blank
Karabük Postası tarafından
17 Mart, 2023 16:04 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Başak Cengiz Mimarlık Fakültesine Mimarı Fikir Ödülü

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Alaeddin Tepesi II. Kılıçaslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Proje Yarışmasında ikinci mansiyon ödülü aldı.

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Alaeddin Tepesi II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Proje Yarışmasında projeleri ile ikinci mansiyon ödülü aldı. Projenin ekip yöneticisi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren, “Pinhan” adlı projeleri hakkında bilgi verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanı Mimari Fikir Projesi Yarışması” ile nitelikli ve özgün tasarım fikirlerinin ortaya çıkarılması, bölgenin mekânsal potansiyelinin değerlendirilmesi, Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve kazılarla ortaya çıkarılan kültür varlıklarını koruyarak tarihi ve kültürel geçmişini ön plana çıkartarak kent merkeziyle buluşturulması amaçlandı.
Danışmanlığını Dr. Öğr. Üyesi Bahar Sultan Qurraıe’in yaptığı projede Karabük Üniversitesinden Doç. Dr. Ayşen Esra Bölükbaşı Ertürk, Doç. Dr. Çiğdem Bogenç, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren, Arş. Gör. Mustafa Haki Eraslan, Arş. Gör. Hasan Söylemez, Arş. Gör. Edibe Begüm Özeren, Öğr. Gör. Pakize Küsmez, Mimar Hilal Eraslan ve İnşaat Mühendisi İsmail Er ile KBÜ Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi son sınıf öğrencileri Mensure Tuçe Özyurt ve Nural Ünal yer aldı.

Projenin ekip yöneticisi KBÜ Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Özeren, Karabük Üniversitesi akademik personelinin uluslararası camiada daha güçlü şekilde söz sahibi olması ve mesleki pratiklerini geliştirmesi doğrultusunda proje ekibini oluşturduklarını belirterek, mimari, inşaat mühendisi, peyzaj mimarı, arkeoloji, sanat tarihi olmak üzere farklı disiplinlerden akademisyenlerin projeye katkı sağladığına vurgu yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Özeren, Konya Alaeddin Tepesi, II. Kılıçarslan Köşkü ve Kazı Alanının Konya’nın merkezindeki önemli noktalardan biri olduğunu belirterek, bölgenin Konya’nın kültürel aksını ve tarihi çevresini içerdiğini ifade etti. Projeyi hazırlarken ekip olarak Safranbolu’da mimarlık eğitimi vermenin katkısını gördüklerine dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Özeren, “Bu kapsamda Venedik Tüzüğü kurallarına uygun olarak bir yapıyı korumanın, bir yapıya hiçbir şey yapmamak olduğu kararına vardık. O bölgeye ait hiçbir şeye dokunmadan en az müdahale ile tasarım kararlarını gerçekleştirdik” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Özeren, projelerine gizli anlamına gelen “Pinhan” ismini verdiklerini söyleyerek, şu şekilde konuştu:
” ‘Pinhan’ adını verdiğimiz gizli bir örtü tasarladık. Kentin tasavvufi olarak önde gelen yüzlerinden Mevlana’yı referans aldık. Tasarım felsefesi olarak örterek gizlemenin orayı yüceltmek olduğuna değindik. Köşkü ve çevresini örterek, gizleyerek değerli kılmak ve kente kazandırmak istedik. Bu örtüyü yaparken mimari olarak hafif geçirgen strüktürler kullandık. Burada ekstra olarak neler yaptık? Malzeme seçimi için çok fazla araştırma yaptık. Özellikle ahşaptan malzeme tercih ettik. Çevredeki Beyşehir Eşrefoğlu Camisi, Sâhib Atâ Külliyesi ahşap ve taş yapılarını inceleyerek ve bu yapılardan referans alarak bölgeye aktarmak istedik. Örtüyü geçirgen kılarak hem gece hem de gündüz, farklı perspektifleri kente kazandırmasını sağlamak istedik.”

“BU BİZİM NE İLK NE SON ÖDÜLÜMÜZ OLACAK”
Dr. Öğr. Üyesi Özeren, yarışmadan güzel bir sonuç aldıklarını ve proje ekibinde farklı meslek dallarından akademisyenlerin bulunduğunun altını çizerek, “Proje içerisinde farklı disiplinler içerisinde bulunmak çok zorlu bir süreçti. Çünkü mimaride tek bir bakış açısı, tek bir tasarım anlayışıyla gitmemiz oldukça güç. Birçok farklı disiplinler barındırıyordu. Burada ortak bir koalisyon oluşturduk, dil birliğiyle projemizi gerçekleştirdik” dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Özeren, KBÜ Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinden iki öğrencinin, mimarlık meslek pratiklerine dair desteklemek amacıyla proje ekibine dahil edildiğini belirtti.

Yarışmanın sonucunda ikinci mansiyon ödülünü aldıklarını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Özeren, “Bu yarışma bizim son dönemde katıldığımız yarışmalardan sadece bir tanesi. Son altı ay içerinde biri uluslararası olmak üzere iki ulusal ödül kazandık. Rusya, Bursa ve son olarak Konya’dan ödül aldık. Kısaca bu bizim ne ilk ne son ödülümüz olacak. Akademik personeliminiz ve öğrencilerimizle beraber daha nice başarılara diliyorum” dedi. (Nurettin Acar)

 

blank
blank
Haber Merkezi tarafından
22 Ocak, 2025 01:16 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kamu ve Sivil Toplum Ortaklığıyla Yeni Proje Hayata Geçirildi

Karabük Valiliği’nin liderliğinde, sivil toplum kuruluşlarını (STK) güçlendirmek ve toplumsal faydayı artırmak amacıyla önemli bir proje hayata geçirildi. 

Kamu ve Sivil Toplum İş Birliği Projesi, toplumsal faydayı sağlamak ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerini geliştirmek amacıyla hayata geçirildi. Proje kapsamında, 11 ana başlık altında belirlenen konularla ilgili iş birliği yapılacak sivil toplum kuruluşları belirlendi.

Bu bağlamda, “Birlikte Yaşama Kültürünün Oluşturulmasında Sivil Toplum Rolü” başlığı altında Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) ve İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü’nün koordinasyonunda, yeni projeler hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.