Tokat’tın Niksar ilçesinde bulunan Anadolu’nun en büyük 2. Kalesi olma özelliğini taşıyan tarihi Niksar kalesi surların üzerine yazılan yazılarla ziyan görüyor.
Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Niksar kalesi; Pontus, Roma, Bizans ve Türk-İslam medeniyetlerinden izler taşıyor. İç ve dış surlarıyla toplamda 11 kilometrelik sur uzunluğu ile Diyarbakır kalesinden sonra Anadolu’nun en büyük ikinci kalesi durumundaki Niksar Kalesi’nde sur duvarlarına yazılan yazılar tarihi dokuya ziyan veriyor. Yapılan zararın Niksar ilçesinin turizm potansiyeline de ziyan verdiğini belirten Niksar Belediye Lideri Özdilek Özcan, "Bu imajlarla bizim Niksar turizmine sunacak bir şeyimiz yok. Turistleri buraya getirdiğimiz de bu tabloyu gördüklerinde bize söyleyecekleri tek yazıklar olsun olacaktır. Yaklaşık 11 kilometre sur uzunluğuna sahip kaleyi hangi yere bekçi koyarak koruyalım. İnsanların gönlünün bu manada bekçisi olması gerekiyor" dedi.
"Bütün Niksar halkının görevidir"
Niksar’ın turizmden istediği hissesi almasını istediğini belirten Niksar Belediye Lideri Özdilek Özcan, "Şuan da biz Anadolu’nun en büyük 2. kalesindeyiz, tarihin Anadolu’nun bu medeniyetler coğrafyasının bize bıraktığı kıymetli bir mirastayız. Kale ayağa kalkarsa kent ayağa kalkar biz turizm de büyümek istiyoruz. Turizmde büyük bir pasta alıp insanımızın, esnafımızın çıkarını planlıyoruz. Öteki taraftan da buraya gelen gençlerimiz burada muhafazası gereken Bu insanlık mirasına sahip çıkmıyor. Yalnızca ecdadın değil bu miras, burası milattan evvel 350 yıllarda Pontus krallığından kalan bir kaledir. Sonrasında Roma, Bizans, Danışmentliler, İlhanlılar, Selçukluları ve Osmanlıları görmüş bir kale. Bizim ecdadımız bu kaleyi onararak kendisine kale yapmış. Bütün bu manada insanlığın yapıtı olan bu kaleyi korumak hepimizin vazifesidir. Yalnızca Niksar Belediyesi yahut Belediye Lideri olarak ve araştırmacı bireyler, sivil toplum örgütleri olarak burayı korumak bizim değil bütün Niksar halkının vazifesidir. Herkes kendi kentinin mirasına sahip çıkmalıdır. Bu manzaralarla bizim Niksar turizmine sunacak bir şeyimiz yok. Turistleri buraya getirdiğimiz de bu tabloyu gördüklerinde bize söyleyecekleri tek yazıklar olsun olacaktır. Yaklaşık 11 kilometre sur uzunluğuna sahip kaleyi hangi yere bekçi koyarak koruyalım. İnsanların gönlünün bu manada bekçisi olması gerekiyor. Bizim bu tarihi eser üzerinden bu yazıyı, dokuyu kaldırmamız neredeyse imkansız. Bizim buraya turist getirmemiz de imkansız. Bilhassa gençlere seslenmek istiyorum, bunlar geçmişten bize ecdadın bıraktığı, bugün bizim restore edip size bırakacağımız, sizlerin de çocuklarınıza ve torunlarınıza bırakacağınız birer mirastır. Bu süreçten sonra bu eserler üzerinden bunları çıkarmamız mümkün değil. Yapıtlarımızı koruyalım, turizmden istediği hissesi alan bir Niksar için herkes üzerine düşeni yapsın istiyorum" halinde konuştu.