Amasya’da otomobilden 5 kaçak göçmen çıktı: 2 göçmen bagajda 800 kilometre seyahat etti
Amasya’da durdurulan arabadaki 5 kaçak göçmen yakalandı. Şoför ve arabadaki 2 kişi gözaltına alındı.
Göçmen Kaçakçılığıyla Uğraş ve Hudut Kapıları Şubesi takımları tarafından sistemsiz göçmen taşıdığı bedellendirilen 34 KF 0494 plakalı araba Amasya merkez Taşova uygulama noktasında durduruldu. Aramada aracın art koltuğunda 3, bagajda ise 2 kaçak göçmen bulundu. 800 kilometreden fazla seyahat ettikleri belirlenen göçmenler ve Tokat Erbaa nüfusuna kayıtlı şoför Cengiz E., araçtaki Ağrı Hamur ilçesi nüfusuna kayıtlı Kerem O. ile Iğdır nüfusuna kayıtlı Deniz C., gözaltına alınarak emniyete götürüldü. Haklarında göçmen kaçakçılığı cürmünden süreç başlatıldı. Olayda kullanılan araca ise emel dışı kullanım nedeniyle 18 bin 534 TL para cezası uygulandığı öğrenildi. Afganistan asıllı kaçak göçmenlerin süreçleri sonrası Sistemsiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi’ne (GÖKSEM) teslim edileceği bildirildi.
Orman yangınlarının önlenmesi maksadıyla Sinop genelinde, ormanlık alanlara 1 Haziran-31 Ekim 2025 tarihleri ortasında giriş yasaklandı. Yasak, 6831 sayılı Orman Kanunu ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu kararlarına dayanılarak yürürlüğe girdi.
Alınan karar doğrultusunda, tescilli piknik ve mesire alanları haricinde ormanlık alanlara giriş yasaklanırken, yalnızca ormancılık faaliyeti kapsamında misyonlu şahıslar ile müsaade alan vatandaşların muhakkak şartlarda girişine müsaade verilecek. Sokak hayvanlarını beslemek isteyenler ise orman işletme şefliklerinden müsaade alarak belirlenen yer ve vakitte besleme yapabilecek.
Piknik alanlarında ateş ve havai fişek yasak
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kiraya verdiği orman parkları ve tabiat parklarında faaliyetler devam edecek, fakat işletmeciler yangınlara karşı her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak. Ayrıyeten, bu alanlarda dilek feneri, meşale, havai fişek üzere yanıcı ve patlayıcı husus kullanımı yasaklandı.
Yollarda mola da yasak, motorlu araçlar ormana giremeyecek
Orman etrafındaki yollar üzerinde mola vermek, piknik yapmak, mangal yahut semaver yakmak, ATV, UTV ve motosiklet üzere araçlarla orman içlerine girmek de yasak kapsamında yer alıyor. Anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla paklığı sırasında kısım ve bitki örtüsü yakılması da kesin olarak yasaklandı.
Sanayi tesisleri, güç çizgileri ve belediyeler sorumlu
Orman etrafındaki sanayi kuruluşları ve güç sınırlarının bakımından sorumlu kurumlar, yangın riskine karşı gerekli tüm tedbirleri alacak. Belediye ve etraf müdürlükleri, çöp toplama alanlarında müdafaa bandı oluşturmakla yükümlü olacak.
Denetimler sıkılaştırılacak
Sinop Valiliği ve kaymakamlıkların uyumunda genel kolluk ve orman kolluğu tarafından oluşturulan takımlar, alınan önlemlerin uygulanmasını yakından denetleyecek. Gerekli durumlarda kamu ve özel dal imkânları kullanılarak muhtemel yangınlara süratli müdahale edilecek.
Karara uymayanlar hakkında Orman Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu uyarınca yasal süreç uygulanacak.