Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
04 Kasım, 2023 00:24 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Atık tanklarla depremzedeleri ısıtacak

Tokat’ta bir vatandaşın kamp sevgisi sınır tanımadı, geri dönüş malzemeleriyle yaptığı dikkat çekti.
Tokat’ın Turhal ilçesinde yaşayan Serdal Deniz’in kamp sevgisi sınır tanımıyor. Kamp alanında ateş yakmak için geri dönüşümden aldığı LPG tankını sobaya çeviren Deniz, yaptığı sobayı mangal olarak da kullanabileceğini fark etti. Kamp alanında ısınma ve mangal ihtiyacını karşılayan sobasına semaver de ekleyen Deniz, yaptığı eşyayı çok amaçlı hale getirdi. 6 Şubat depremlerin de Kahramanmaraş’a 2 arkadaşı ile bu sobadan hazırlayarak gönderen Deniz, birçok kişinin ısınma ihtiyacını karşıladı. Geri dönüşümden hazırlayıp gönderdiği 11 adet sobanın ardından kendisine de bir tane yapan Deniz, yaptığı sobanın fazlasıyla tasarruf sağladığını belirtiyor.
"Çok ucuz maliyetli bir soba yapmış olduk"
Kamplarda soğuk havadan dolayı böyle bir eşyaya ihtiyaç duyduklarını belirten Serdal Deniz, "Bunu geri dönüşüm malzemelerinden yaptık. LPG tankından dönüştürdük, ayakları da aynı şekilde geri dönüşümden yapıldı. 6 Şubat depremlerinde 2 arkadaşımla beraber bundan çokça yaptık ve gönderdik. Bütünüyle geri dönüşümden böyle bir soba yaptık. Hobi bahçemizde kullanırken sıcak suya da ihtiyaç duyduğumuzu fark ettik. Buna da çözüm olarak semaverin alt kısmını kestirdik, bacaya taktık. Bacasını uzun yaptık, hem ateş yansın hem de duman rahatsız etmesin dedik. 20 dakika içinde su kaynar hale geliyor. Böylece çok ucuz maliyetli bir soba yapmış olduk. 250 lira gibi bir fiyata sadece semaver aldık. Akşamları soba başında sohbet çok güzel oluyor. Mangal, çay ve ısınma gibi bütün ihtiyaçlarımızı karşılıyor. İlk defa görenler güzel tepkiler veriyor. İhtiyaçlarımız neyse ona göre dizayn ettik. Her gelen bir fikir ortaya koydu ve bu ortaya çıktı. Çevremde bize de yap diyen insan çok fazla oluyor. Bahçesi olan her eve bundan yapılmalı. Depremden sonra da böylesi bir şeyin ihtiyaç olduğunu fark edince bahçemizde hazır şekilde duruyor. Normal bir soba 5 bin lirayı buluyor ve dışarıda kullanılamıyor. Biz bunu bütünüyle geri dönüşümden yaptık. Bunda tek masrafınız içtiğiniz çay ve su oluyor" şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2025 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak

Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.

Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin