Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Eylül, 2024 20:30 tarihinde yayınlandı
0

Başkan Doğan: “Müze zenginliğini arttırmak ve Samsun’u odak yapmak istiyoruz”

Müzeler şehri Samsun’da 2024 yılının yaz döneminde müzeler yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunan 5 müze, 3 ayda 213 bin 627 kişiyi ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin en önemli tarihi kentlerinden biri olan Samsun çok sayıda müzeye ev sahipliği yapmasıyla da dikkat çekiyor. Samsun’daki müzelerden 5’i Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda bulunuyor. Her yıl ziyaretçi sayısını artıran Bandırma Gemi Müzesi, Kent Müzesi, Amazon Köyü, Havza Atatürk Evi ve Bafra Tütün Müzesi 2024 yılının yaz döneminde de 213 bin 627 ziyaretçi ağırladı.

Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini herkese tanıtmayı hedeflediklerini belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, ilk adımın şehri Samsun’da bu anlamda müzelerin çok değerli olduğunu vurguladı. Başkan Doğan, “Samsun’umuz tarihi ve kültürü ile çok zengin bir şehir. Birçok müzeye ev sahipliği yapıyoruz. Bu müzelerden 5 tanesi bizim sorumluluğumuzda. Biz şehrimizin müze zenginliğini daha fazla öne çıkarmak, kültür ve tarih turizminde de Samsun’umuzu odak yapmak istiyoruz. Müzelerimize olan ilgi de bu anlamda çok değerli. Ben herkesi Samsun’umuzdaki müzeleri görmeye, tarihe ve kültüre ışık tutan bu yerleri ziyaret etmeye davet ediyorum” dedi.

En fazla ilgi Bandırma Müzesine

2024 yılının yaz döneminde 213 bin 627 ziyaretçiyi ağırlayan Büyükşehir Belediyesi sorumluluğundaki müzelerden en fazla ilgiyi Bandırma Gemi Müzesi ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi görüyor. 3 aylık yaz döneminde 148 bin 860 kişi tarafından ziyaret edilen müze Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919’da Samsun’a geldiği Bandırma Vapuru’nun birebir replikası. Müzede o döneme ait birçok eser yer alırken kamara bölümünde ise Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının bir toplantısı bal mumu heykellerle canlandırılıyor.

Amazon Köyü

2024 yılının 3 aylık yaz döneminde 35 bin 851 kişi tarafından ziyaret edilen Amazon Köyü, Amazon kadınların günlük yaşamlarından kesitleri yansıtıyor. 28 Amazon kadın heykeli ile kullandıkları eşyaların yer aldığı müze yoğun ilgi görüyor.

Kent Müzesi

Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri olan ve 9 ay kapalı kalmasının ardından 5 Haziran’da yeniden hizmete açılan Samsun Kent Müzesi yaz döneminde 5 bin 660 kişiyi ağırladı. Şehrin tarihi, coğrafyası ve kültürü gibi konularda bilgi verilen müzede Kurtuluş Savaşı süreci de anlatılıyor. 2013 yılında Tarihi Kentler Birliği tarafından ’Proje Özel Ödülü’ne layık görülen müze 2015 yılında ise İtalya’nın Bressia kentinde yapılan ’XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması’nda finale kalarak Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri seçilmişti.

Bafra Tütün Müzesi

Türkiye’nin ilk tütün müzesi olma özelliği taşıyan Bafra Tütün Müzesi ise yaz döneminin 3 ayında 11 bin 785 ziyaretçi ağırladı. Müzede çeşitli tütünler, balmumu heykeller, işleme makineleri ve tütün bahçesi yer alıyor.

Havza Atatürk Evi

Kurtuluş için ilk adımın atıldığı o yılları yaşamak isteyenlerin sıklıkla ziyaret ettiği Havza’daki Atatürk Evi’ni ise yaz döneminde 11 bin 471 kişi ziyaret etti. Müzede; Gazi Mustafa Kemal Atataürk’ün Havza’ya gelişinin öncesini, Havza’daki faaliyetlerini ve sonrasını belgeler ve fotoğraflar eşliğinde incelemek mümkün.

Bizi sosyal medyadan takip edin
xxx 3
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Mayıs, 2026 10:01 tarihinde yayınlandı
0

Karabüklü lise öğrencilerinden Türkçe pop müziğe dilbilimsel analiz

Karabük’te lise öğrencileri tarafından hazırlanan ve son 50 yıldaki Türkçe pop şarkılarının zaman kipleri açısından incelendiği araştırma, İstanbul’da düzenlenecek 8. Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde sözlü bildiri olarak sunulacak.

Karabük Alparslan Gazi Anadolu Lisesi’nde Öğretmen Nur Kabave Kutlu danışmanlığında yürütülen çalışmada öğrenciler, 1975’lerden günümüze kadar farklı dönemlerde öne çıkan Türkçe pop şarkılarının sözlerini analiz etti.

Araştırmada, şarkı sözlerinde kullanılan geçmiş, şimdiki ve gelecek zaman kiplerinin eserlerin kalıcılığı üzerindeki etkisi incelendi.

Python tabanlı veri analiziyle gerçekleştirilen çalışmada toplam 12 bin 397 fiil değerlendirildi.

9. sınıf öğrencisi Esmanur Ergin, daha önce şarkı sözleri üzerine sosyolojik araştırmalar yapıldığını ancak konunun dilbilimsel yönünün yeterince incelenmediğini düşündüklerini belirterek, “Müzik toplumu yansıtıyor ama aynı zamanda etkiliyor. Biz bunu bilimsel verilerle ortaya koymak istedik” dedi.

Projede yazılım kısmında görev alan Emir Demirer ise yüzlerce şarkı sözünü Python kodlarıyla analiz ettiğini ifade ederek, “Normal şartlarda elle yapılması yıllar sürebilecek bir çalışmayı, yazdığım kodlar sayesinde çok daha kısa sürede tamamladım. Şarkı sözlerinde kullanılan zaman kiplerini tek tek ortaya çıkardım” diye konuştu.

Demirer, araştırmanın kendisine hem yazılım hem de proje geliştirme açısından önemli katkılar sağladığını söyledi.

Araştırma kapsamında şarkı sözlerini derleyen Defne Dursun da eski şarkıların hala dinlenmeye devam ettiğini, yeni şarkıların ise kısa sürede gündemden düştüğünü fark ettiğini dile getirdi.
Dursun, “Bu farkın şarkı sözlerinin içinde saklı olabileceğini düşündüm. Yaptığımız analizler sonucunda değişimin özellikle kullanılan zaman kiplerinden kaynaklandığını fark ettik” ifadelerini kullandı.

“Dijitalleşme, hızlı tüketim kültürü ve sosyal medyanın anlık vurgusu şarkı sözlerine de yansıdı”

Çalışmanın danışman öğretmeni Nur Kabave Kutlu ise dilin toplumsal değişimin en hassas göstergelerinden biri olduğunu kaydederek, “Bu değişimi en beklenmedik yer olan şarkı sözlerinde aradık. Eski şarkılar neden hâlâ dinleniyor, yeniler neden bu kadar çabuk tüketiliyor sorusundan yola çıktık. Elde ettiğimiz veriler, şimdiki zaman kipi kullanımının son 50 yılda iki kattan fazla arttığını gösterdi” ifadelerine yer verdi.

Türkçe pop müziğinin evrensel anlatımdan anlık anlatıma doğru belirgin bir geçiş yaşadığını ifade eden Kutlu, dijitalleşme, hızlı tüketim kültürü ve sosyal medyanın anlık vurgusunun şarkı sözlerine de yansıdığını söyledi.

Kutlu, “Türk toplumunun kolektivist yapıdan bireyselleşen bir yapıya dönüşümünü dilbilimsel olarak ortaya koyduk. Biz artık sadece şarkı sözlerini dinleyen değil, onların dilini çözen bir nesil yetiştiriyoruz” diye konuştu.

Araştırmada Türkçe pop müziğinin son 50 yıllık süreç içerisinde iki ayrı dönem halinde incelendiğini kaydeden Kutlu, ilk dönemde daha çok geniş zaman kullanımının öne çıktığını, son yılları kapsayan ikinci dönemde ise şimdiki zaman kullanımının belirgin şekilde arttığını ifade etti.

Çalışma sırasında en büyük zorluğun eski şarkı sözlerini derlemek olduğunun altını çizen Kutlu, “1975’ten 2000 arasındaki en çok dinlenen ve güçlü sözlere sahip şarkıları doğru kaynaklardan elde etmekte zorlandık” dedi.

Ulusal Çocuk Araştırmaları Kongresi’nde kabul alan çalışma, öğrenciler tarafından İstanbul Aydın Üniversitesi’nde sözlü bildiri olarak sunulacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin