopolis’te de bu mezarların içerisinde bu şekilde o dönemin hem kültürünün sanatını yansıtan hem de dini inanışı yansıtan buluntuların da ortaya çıkması gerçekten bizi hem şaşırttı hem sevindirdi. Arbalet tipindeki bu fibulanın gerçekten bu kadar güzel bir süslemeye sahip olması önemli bir madeni ve aslında baktığımız zaman bunun bir takı olarak da kullanıldığını söyleyebiliriz. Çünkü fibulalar antik dönemde sadece kumaşlarının uçları birbirine tutulmak için değil ayrıca estetik anlamda da kullanılan objelerdir. Dolayısıyla bunun bir takı obje aksesuar olarak da kullanıldığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

“HADRİANOPOLİS ROMA İMPARATORLUĞU’NUN GÜNEY PAFLAGONYA’DAKİ KARARGÂHI”

Çelikbaş, Hadrianopolis'in Roma İmparatorluğu’nun Güney Paflagonya'daki bir karargâhı olduğunu artık kesinleştirdiklerini belirterek, “Bu sikkenin veyahut da Arbalet tipindeki bu fibulanın burada çıkmış olması nedeni ile biz artık Hadrianopolis’i Roma İmparatorluğu'nun Güney Paflagonya'daki bir karargahı olduğuna eminiz. Yani Hadrianopolis Roma İmparatorluk Dönemi’nde Güney Paflagonya'daki Roma İmparatorluğu'nun bir karargahı bir askeri üssü niteliğindeydi. Buradaki bu mezarlarda bu eserlerin ortaya çıkması burada yine bu askeri cenazelerin de buraya defnedildiğini bize işaret etmektedir.” dedi.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689