blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Eylül, 2024 20:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Alışveriş merkezinde “Heimlich” deneyi: Önce korkuttu, sonra büyük alkış aldı

Kastamonu’da ilk yardım bilincini yaymak amaçlı bir alışveriş merkezinde gerçekleştirilen sosyal deneyde boğazına yemek takılan vatandaşa "Heimlich" manevrası ile müdahale edilmesi sağlandı. Yapılan deney vatandaşları önce korkuttu, sonra büyük alkış aldı.
Dünya İlk Yardım Günü çerçevesinde, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kent merkezinde bulunan bir alışveriş merkezinde ilk yardım bilincini yaymak amacıyla sosyal deney gerçekleştirildi. Senaryo gereği alışveriş merkezinde patates cipsi yiyen bir vatandaş, soluk borusuna yemek takılması neticesinde fenalaştı. Bu sırada AVM’de bulunan vatandaşlar tarafından boğazına yemek takılan şahsa Heimlich manevrası uygulanarak müdahale edildi. Vatandaşların panik yaşadığı olayın ardından, bir sosyal deney olduğu açıklandı. Alışveriş merkezinde hazır bekletilen Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde görevli acil tıp teknisyenleri, sosyal deneyin ardından ilk yardımın önemine dikkat çekerek, vatandaşlara ilk yardım eğitiminde bulundu.

“Heimlich manevrası basit bir manevra ama can kurtarıyor”
İnebolu ilçesinde itfaiye eri olarak görev yapan Ahmet Kara, durumu görünce hemen müdahaleyi gerçekleştirdiğini belirterek, “Arkadaş birden nefes alamadı, boğazına yemek gitmiş. Aslında numaraymış hepsi ama ben de gerekli ilk yardımları bildiğim için müdahalede bulundum. Benim yanıma bir beyefendi daha geldi, o da müdahale etti, bana yardımcı oldu. Sağ olsun o da bilinçli bir vatandaş” dedi.
Sosyal deney olduğunu söylediklerinde önce çok kızdığını belirten Kara, “Aslında güzel bir etkinlik, herkesin bu konularda bilinçli olması gerekiyor. Küçük çocukların boğazına yemek kaçabiliyor, televizyonlarda okullarda buna çok sık rastlıyoruz. Sokakta ya da bir kafede otururken bile başımıza gelebilir. Bu yüzden herkesin bu ilk yardımı bilmesi gerekiyor. Heimlich manevrası basit bir manevra ama can kurtarıyor, basit bir ilk yardım ile bir insanın canını kurtarıyorsunuz” diye konuştu.

“Öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitimde ilk yardım eğitimi aldım”
Boğazına yemek takılan vatandaşın yardımına koşan Uğur Doğan ise, “Yemeğimi alıp gelmiştim, eşim ’çocuk boğuluyor’ diye seslendi. Sütunun arkasında kaldığım için ben göremedim. Ben de müdahale edeyim diye koştum. O sırada bir arkadaş müdahaleye başlamıştı, ben de arkadaşı kontrol ettim. İlk anda müdahale etmedim, sonra çıkmadığını düşündüm. Zaten mizansenmiş, sonradan ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

“Ben de ilk yardım eğitimi almayı düşünüyorum”
Alışveriş merkezindeki sosyal deneyi arkadaşı ile birlikte endişeli bakışlar arasında izleyen Mustafa Özkan Çakıroğlu da, “Biz yemek yiyorduk. Bir adam bağırmaya başladı. Boğulma numarası yaptık, gerçekten çok gerçekçiydi. Biz de kalktık hemen ambulans arıyorduk, sonrasında sosyal deney olduğunu söylediler. Buradaki insanların tamamının böyle konulara hassasiyeti oluyor. Ben çok az biliyorum ilk yardımı, bizim insanımız hayırseverdir, yardım eder hemen. Eğitim alsak aslında herkesi daha çok bilinçlendirebiliriz, bu da çok güzel, ben de bu eğitimi almayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“Bebek ve hamile kadınlara Heimlich manevrasının yapılmaması gerekiyor”
Sosyal deneyin amacının farkındalık oluşturmak olduğunu kaydeden Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlu ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven de, “Hava yoluna yabancı cisim kaçtığında kişi öksürüyorsa, öksürmesi için ve öksürmeye devam etmesi için beklememiz gerekiyor. Öksürük ile birlikte göğüs içinde oluşan hava basıncıyla yabancı cismi dışarı atabilecektir. Ama artık öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyorsa iki eliyle birlikte boğazını tutarak boğulma işareti veriyorsa o sırada bilinci de açıksa hemen hastanın arka tarafına geçip biraz gövdesini öne eğip, bir elimizle gövdesini destekleyip diğer elimizle de elimizin topuyla her iki kürek diliminin arasına beş kez vuruyoruz. Bu beş kez vurma sonrasında yabancı cisim çıkmadıysa ikinci manevramız var, bu da Heimlich manevrasıdır. Heimlich manevrası için de yine hastanın arka tarafına geçiyoruz. Biraz öne eğerek elimizi de yumruk yaparak göbeğinin biraz üzerine diğer elimizle de yumruk yaptığımız elimizle sararak içeriye ve yukarıya doğru beş kez basınç yapıyoruz. Bunu yabancı cisim çıkana kadar yapıyoruz ama hastamız bilinç değişikliğine uğramış ise tamamen size kendisini bırakmış ise bundan sonrasında ileri temel yaşam destek uygulamasına geçmemiz gerekiyor. Eğer yanınızda kimse yoksa bu uygulaması kendi başınıza sandalye kullanarakta yapabilirsiniz” dedi.

“İlk yardımcı sayısı arttıkça toplumsal alanlarda kurtarılan hayat sayısı daha da artacak”
Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok da, “Ülkemizde özellikle toplumsal alanlarda yemek borusuna yabancı cisim kaçmasıyla ilgili çok fazla vakalarla karşılaşıyoruz. Bu vakalara müdahalede de ilk yardımın önemi ortaya çıkıyor. İlk yardım müdahalesinde de özellikle Heimlich manevrası biraz daha ön plana çıkıyor. Ülke olarak Heimlich manevrasına karşı toplumsal bir duyarlılık oluştu. Millet olarak yardım etmek duygusu bizler de çok fazla hakim olduğundan biraz şekillendirilmesi gerekiyor. Dünya İlk Yardım Günü sebebiyle Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir farkındalık oluşturmak istedik. Bunu da bir sosyal deney ile yapmak istedik. Bir alışveriş merkezinde personelimiz yemek yediği sırada boğazına cisim kaçmasını senaryo ederek bir sosyal deney oluşturduk. Şu anda çok şaşırdık. Çünkü iki vatandaşımız hemen yerlerinden kalkıp müdahale etmek istedi, Heimlich manevrası yaptılar. Hatta çok bilinçli ve doğru bir şekilde müdahale ettiler. Her iki vatandaşımızın da ilk yardım eğitimi aldığını öğrenmemiz bizleri de mutlu etti. Çünkü ilk yardımcı sayısı arttığı zaman toplumsal alanlarda kurtarılan hayat sayısı daha da artacak. Genel anlamda yapılan sosyal deney çok verimli ve güzel oldu. İnsanlarımız bilinçlenmiş oldu, ilk yardımın önemine dikkat çekildi. Oluşan farkındalık içinde ayrıca mutluyuz, bundan sonrada ilk yardım eğitimlerimiz artacak devam edecek” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Tekin Karabük’te
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Aralık, 2024 21:33 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Milli Eğitim Bakanı Tekin Karabük’te

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, çeşitli temas ve ziyaretlerde bulunmak üzere Karabük'e geldi.

Karabük Valiliğini ziyaret eden Bakan Tekin'i Vali Mustafa Yavuz, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ve AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt karşıladı. Çiçek takdimi yapan çocuklara teşekkür eden Bakan Tekin, şeref defterini imzalayarak valilik makamına geçti. Burada Vali Yavuz'dan kentteki çalışmalar hakkında bilgi alan Tekin daha sonra yaklaşık 1.5 saat süren İl Eğitim Değerlendirme Toplantısına katıldı.

Toplantı çıkışına gazetecilere açıklamalarda bulunan Tekin, "Yaklaşık 1.5 yıldır Milli Eğitim Bakanlığı'nda bir çalışma prensibi olarak illere gittiğimizde ildeki bütün aktörlerle birlikte bir değerlendirme toplantısı yapıyoruz. Yerel siyaseti temsilen belediye başkanları, parti yöneticileri, valimiz, il milli eğitim müdürümüz oturuyoruz ve değerlendirme yapıyoruz" dedi.

"Burada da Karabük'e geldiğimizde önce bir okul ziyareti yaptık" diyen Tekin, "Öğretmen arkadaşlarımızla sohbet ettik. Öğretmenler Odası adını verdiğimiz toplantımızı yaptık. Ardından da valiliğimizde değerlendirme toplantımızı yaptık. Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük'te de son 20 yılda aslında gerçekten devasa nitelikte işler yapıldı. 2002-2003 eğitim öğretim yılındaki öğrenci sayısından yaklaşık 42 bin öğrenci varken şu an 37 bin öğrencimiz var. Bunu şunun için söylüyorum. O gün sahip olduğumuz derslik sayısı bin 300 civarında. Şu anda sahip olduğumuz ders sayısı 2 bin 127. Yani öğrenci sayısı düşmesine rağmen derslik sayısı neredeyse yüzde 30 oranında artmış durumda. Bu gerçekten önemli bir durum. Bu Türkiye'nin her tarafında böyle bir tabloyla karşı karşıyayız. Mevcut değişiklik sayısını ikiye katladığımız illerimiz var. En nihayetinde de derslik başına düşen öğrenci sayısı OECD ortalamalarına Türkiye genelinde gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.
Karabük'te şu anda derslik başına düşen öğrenci sayısının ortaöğretimde 17, temel eğitimde ise 19 civarında olduğunu bildiren Tekin, "Aynı göstergeler öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibariyle de var. Bunlar eğitim öğretimin fiziki altyapısıyla ilgili olarak yapılanlar" diye konuştu.

Tekin, "Türkiye genelinde derslik sayısı itibariyle yaptıklarımıza ilave olarak bu son dönemde aynı zamanda eğitimin içeriğiyle ilgili hususlara da yoğun bir şekilde girdik. Bunların sonuçlarını hem fiziki altyapıya ilişkin uluslararası göstergelerde hem de eğitimin içeriğine ve niteliğine ilişkin uluslararası göstergelerde de bunların karşılığını alıyoruz. Daha önce fiziki altyapıyla ilgili, OECD ortalamalarına, derslik başına düşen öğrenci sayısı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibariyle eriştiğimizi söylemiştim. Nitelik olarak ise geçtiğimiz hafta yayınlanan timskorların OECD ülkeleri içerisinde, Avrupa ülkeleri içerisinde özellikle dördüncü sınıflarda ve sekizinci sınıflardaki matematik ve fen bilimleri derslerini ölçüyor tüm sınavların. Orada da gerçekten birçok ülke tarafından örnek kabul edilebilecek nitelikte bir başarı elde ettik. Bazı alanlarda Avrupa'da en iyi ülke durumundayız. OECD üyeleri içerisinde dördüncü, beşinci sırada yer alıyoruz ki bundan 20 yıl önce bu bahsettiğimiz şeyler hiç hayal bile edemeyeceğimiz şeylerdi. Bu anlamda gerçekten güzel şeyler yapılıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından Bakan Tekin, Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya'yı makamında ziyaret etti.

blank
blank
blank

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.