blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mart, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Amasya’nın misket elması ve çiçek bamyası AB’ye tescil yolunda

Amasya’nın misket elması ve çiçek bamyasına Avrupa Birliği (AB) coğrafik işaret tescili alınması için müracaat yapıldı. Tarihi kentin sembolü vitamin deposu iki eserin 2026 yılı içinde tescil edilmesi bekleniyor.

Elma 2 bin yıldır yetiştiriliyor, çiçek bamyası ’çeyrek altın’ gibi
2 bin yılı aşkın vakittir yetiştirildiği arkeolojik hafriyatlarda belirlenen bir tarafı kırmızı, başka tarafı yeşil görünümdeki Amasya misket elması ile çiçeğinin sarı rengi ve ekonomik bedelini hiç yitirmediği için yöre halkının ’çeyrek altın’ olarak isimlendirdiği çiçek bamyasının ünü sonları aşıyor.
Amasya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Murat Kırlangıç, "Amasya çiçek bamyasının akabinde Amasya misket elması için de Avrupa Birliği coğrafik işaret başvurusunu yaptık. 2026 yılı içinde ikisinin de tescilinin geleceğini düşünüyoruz" dedi.
Amasya’da 5 bin 500 dekarlık alanda ekilip 2 bin 500 ton üretimi gerçekleştirilen çiçek bamyası iktisada yıllık 367 milyon TL, 3 bin 500 dekar alanda yetiştirilen misket elması ise 2 bin 500 tona yakın üretimiyle 150 milyon TL civarında katkı sağlıyor.

"Amasya misket elmasının sindirimden, cilt hoşluğuna birçok yararı var"
AB coğrafik işaret tescilinin alınmasıyla iki eserin daha çok tanınıp pazarlanmasına olumlu tesirlerinin olacağını belirten Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, "Birçok yerde satılan elmalar farklı olmalarına karşın ‘Amasya misket elması’ denilerek satılıyor. Amasya misket elmasının sindirimden tutun da cilt hoşluğuna kadar birçok yararı var. Bu elmayı bir kez yiyen öbür elmalarla olan farkını çok net anlayabilir" diye konuştu.
Çiçek bamyası, yaz boyunca sabah erken saatlerde üreticiler tarafından çiçeğiyle birlikte toplanıyor. Minik bamyalar daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizilerek kurumaya bırakılıyor. Yaş ve kuru olarak yurdun dört bir yanına pazarlanan bamya, hazırlanan çorbasıyla başta Konya olmak üzere çeşitli vilayetlerde düğün yemeklerinin vazgeçilmezi olarak biliniyor.
Çiçek bamyasının besin olarak çok kıymetli olduğuna dikkat çeken Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Çetin, "Besleme değeri olarak neredeyse etten daha yüksek. Türkiye’nin Çiçek bamyası gereksinimini büyük oranda Amasya’mız karşılıyor" halinde konuştu.

3 bin lirayı bulan bamyanın fiyatı gram altınla yarışıyor
İş yerinde misket elmanın kilosunu 60 TL’den, çiçek bamyasının kurusunun kilosunu ise 3 bin TL’den satan Ömer Balkar ise, "Bamyanın fiyatı çok yükseldi. Gram altınla yarışıyor. Taşova bamya pazarında toptan kilosu 2 bin 800 TL’den satılıyor. Perakende fiyatı ise 3 bin TL’nin üzerinde" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Haziran, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Yaz Kur’an kursları 30 Haziran’da başlıyor

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl düzenlenen Yaz Kur’an Kursları, bu yıl "Her Yaz Yeni Bir Heyecan Cami Çocuk ve Kur’an" ve "Yazımda Kur’an Var" sloganlarıyla 30 Haziran’da başlayacak.
Kurslarda Kur’an-ı Kerim, Temel Dini Bilgiler, İtikad, İbadet, Siyer ve Ahlak derslerinin yanı sıra toplumsal ve kültürel etkinliklerle çocuk ve gençlerin yaz tatillerini verimli geçirmeleri hedefleniyor. Mescitler, Kur’an Kursları ve müftülükler tarafından uygun görülen öteki yerlerde 4-6 yaş kümesi çocuklardan, 7-14 ve 15-22 yaş ortası gençlere kadar çeşitli yaş guruplarına yönelik Kur’an eğitimleri düzenlenecek.
Zonguldak’ın Alaplı İlçe Müftülüğü yaklaşan Yaz Kur’an Kursları için Öğreticilere yönelik Hizmet İçi Eğitim Seminerleri düzenledi. Alaplı İlçe Müftüsü Dr. Yılmaz Çelik tarafından açılışı yapılan seminerlerde öğreticilere, Yaz Kur’an Kurslarının Ehemmiyeti ve Stratejisi, Dini Bilgiler Öğretim Yol ve Teknikleri, Din Eğitiminde Pedagojik Unsurlar, Çocuk ve Gençlerle Bağlantı, Sorunlu Davranışlar ve Tahlil Teklifleri, Mahremiyet Şuuru, Din Eğitiminde Klâsik Oyunlar, Uygulama Asılları, Öğrenci Kayıt ve Program Süreçleri hakkında Vaiz, Murakıp, Uzman ve Eğitim Hizmetleri Ünitesi tarafından bilgiler verilirken İlçe Sıhhat Müdürü Dr. Sultan Özdemir ve Dr. Mustafa Polatlı Temel Birinci Yardım Bilgileri hakkında sunumlar gerçekleştirdi. Özel Takviyeye Muhtaç Olan Çocuklar ve Özel İhtiyaçlı Çocuklara Yaklaşım konusunda Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Serkan Darol ve Öğretmenler Selahattin Kuru ile Alper Tunga Karamıklı tarafından seminerler verildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Alaplı İlçe Müftüsü Dr. Yılmaz Çelik, "Yaz mevsimi, çocuklarımızın ellerinde Elif-Be cüzleriyle mescitlere ve Kur’an kurslarına koştuğu, dinimizi öğrenmeye adım attığı özel bir vakit dilimi.Bu kurslarda çocuklar, Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenmenin yanı sıra İslam’ın temel inanç temellerini da keşfedecek. Birebir vakitte toplumsal, kültürel ve sportif etkinliklerle desteklenen programlar sayesinde eğitim süreci daha eğlenceli ve verimli hale gelecek. Çocuklarımızın manevi gelişimi için büyük bir fırsat olan Yaz Kur’an Kursları’na tüm ailelerimizi çocuklarını kaydettirmeye davet ediyoruz" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin