Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Ağustos, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
0

Asrın projesi tamamlandı

Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez gündeme gelen, 2. Abdülhamid Han zamanında projesi çizilen 150 yıllık rüya, Karadeniz-Akdeniz Otoyol Projesi tamamlandı. 6 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren 818 kilometrelik otoyol projesi ile Karadeniz ile Akdeniz bağlantısı 6 saate indi.

1870’li yıllarda Abdülaziz Han döneminde Melet Irmağı çizgisini takip ettiği için ‘Dereyolu’ adıyla gündeme getirilen, 1877 yılında Osmanlı Padişahı Abdülhamid Han tarafından Fransız mühendislere projesi çizdirilen ve Türkiye’nin Karadeniz ile Akdeniz Bölgelerini birleştiren 818 km’lik Karadeniz-Akdeniz yolunun son kalan Ordu etabının asfaltlanması tamamlandı.

Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit Han döneminde 1877 yılında projelendirilmesine rağmen savaşlar ve siyasi krizler sebebiyle bir türlü başlanılamayan, Adnan Menderes’in başbakanlığı döneminde Sovyet tanklarının sıcak bölgelere ineceği korkusuyla NATO tarafından yapılması engellenen, ancak tüm zorluklara rağmen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde başlatılan 818 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz yolunun son kalan Ordu etabı, Türk mühendislerinin Ferhat misali dağları delmesiyle ulaşıma açıldı.

Hilmi Güler’in stratejik planı

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler’in, Enerji Bakanlığı döneminde 2008 yılında tüm zorluklara ve engellemelere rağmen ’yerel hizmet’ kapsamında ’baraj yolu’ olarak başlatılan tarihi Dereyolu projesi, daha sonra yine Güler tarafından ülkenin kuzey ve güneyini birleştiren Karadeniz-Akdeniz Otoyolu’ adıyla ulusal bir proje haline getirildi.

16 yıldır yapımı devam eden, 6 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren 818 kilometrelik otoyolun coğrafi şartlar sebebiyle en zorlu etabı olarak bilinen Ordu etabında tüm asfalt çalışmaları bitirildi. 88 kilometrelik güzergahta 15.1 kilometre uzunluğunda 25 tek tüp tünel, çok sayıda köprü ve 330 metre uzunluğunda 1 viyadük yer alıyor.

“II. Abdülhamid Han’ın 150 yıllık rüyası gerçek oldu”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde Karadeniz-Akdeniz yolunun başlatılmasını sağlayan ve bugün Türkiye’nin kuzey ve güneyinin otoyol ile birleşmesinin öncülüğünü yapan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, yolun tamamlanmasından dolayı sevincini dile getirdi. Başkan Güler, sevincini “II. Abdülhamid Han’ın 150 yıllık rüyası gerçek oldu” sözüyle dile getirdi.

Başkan Güler, sosyal medya sayfasından şu görüşlere yer verdi:

“Karadeniz’in engebeli coğrafyasını aşmak için 25 tünel ve 330 metre uzunluğunda viyadükle yapılan tarihi projenin Ordu etabı hayata geçirildi.

Osmanlı döneminde ilk kez gündeme gelen, II. Abdülhamid Han zamanında projelendiren asrın projesi Karadeniz-Akdeniz Yolu, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz’i birbirine bağlayarak büyük bir ticaret limanı oluşturacak.

Karadeniz Bölgesi ve Anadolu’nun ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan bu proje, aynı zamanda Doğu Akdeniz’in enerji kaynaklarının taşınması açısından da stratejik bir önem taşıyor. 6 ili direkt, 50 ili de dolaylı yollardan ilgilendiren proje Sivas ve Kayseri’yi adeta sahil kenti yapıyor, Ordu’muzun marka değerini artıyor.

Ordu’nun geleceğe bakan vizyonuna ve Türkiye yüzyılına altın harflerle kazınacak bu büyük projeye hep birlikte tanıklık edelim.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
kelkit cayi tasti agaclik alan nehre donustu seralar sular altinda kaldi Uar9EeBi
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
23 Mayıs, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0 0

Kelkit çayı taştı, ağaçlık alan nehre dönüştü, seralar sular altında kaldı

Tokat’ın Niksar ilçesinde debisi yükselen Kelkit Çayı’nın yön değiştirmesi sonucu yolun bir kısmı nehre kayarken ağaçlar suya kapıldı. Erbaa ilçesinde ise bazı seralar sular altında kaldı.

Son günlerde etkili olan yağışların ardından debisi yükselen Kelkit çayı, Niksar ilçesine bağlı Kumçiftlik Mahallesi’nde taşkın tehlikesini beraberinde getirdi. Suyun yön değiştirmesiyle birlikte çay kenarında bulunan yolda çökmeler oldu. Kıyıda bulunan ağaçlar ise köklerinden sökülerek suya kapıldı. Bölgedeki çökme ve ağaçların sürüklenme anı vatandaşlar tarafından cep telefonu ile kaydedildi.

Mahalle sakinlerinden Erhan Şahin, gece boyunca bölgede nöbet tuttuklarını belirterek; “Burada ikamet ediyorum. Sabaha kadar burada nöbet bekledim. Dört ağaç birden kayarak ırmağa aktı gitti” dedi.

Öte yandan, Tokat’ın Erbaa ilçesinde de taşkından tarım alanları etkilendi. İlçedeki bazı seraların su altında kaldığı öğrenilirken, ekiplerin bölgede inceleme ve hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin