Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
15 Eylül, 2024 20:30
blank
İhlas Haber A.

Başkan Doğan: “Müze zenginliğini arttırmak ve Samsun’u odak yapmak istiyoruz”

A+ A-

Müzeler şehri Samsun’da 2024 yılının yaz döneminde müzeler yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 5 müze, 3 ayda 213 bin 627 kişiyi ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin en önemli tarihi kentlerinden biri olan Samsun çok sayıda müzeye ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Samsun’daki müzelerden 5’i Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunuyor. Her yıl ziyaretçi sayısını artıran Bandırma Gemi Müzesi, Kent Müzesi, Amazon Köyü, Havza Atatürk Evi ve Bafra Tütün Müzesi 2024 yılının yaz döneminde de 213 bin 627 ziyaretçi ağırladı.
Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini herkese tanıtmayı hedeflediklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ilk adımın şehri Samsun’da bu anlamda müzelerin çok değerli olduğunu vurguladı. Başkan Doğan, “Samsun’umuz tarihi ve kültürü ile çok zengin bir şehir. Birçok müzeye ev sahipliği yapıyoruz. Bu müzelerden 5 tanesi bizim sorumluluğumuzda. Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz. Müzelerimize olan ilgi de bu anlamda çok değerli. Ben herkesi Samsun’umuzdaki müzeleri görmeye, tarihe ve kültüre ışık tutan bu yerleri ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.

En fazla ilgi Bandırma Müzesine
2024 yılının yaz döneminde 213 bin 627 ziyaretçiyi ağırlayan Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki müzelerden en fazla ilgiyi Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi görüyor. 3 aylık yaz döneminde 148 bin 860 kişi tarafından ziyaret edilen müze Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun birebir replikası. Müzede o döneme ait birçok eser yer alırken kamara bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir toplantısı bal mumu heykellerle canlandırılıyor.

Amazon Köyü
2024 yılının 3 aylık yaz döneminde 35 bin 851 kişi tarafından ziyaret edilen Amazon Köyü, Amazon kadınların günlük yaşamlarından kesitleri yansıtıyor. 28 Amazon kadın heykeli ile kullandıkları eşyaların yer aldığı müze yoğun ilgi görüyor.

Kent Müzesi
Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri olan ve 9 ay kapalı kalmasının ardından 5 Haziran’da yeniden hizmete açılan Samsun Kent Müzesi yaz döneminde 5 bin 660 kişiyi ağırladı. Şehrin tarihi, coğrafyası ve kültürü gibi konularda bilgi verilen müzede Kurtuluş Savaşı süreci de anlatılıyor. 2013 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından ’Proje Özel Ödülü’ne layık görülen müze 2015 yılında ise İtalya’nın Bressia kentinde yapılan ’XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması’nda finale kalarak Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri seçilmişti.

Bafra Tütün Müzesi
Türkiye’nin ilk tütün müzesi olma özelliği taşıyan Bafra Tütün Müzesi ise yaz döneminin 3 ayında 11 bin 785 ziyaretçi ağırladı. Müzede çeşitli tütünler, balmumu heykeller, işleme makineleri ve tütün bahçesi yer alıyor.

Havza Atatürk Evi
Kurtuluş için ilk adımın atıldığı o yılları yaşamak isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği Havza’daki Atatürk Evi’ni ise yaz döneminde 11 bin 471 kişi ziyaret etti. Müzede; Gazi Mustafa Kemal Atataürk’ün Havza’ya gelişinin öncesini, Havza’daki faaliyetlerini ve sonrasını belgeler ve fotoğraflar eşliğinde incelemek mümkün.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

06 Kasım, 2024 00:07
blank
İhlas Haber A.

Güner, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı

Güner, mantar zehirlenmelerine karşı uyardı
A+ A-

Zonguldak İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ertuğrul Güner, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Uzm. Dr. Güner, mantar zehirlenmelerinin, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü ifade etti. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebildiğini ifade eden Güner, "Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir. Mantarlarda bulunan zehrin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarların ölümcül sonuçlar doğurabileceğini bilmeleri ve kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir" dedi.
Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu aktaran Güner, "İhtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşlar 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabilirler. Doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmelidir. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibariyle, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Yeni Eczane
Yeni Eczane
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi Betim 1 İş Merkezi No:10/C

Telefon

(370) 433-3444

Bulut Eczanesi
Bulut Eczanesi
Adres

Yeşil Mahalle Esentepe Taskent Caddesi No:78 Karabük

Telefon

(370) 415-5520

Işıkgül Eczanesi
Işıkgül Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle, Sadri Artunç Caddesi 100 Dükkanlar, No:139/A Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-7833

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689