Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

“Alzheimer’dan korunmak için nizamlı antrenman şart”

Sağlık Yayın: 22.09.2023 20:12
İhlas Haber Ajansı
“Alzheimer’dan korunmak için nizamlı antrenman şart”

Türkiye’de 600 bin ile 1 milyon ortası Alzheimer hastası olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastalığından korunmak için antrenman yapmak, tertipli ve istikrarlı beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, zerzevat ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır), hipertansiyon, diyabet ve hiperkolesterolemi üzere damarsal risk faktörlerinin denetim altına alınması, alkol ve sigara kullanımından uzak durmak, zihni etkin tutmak ve toplumsallaşmak önemlidir” dedi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği’nden Doç. Dr. Yakup Türkel, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü hasebiyle bilgilendirmede bulundu. Alzheimer hastalığının farkındalığını artırmak için 21 Eylül tarihinin Dünya Alzheimer Günü olarak kabul edildiğini söz eden Doç. Dr. Yakup Türkel, “Alzheimer hastalığı, günlük ömür aktivitelerinde (yemek yapma, alışveriş yapma, hesap yapma vb.) ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nörolojik ve davranışsal değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır” sözlerini kullandı.

“Günlük hayatın her zamanki üzere sürdürülmesini engeller”

Alzheimer’ın yaşlılıkla bir arada ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yakup Türkel, “Halk ortasında genelde bunama olarak bilinen Alzheimer hastalığı, günlük hayatın her zamanki üzere sürdürülmesini engeller” biçiminde konuştu.

“Dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası var”

Alzheimer hastalığının ortaya çıkmasında en değerli bir risk faktörünün yaşlanma olduğunun altını çizen Doç. Dr. Yakup Türkel, şu bilgileri paylaştı:

“65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının daima artış içinde olduğu bilinmektedir. 65 ile 85 yaşları ortasında hastalığın görülme sıklığı her 5 yılda bir 2 katına çıkmaktadır. Dünya Sıhhat Örgütü (DSÖ) datalarına nazaran dünyada yaklaşık 55 milyon demans hastası bulunmakta ve bu sayının 2030’da 78 milyona ve 2050’de ise 139 milyona çıkması beklenmektedir. Türkiye’de ise 600 bin ile 1 milyon ortası Alzheimer hastası olduğu varsayım edilmektedir. Bu yüzden Alzheimer hastalığı ve öbür demans nedenleri global bir halk sıhhati sorunu haline gelmiştir. 65 yaş üzeri bir birey, bilhassa yakın vakitte olan olayları unutuyorsa ve tıpkı şeyleri tekrar tekrar soruyorsa en yakın vakitte nöroloji doktoruna başvurmalıdır.”

“Korunmak için dikkat edilmesi gerekenler”

Doç. Dr. Yakup Türkel, Alzheimer hastalığından korunma usullerini şu biçimde sıraladı:

“-Egzersiz yapmak,

-Düzenli ve istikrarlı beslenmek (Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi, zerzevat ve meyve tüketimiyle bu hastalığın başlaması ve ilerlemesi yavaşlatılmaktadır),

– Hipertansiyon, diyabet (diabetes mellitus) ve hiperkolesterolemi üzere damarsal risk faktörlerinin denetim altına alınması,

-Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak,

-Zihni faal tutmak (daha fazla kart oyunları, dama oynama ve bulmaca çözme vb.),

-Sosyalleşmek.”

“Alzheimer hastalarının varlığından haberdar olmalıyız”

Doç. Dr. Yakup Türkel, toplum olarak etrafımızdaki Alzheimer hastaların varlığından haberdar olup, bu bireylerin ihtimama ve takviyeye muhtaçlığı olduğunu bilmemiz çok kıymetli olduğunu kelamlarına ekleyerek açıklamalarını sonlandırdı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Genç kız hastaneye komada geldi, yürüyerek çıkti

Sağlık Yayın: 21.05.2024 16:48
İhlas Haber Ajansı

Samsun’da beynindeki 4 santimetre çapındaki damar yumağı (intrakranial arteriovenöz malformasyon) nedeniyle koma halinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan genç kız, ameliyat edildikten sonra hastaneden yürüyerek çıktı.

Samsun’da yaşayan 23 yaşındaki Bahar Köse, şiddetli baş ağrısı ve şuur bulanıklığı şikayetiyle Çarşamba Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hastaya çekilen bilgisayarlı tomografide beyin sağ yarımında kranial kanama ile uyumlu durumlar tespit edilmesi üzerine hasta, Sağlık Bakanlığı, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal tarafından kanamaya yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyon esnasında hastada kafa içi damar yumağı tespit edildi. Hastanın mevcut kanaması boşaltılarak girişimsel radyoloji tarafından anjiyografi işlemi yapıldı. Hastanın anjiyografi işleminde beyin sağ yarımındaki kafa içi damar yumağı detaylıca ortaya konuldu. Beyin cerrahisi ve girişimsel radyoloji tarafından birlikte yapılan değerlendirmeler sonucunda arteriovenöz malformasyonun endovasküler (damar içerisinden) yöntemle tedavisinin yapılmasına karar verildi. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Gündoğdu ve ekibi tarafından hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

“Ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalabilirdi”

Yapılan işlem hakkında bilgi veren Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Gündoğdu, “Hastamız Çarşamba Devlet Hastanesi’ne beyine kanaması nedeniyle başvurdu. Burada yapılan tomografisinde beyin için bir kanama tespit edildi. Hastamız akabinde hastanemize gönderildi. Burada Dr. Vaner Köksal hocamız hastamızı opera etti ve kanamasını boşalttıktan sonra orada damar yumağı tespit edildi. Sonrasında hastamızı girişimsel radyolojik ünitemize alarak anjiyosunu ardından da işlemini gerçekleştirdik. 2 ay aradan sonra hastanın genel durumu iyidir. Şu anda normal konuşmasını, fonksiyonlarını gerçekleştirebiliyor. Bu operasyonu hem beyin cerrahisi ile yapabilme adına hem de hastanemizde ilk defa böyle bir beyin yumağı tedavisini sağlamak bize gurur verdi. Bundan sonrada hastalarımızı bu şekilde tedavi etmeye gayret göstereceğiz. Bu hastalar intrakranial kanama geçirmesi nedeniyle gerek felç kalma, gerekse ölüm riski yüksek hastalardır. Hasta bir kez daha kanasaydı muhtemelen ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşı karşıya kalabilirdi” dedi.

“Başarılı şekilde bir damar yumağını bertaraf etmiş olduk”

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Vaner Köksal ise “Kanı boşaltıp, beyni rahatlatıcı bir ameliyat gerçekleştirdim. Buna sebep olan problemi kendi gözlerimle gördüm. O an ameliyatla zorlayarak çıkartabilirdik ama beyin dokusuna daha çok zarar verebilirdik. Damar yumağı küçültebilecek bir işleme karar verdik. Dr. Hasan beyden yardım istedim. Ameliyat sonrası beyinde oluşan bir damar yumağı için, bu damar yumağını besleyen damarları Hasan Bey kapattı. Kanamanın tekrarını engellemiş olduk. Hastamıza bu işlem sırasında tek bir yansıması oluşmadı. Başarılı şekilde bir damar yumağını bertaraf etmiş olduk” diye konuştu.