Başkan Doğan: “Müze zenginliğini arttırmak ve Samsun’u odak yapmak istiyoruz”

Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Eylül, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Müzeler şehri Samsun’da 2024 yılının yaz döneminde müzeler yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 5 müze, 3 ayda 213 bin 627 kişiyi ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz” dedi.
Türkiye’nin en önemli tarihi kentlerinden biri olan Samsun çok sayıda müzeye ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Samsun’daki müzelerden 5’i Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunuyor. Her yıl ziyaretçi sayısını artıran Bandırma Gemi Müzesi, Kent Müzesi, Amazon Köyü, Havza Atatürk Evi ve Bafra Tütün Müzesi 2024 yılının yaz döneminde de 213 bin 627 ziyaretçi ağırladı.
Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini herkese tanıtmayı hedeflediklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ilk adımın şehri Samsun’da bu anlamda müzelerin çok değerli olduğunu vurguladı. Başkan Doğan, “Samsun’umuz tarihi ve kültürü ile çok zengin bir şehir. Birçok müzeye ev sahipliği yapıyoruz. Bu müzelerden 5 tanesi bizim sorumluluğumuzda. Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz. Müzelerimize olan ilgi de bu anlamda çok değerli. Ben herkesi Samsun’umuzdaki müzeleri görmeye, tarihe ve kültüre ışık tutan bu yerleri ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.

En fazla ilgi Bandırma Müzesine
2024 yılının yaz döneminde 213 bin 627 ziyaretçiyi ağırlayan Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki müzelerden en fazla ilgiyi Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi görüyor. 3 aylık yaz döneminde 148 bin 860 kişi tarafından ziyaret edilen müze Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun birebir replikası. Müzede o döneme ait birçok eser yer alırken kamara bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir toplantısı bal mumu heykellerle canlandırılıyor.

Amazon Köyü
2024 yılının 3 aylık yaz döneminde 35 bin 851 kişi tarafından ziyaret edilen Amazon Köyü, Amazon kadınların günlük yaşamlarından kesitleri yansıtıyor. 28 Amazon kadın heykeli ile kullandıkları eşyaların yer aldığı müze yoğun ilgi görüyor.

Kent Müzesi
Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri olan ve 9 ay kapalı kalmasının ardından 5 Haziran’da yeniden hizmete açılan Samsun Kent Müzesi yaz döneminde 5 bin 660 kişiyi ağırladı. Şehrin tarihi, coğrafyası ve kültürü gibi konularda bilgi verilen müzede Kurtuluş Savaşı süreci de anlatılıyor. 2013 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından ’Proje Özel Ödülü’ne layık görülen müze 2015 yılında ise İtalya’nın Bressia kentinde yapılan ’XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması’nda finale kalarak Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri seçilmişti.

Bafra Tütün Müzesi
Türkiye’nin ilk tütün müzesi olma özelliği taşıyan Bafra Tütün Müzesi ise yaz döneminin 3 ayında 11 bin 785 ziyaretçi ağırladı. Müzede çeşitli tütünler, balmumu heykeller, işleme makineleri ve tütün bahçesi yer alıyor.

Havza Atatürk Evi
Kurtuluş için ilk adımın atıldığı o yılları yaşamak isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği Havza’daki Atatürk Evi’ni ise yaz döneminde 11 bin 471 kişi ziyaret etti. Müzede; Gazi Mustafa Kemal Atataürk’ün Havza’ya gelişinin öncesini, Havza’daki faaliyetlerini ve sonrasını belgeler ve fotoğraflar eşliğinde incelemek mümkün.

KBÜ 30 Kişilik Ekibiyle Göreve Hazır

blank
Haber Merkezi tarafından
02 Şubat, 2025 15:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi akademisyenleri ve teknik personelden oluşan 30 kişilik ekip, AFAD ile afetlerde etkin rol alacak.

Karabük Üniversitesinin afet gönüllüleri, 6 Şubat depremlerinin ardından sahada edindikleri deneyimleri kalıcı hale getirmek için harekete geçti. Afetlerde AFAD ile etkin rol almak isteyen ekip, akredite bir ekip olma yolunda ilerliyor. AFAD ile yapılan iş birliğiyle saha eğitimlerini tamamlayan ekip, enkazda arama kurtarma eğitimini de başarıyla bitirdi. Akreditasyon için sadece eğitim almak yeterli olmuyor, arama kurtarma faaliyetlerinde kesici-ayırıcı cihazlar ve termal kameralar gibi ekipmanları da kullanabilmeleri gerekiyor. Bu doğrultuda ekip, tam donanımlı hâle gelmek için çalışmalarını sürdürüyor.

Karabük Üniversitesinin afet gönüllüleri, Rektörlük ve AFAD'ın desteğiyle organize ve hızlı bir müdahale ekibi olarak her an hazır olmayı amaçlıyor. AFAD gönüllüsü olmaları sayesinde deprem, heyelan, sel ve diğer doğal afetlerde de aktif rol alarak eğitimlerini sürekli güncel tutuyorlar.

Ekip 6 Şubat Depreminde Oluştu

Karabük Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kasım Yılmaz, ekibin 6 Şubat depremlerinin ardından oluştuğunu belirterek, "Üniversitemizde akademisyen ve teknik personelden oluşan bir ekip kurduk. Deprem sırasında Kahramanmaraş bölgesinde görev aldık. Tecrübelerimizi kalıcı hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

Amaç Akredite Ekip Olmak

Akredite bir ekip olmayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, "Başlangıç seviyesinde akredite bir ekip olmak istiyoruz. Bunun için eğitimlerimizin yanı sıra gerekli ekipmanları da temin etmeliyiz. Akredite olmasak bile 30 kişilik ekibimizle afet durumunda organize ve hızlı hareket edebilmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

blank

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.