Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Kasım, 2023 04:36 tarihinde yayınlandı
0

Arıcılar endişeliydi: “Samuray arıları bal arılarına zarar vermiyor”

Samsun Arıcılar Birliği Başkanı Rasim Kaplan, kahverengi kokarcalar ile mücadele için doğaya salınan samuray arılarının Japon eşek arısı olmadığını ve bal arılarına zarar vermediğini söyledi.

Kahverengi kokarcalar özellikle fındık başta olmak üzere birçok sebze ve meyveye zarar vermeye devam ediyor. Bu yıl Karadenizli çiftçilerin korkulu rüyası olan kahverengi kokarcalar, fındıktaki yüzde 25’lik rekolte düşüşüne de sebep olarak gösteriyor. Kahverengi kokarcalar ile zirai mücadele için doğaya bırakılan samuray arılar da akıllarda soru işareti oluşturdu. Arıcılar, samuray arılarının bal arılarına ya da diğer türlere zarar verip vermeyeceğini merak ederken, Başkan Rasim Kaplan, bal üreticilerin yüreğine su serpti. Samuray arılarının Japon eşek arısı olmadığını ve bal arısı kolonilerine saldırmadığını dile getiren Kaplan, önemli bilgiler verdi.

Zararlı kahverengi kokarca hakkında bilgi vererek zirai mücadelenin önemine değinen Rasim Kaplan, “Ülkemizde son yıllarda giriş yapan ve hızlıca yayılan kahverengi kokarca hız kesmeden yayılmaktadır. Zararlı, 1990’lı yıllarda Uzak doğudan Kuzey ABD’ye bulaşmış, 2000’li yıllarda ise Avrupa’da zararlı bir böcek türü olarak ortaya çıkmıştır. 2016 yılında Gürcistan’da tespit edilmiş ve 2017 yılında epidemi yaparak önemli zararlara neden olmuştur. Tarımsal üretimde önemli ölçüde kayıplara neden olan tahripkâr, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Kahverengi kokarcanın yayılışı bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşuyla ve zararlının bulunduğu ülkelerle yapılan ticari faaliyetlerle gerçekleşir. Kahverengi kokarca, insan sağlığı açısından bir tehlike oluşturmamakla beraber yaz mevsimi sonunda kışlamak için özellikle ev, depo gibi korunaklı alanları tercih ettiği için fiziki rahatsızlık oluşturmaktadır. Birçok meyve ve sebze türüne zararlıdır. Başta fındık olmak üzere elma, armut, turunçgiller, şeftali, ceviz, Trabzon hurması, mısır, fasulye, domates, biber, patlıcan en önemli konukçuları arasındadır. Bu ürünler ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip bitkiler arasında yer almaktadır. Meyve ve sebzelerde emgi yaparak birçok ürün için verim ve kalite kaybı riski oluşturmaktadır. Kimyasal (ilaçlı) mücadelesi; ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile yapılmaktadır” dedi.

“Samuray arıları bal arılarına zarar vermiyor”

Samuray arısının sektörel açıdan önemi ve bal arıları üzerindeki etkileri hakkında da bilgi veren Kaplan, “Kahverengi kokarca ile mücadele yapmak için en doğal yol kahverengi kokarcanın yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakan samuray arısı yetiştirilerek doğaya salınmasıdır. Dünyada başarıyla uygulanan bu yöntem ülkemizde ve ilimizde de yapılmaktadır. Ancak kamuoyunda eksik ve yanlış bilgilendirmeden dolayı zaman zaman sorunlar yaşanmaktadır. Avcı böceğin samuray arısı olarak tanınması ve Latince adında Japon ifadesi geçmesi nedeniyle Japon eşek arısı olduğu ve bunun da bal arısı kolonilerine zarar verebileceği endişesi duyulmaktadır. Bu tamamen bir yanlış anlaşılmadır. Samuray arısının bal arılarına bilinen hiçbir zararı bulunmamaktadır. Medyada paylaşılan görseller de Samuray arısına ait olmayıp sarıca arının resimleridir. Yanılgının bir kısmı da buradan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle arıcılarımız bu konuda rahat olmalıdırlar. Samuray arısının Japon eşek arısı ile hiçbir ilgisi bulunmamakta olup bal arısı kolonileri açısından da herhangi bir risk bulunmamaktadır” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
oglunun olum davasinda erteleme karari cikan anne hastanelik oldu Fr3p4lJs
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Mayıs, 2026 20:07 tarihinde yayınlandı
0
0

Oğlunun ölüm davasında erteleme kararı çıkan anne hastanelik oldu

Karabük’te 23 ay önce meydana gelen ve motosiklet sürücüsünün hayatını kaybettiği trafik kazasına ilişkin davanın karar duruşmasının ertelenmesi üzerine fenalaşan anne hastaneye kaldırıldı.

2024 yılı Haziran ayında Karabük-Yenice kara yolu Yeşilköy mevkiinde meydana gelen kazada, Yenice yönüne seyir halinde olan 25 yaşındaki Sefa Tulumoğlu, akaryakıt tesisine dönüş yapmak için manevra yapan Tuncay İncebacak (40) idaresindeki otomobile çarpmış, genç sürücü hayatını kaybetmişti.

Kazaya ilişkin açılan davanın duruşması Karabük Adalet Sarayı’nda görüldü. Duruşmaya, hayatını kaybeden motosiklet sürücüsünün annesi Fatma Tulumoğlu, babası Satılmış Tulumoğlu, yakınları ile üyesi olduğu KASK Kafalılar Motosiklet Derneği üyeleri katıldı.

Mahkeme heyeti, bilirkişi raporunun eksik veya çelişkili olması nedeniyle uzman ekiplerce yeniden değerlendirme yapılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kararın ardından anne Fatma Tulumoğlu sinir krizi geçirerek bayıldı. Yakınları ve çevredekilerin yardımıyla adliye dışına çıkarılan Tulumoğlu’na sağlık ekipleri ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı.

Daha sonra ambulansla hastaneye kaldırılan Fatma Tulumoğlu’nun sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

KASK Kafalılar Motosiklet Derneği Başkanı Umut Kahriman, karar duruşmasının kusursuz olmalarına rağmen ileri bir tarihe ertelenmesinden dolayı üzüntü duyduklarını belirterek, adalet istediklerini söyledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin