Türkiye’ye gelen Azerbaycan Gence Devlet Dram Tiyatrosu oyuncuları Amasya’da ‘Kral Ölüyor’ adlı tiyatro oyununu sahneledi. Oyunun sonunda yapılan açıklamalarda Azerbaycan’ın Karabağ zaferinin gururu paylaşılırken Gazze’deki hastane katliamına ise tepki gösterildi.
Amasya Belediyesi Kültür Merkezi’nde yaklaşık 2 saat süren oyunda sahne alan tiyatrocular performanslarıyla beğeni topladı. Kral rolünü üstlenen tiyatrocu Elxan Yunis, Eugune Ienesco’nun yazdığı oyunu daha önce ödüller kazandığı kardeş ülke Türkiye’de sahnelemekten mutluluk duyduğunu belirtti.
Azerbaycan’ın Karabağ zaferine yönelik soruyu yanıtlayan Elxan Yunis, “Yaşadığım şehre Ermeniler bomba attı. Çoluk, çocuk öldü. Onların hiçbir günahı yoktu. Bugünlere şükürler olsun. İşgal olmuş topraklarımız geri alındı. Devlet başkanımız, başkumandanımız İlham Aliyev topraklarımızı geri aldı” dedi.
Oyuncu Günay Xanlarkızı da, “Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in, şehitlerimizin, yiğitlerimizin, gazilerimizin sayesinde biz bu savaşı kazandık. 30 yıllık vatan toprağı hasretimiz sona erdi” diye konuştu.
Amasyalı izleyicilere teşekkür eden Azerbaycan Gence Devlet Tiyatrosu Müdürü Agil Bahramlı, “Oyun çok güzel geçti. Türkiye bizim kardeş devletimiz. Biz iki devlet, bir milletiz. Her geldiğimizde kendimizin ülkemizde gibi hissediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuk tiyatro ekibine çiçek verip teşekkür ettiği konuşmasında Gazze’de İsrail saldırısında çoğu çocuk 500’den fazla insanın hayatını kaybettiği hastane katliamına teki gösteren Yüksel Eren de, “Gazze’deki hastanenin bombalanarak bir sürü masum vatandaşın ölmesiyle sonuçlanan saldırıyı kınıyoruz. Çocukların öldüğü hiçbir dava halkı kabul edilemez. Dil, din, ırk, haklı, haksız hiçbir şekilde hastanenin bombalanmasını kabul edemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Karabük Teknokent Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi
Karabük Teknokent’in Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, teknokentteki büyüme ivmesi, sanayi bağlantıları ve yeni bina projesi üzerine değerlendirmelerde bulundu.
Karabük Teknokent Olağan Genel Kurul Toplantısı, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın başkanlığında KBÜ Kamil Güleç Merkez Kütüphanesi Fuayesi’nde gerçekleştirildi.
Toplantıya; Rektör Kırışık’ın yanı sıra Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Kardemir Kalite ve Ar-Ge Direktörü Dr. Tuğrul İmer, Karabük İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu ve paydaş kurum temsilcileri ile sanayi kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Teknokent Gelişimini Sürdürüyor
Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Teknokent’in gelişim sürecine dikkat çekerek, şirket ve proje sayısındaki artışın önemli bir ivme kazandığını belirtti. Kırışık, “Teknokentimizin gelişmekte olduğunu görüyoruz. Artan şirket ve proje sayısı; hem akademisyenlerimizin hem de bünyemizdeki şirketlerin Teknokent’e ilgi göstermesi bakımından olumlu gelişmelerdir.” dedi.
Mühendislikte Türkiye Çapında Atılımlar
Karabük Üniversitesinde mühendislik alanında önemli gelişmeler yaşandığını vurgulayan Rektör Kırışık, bu gelişmelerin ülke çapında sanayi ile paylaşıldığını ve ortak projelere de imza atıldığını ifade etti. Kırışık ayrıca, Karabük’teki sanayi kuruluşlarının ihtiyaç duyduğu bilimsel altyapıyı karşılayabilecek güçlü bir üniversite yapısına sahip olunduğunu belirtti.
“Hiperaktif Bir Teknokent Yönetimi Sergiliyoruz”
Teknokent’in yönetim anlayışına da değinen Rektör Kırışık, çok yönlü bir çalışma yürütüldüğünü belirterek “Teknokent’te bulunan şirketlerin desteklenmesine, TÜBİTAK başvurularının yapılmasına, Ar-Ge teşviklerine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı irtibatlarının geliştirilmesine yönelik hiperaktif bir Teknokent yönetimi sergiliyoruz.” dedi.
Akademisyen-Şirket İş Birliği Güçleniyor
Üniversite ile sanayi arasında kurulan güçlü bağlara da değinen Rektör Kırışık, araştırma-geliştirme projelerinde akademik katkının önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Üniversitemizdeki akademisyenlerle şirketler arasında irtibat sağlayarak proje üretilmesini, araştırma-geliştirme projelerinin desteklenmesini sağlamaya çalışıyoruz.”
Kırışık ayrıca; demir çelikten yapay zekâya, batarya teknolojilerinden malzeme teknolojilerine kadar birçok alanda oluşturulan çalışma takımlarıyla bu süreci desteklediklerini de ifade etti.
“Ar-Ge’nin Merkezi Üniversitelerdir”
Rektör Kırışık, araştırma-geliştirme çalışmalarında üniversitelerin oynadığı stratejik role dikkat çekerek “Ar-Ge çalışmalarında Ar-Ge’nin merkezi üniversitelerdir. Şirketler yüksek bütçeler yerine üniversite olanaklarıyla daha uygun maliyetle verimli projeler yürütebilir.” ifadelerini kullandı.
Bu iş birliklerinin sadece maliyet açısından değil, bilimsel derinlik ve verimlilik açısından da avantaj sunduğunu belirten Kırışık, “100 birimlik bütçeyle kendi şirketinizde bir Ar-Ge projesi yürütmek yerine, üniversitemizde 20 birimlik bir bütçeyle aynı verimi alabilirsiniz.” dedi.
Bölgesel ve Ulusal Ağlar Genişliyor
Karabük Teknokent’in sadece yerel değil, bölgesel ve ulusal düzeyde de etkileşim içinde olduğunu belirten Rektör Kırışık, şunları söyledi: “Bartın’a, Zonguldak’a, Ereğli’ye ulaştık. Ankara, İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri gibi şehirlerde de çalışmalar yürütüyoruz.”
Özellikle; Organize Sanayi Bölgesi – OSTİM ile kurulan iş birliklerinin önemine değinen Kırışık, OSTİM’in Karabük’e ciddi değer katacağını ve Ar-Ge projeleri konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirdi.
Genel Kurulda, Karabük Teknokent Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Samet Nohutçu tarafından 2024 yılı faaliyet raporu sunuldu. Nohutçu, yıl boyunca yürütülen projeler, girişimcilik destekleri, iş birlikleri ve yatırım süreçleri hakkında bilgiler verdi.
Toplantının devamında kurul üyeleri, Teknokent’in gelecek dönem stratejilerine ilişkin görüşlerini paylaştı. Bölgesel inovasyon ekosistemini güçlendirmeye yönelik öneriler değerlendirildi.
Toplantı, ortak akıl ve karşılıklı iş birliği temelinde yürütülen çalışmalara katkı sunma çağrısıyla sona erdi.