Reklam
Reklam
at yetistiricilerin korkulu ruyasi olan o enfeksiyonlar arastirilacak JGwGT2jS
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Kasım, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
0

At yetiştiricilerin korkulu rüyası olan o enfeksiyonlar araştırılacak

Kastamonu Üniversitesi’nde, at yetiştiriciliği ve sağlığı açısından büyük bir zorluk teşkil eden “Rhodococcus Equi” enfeksiyonları ile ilgili araştırma yapılacak.

Kastamonu Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı’ndan Öğretim Görevlisi Dr. Fevziye Işıl Kesbiç’in yürütücüsü olduğu “Rhodococcus Equi Enfeksiyonlarıyla Mücadelede Bitki Esansiyel Yağlarının Kullanımının In Vitro Araştırması” başlıklı proje, TÜBİTAK-1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Deniz de araştırmacı olarak yer alıyor.

Özellikle taylarda önemli sağlık sorunlarına yol açan ve tedavisi güç olan “Rhodococcus Equi” enfeksiyonları, at yetiştiriciliği ve sağlığı açısından büyük bir zorluk teşkil ediyor. Proje çerçevesinde bu enfeksiyonlarla mücadelede alternatif tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla bitkisel esansiyel yağların antimikrobiyal etkilerini laboratuvar ortamında incelenecek. Doğal ve çevre dostu bileşenlerden oluşan bu yağların, geleneksel antibiyotiklerin yerine kullanılabilecek potansiyel bir çözüm sunup sunamayacağı değerlendirilecek.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, at sağlığı alanında yenilikçi bir araştırmanın başlatılmasından memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu tür bilimsel projeler, üniversitemizin yenilikçi yaklaşımını ve hayvan sağlığına yönelik çözüm arayışlarını desteklemektedir. Projede emeği geçen tüm akademisyenlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda otomobil bariyerlere carpti 2 yarali YkNgYMcj
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
30 Mayıs, 2026 00:00 tarihinde yayınlandı
0 0

Çorum’da otomobil bariyerlere çarptı: 2 yaralı

Çorum’un Alaca ilçesinde otomobilin bariyerlere çarpması neticesinde meydana gelen kazada 2 kişi yaralandı.

Kaza, Alaca-Yozgat karayolu Sincan köyü kavşağında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, B.E. idaresindeki 50 ABF 652 plakalı Fiat marka otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi neticesinde bariyerlere çarptı. Kazada sürücü ile araçta bulunan A.C.K. yaralandı.

Kazayı gören vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma ve Alaca Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Alaca Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin