Karabük Postası tarafından
12 Aralık, 2014 15:31 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Aksoy’dan Kardeş Şehir Ohri Ziyareti Değerlendirmesi

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu ile kardeş şehir olan Makedonya’nın Ohri kentine gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirdi.
Geçtiğimiz günlerde kardeş şehir Ohri’ye giderek bir dizi ziyaretlerde bulunan Aksoy; “Ohri Belediyesi’ne seçilen yeni başkana hem hayırlı olsun demek hem de resmi kutlamalarında bulunmak adına davet edildik. Kardeş şehrimizde soydaşlarımız ile bir araya geldik” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti ve Safranbolu Belediyesi olarak o bölgelerdeki kardeş şehir ilişkilerini güçlendirmeye yönelik çalışmalarının olduğunu kaydeden Aksoy; “Bizim Balkanlara yönelik bir teveccühümüz var. Hem Safranbolu Belediyesi olarak hemde Türkiye Cumhuriyeti’nin o bölgelerdeki kardeş şehir ilişkilerini güçlendirmemize yönelik bir açılımlarımız var. Çünkü köklerimizi o bölgelerdeki insanlarımızı gidip ziyaret etmek, onlar ile diyalog halinde olmak hem oradaki kardeşlerimizi güçlü kılacak hemde bizleri yıllar boyunca o bölgedeki at koşturmuş atalarımızın izlerini takip etmek anlamına geliyor. Bu kapsamda da Ohri Belediyesi, bizim kardeş şehrimiz bir önceki başkan döneminde biz kardeşlik protokolünü imzalamıştık. Yapılan Belediye Başkanlığı seçimleri sonrasında protokolü imzaladığımız Belediye Başkanı seçimleri kaybetti. Şimdi başka bir kardeşimiz, dostumuz orada Belediye Başkanı seçildi. Biz hem hayırlı olsun demek, hemde onların milli bayramları vardı, bizleri de bu bayrama davet ettiler. Kardeşlik gereği bütün kendi şehirlerinin kardeş şehirlerini davet etmişler. Bizim ile beraber 6-7 ülkeden 12’ ye yakın kardeş şehir oradaydı. Özellikle bizim o bölgede olmamız, hem orada yaşayan Türk ve Müslüman tebaaya onların tebaasına karşı sahiplenme aynı zamanda da dostluk ilişkilerimizi sürdürme anlamına geliyor. Bu etkinliklere Pazar günü akşam başlandı. Pazartesi günü resmi kutlamaları vardı. Salı günü de biz geri döndük. Biz özellikle Ohri’ ye gittiğimizde mutlaka orada ki seçilmiş Türk Meclis üyesini İlat İbrahim Bey ile birlikte olduk. Yine Ohri Belediyesi’nin Turizm Bürosu’nda çalışan İlker Mustafa Bey ile yakın diyaloglar kurduk. Orada yaşayan Türk soydaşlarımız ile bir araya gelme fırsatı yakaladık. Soydaşlarımıza uzakta değil yakında olduğumuzu hissettirdik. Salı günü de Kalkandelen’ de Alaca Camisini ve oradaki medreseyi ziyaret ettik. Daha sonrada Üsküp’teki Türk Çarşısı’nın ve esnaflarımızı ziyaret ettik. Sonuçta orada hem Safranbolu temsil edilmiş ve ismi zikrettirilmiş oldu. Etkinliklerde Safranbolu’nun kültürü anlatılmış oldu. Hem de oradaki kardeşlerimiz ile bir ilişki kurmak, onları mutlu etmek anlamında güzel bir ziyaret olduğu düşüncesindeyim” dedi.
Aksoy, son olarak Ohri Belediye Başkanı tarafından kendisine verilen bu yılki etkinlikler kapsamında yapılan M.Ö 5. Yüzyılda kullanılan altın maske figürünü ve ahşap işçiliğini gösteren davul, zurna figürünü anlattı.
Kendisine verilen hediyede davul, zurna çalan ahşap çalışmasını özellikle göstermek istediğini ifade eden Aksoy; “ Ohri geçmişinde bir Türk şehridir. Türk şehirlerinin geleneğinde var olan davul, zurna ekibi yerel kıyafetler içerisinde yapılmış gerçekten başarılı bir çalışmayı göstermektedir. Bunu şu açıdan önemsedim. Safranbolu’da da yerel sanatlarımızı geliştirdiğimiz takdirde bu benzeri ürünler mutlaka ortaya çıkacaktır. Bu ürünlerde alıcılar tarafından, turistler tarafından çok daha fazla beğeniliyor. Oraya gittiğimde de gördüm. Mesela Ohri Gölü’nden çıkartılan balıkların sırt kemiğinden yapılan hediyelik eşyalar ile ahşaptan çalışmalar çok fazla satılıyor. Bu ziyaretimde özellikle şunu da ifade etmek istiyorum. Ohri’ye her sene en fazla giden turist sayısı Türkiye’den. İnşallah Makedonya’dan da bizim şehrimize de turist gelmeye başlar. Aslında bu şunun da gösteriyor. Ohri ile kardeş şehir olmamızı anlamlı kılmıştır. Ben bu anlamda dostluğumuzun, kardeşliğimizin daim olmasını, daha iyi yerlere gelmesini temenni ediyorum” dedi.

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Ocak, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’dan Japonya’ya uzanan 8 bin kilometrelik hayal gerçek oldu

Türk-Japon münasebetlerinin gelişmesinde en değerli olaylardan biri olarak gösterilen Ertuğrul Fırkateyni’nin kıssasından etkilenen 17 yaşındaki Trabzonlu lise öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, kendi imkânlarıyla öğrendiği Japonca sayesinde Japon Devleti’nin bursunu kazanarak gittiği ülkede şehit düşen Trabzonlu cetlerinin izini buldu.

Ertuğrul Fırkateyni, 1887’de Japon İmparatoru Meiji’nin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid’e gönderdiği armağanlara karşılık olarak bir dostluk heyeti ve armağanlarla Japonya’ya gitmek üzere görevlendirilmişti. Uzun ve kuvvetli bir seyahatin akabinde Japonya’ya ulaşan gemi, Türk-Japon dostluğunun birinci adımını atmış, Osmanlı heyeti Japon İmparatoru Meiji ile buluşarak armağanları takdim etmişti. Lakin İstanbul’a dönüş yolunda 16 Eylül 1890’da okyanusta fırtınaya yakalanan fırkateyn, Japonya’nın Kushimoto açıklarında kayalıklara çarparak batmış, yaklaşık 600 mürettebattan sırf 69 kişi kurtulabilmişti. Bu deniz kazasında ölenlerden biri de Trabzon’un Tonya ilçesinden olan Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’ydu.

Hiçbir kursa gitmeden kendi kendine Japonca öğrenip Japonya’ya gitti

Trabzon’un Ortahisar ilçesindeki Dursun Ali Kurt Anadolu İmam Hatip Lisesi 12. sınıf öğrencisi Yavuz Selim Durmuş, Tonya ilçesinden Osmanlı Donanması’nda misyon yapan ataları Mehmet oğlu Abdullah Kuzoğlu’nun kıssasını büyüklerinden duyduğunu söyledi. Durmuş, her şeyin bir çocukluk hayali ile başladığını belirterek “Tonya’dan sırf bir kişi bu sefere katılmış. Dedelerimin, cetlerimin kim olduğunu öğrenmek istiyordum. Küçüklüğümden beri daima Japonya’ya gidip kabrinde dua okumak, ona teşekkür etmek istedim. Lise yıllarımın başlarında kendi kendime bu hayalle Japonca öğrenmeye başladım. 3 yılın sonunda Japonca’yı kendi kendime uğraşarak hiçbir kursa gitmeden bilgisayarlardan kitaplardan sözlüklerden öğrenmeye başardım” dedi.

Japon hükümetinin her yıl 100 yabancı öğrenciye burs verdiğini belirten Durmuş, “Her sene dünyanın dört bir tarafından bilhassa Asya ve G7 ülkeleri içerisinden yüz öğrenci Japonya devleti tarafından verilen Asia Kakehashi Bursu sayesinde Japonya’da liselerde eğitim görme hakkı kazanıyor. Ben de bu programın imtihanına girdim akabinde mülakatların hepsinden muvaffakiyet ile geçtim. Türkiye’de çok kısıtlı kontenjan olmasına karşın Japonya’ya gitmeyi başardım. Akabinde da talih yapıtı Ertuğrul Fırkateyni’nin battığı Kushimoto’nun bağlı olduğu Wakayama eyaletine gönderildim. 4 ay boyunca orada yaşadım. Orada arşivleri araştırırken dedelerimizin, atalarımızın mezarının olduğu yeri buldum. Deniz kazasında şehit olan Osmanlı askerleri için yapılan anıtın başında Yasin-i Şerif okudum” diye konuştu.

“3 yılda Japonca’yı öğrendim”

Japoncayı 3 yılda üst düzeye kadar getirdiğini kaydeden Durmuş, “Japoncayı lise yıllarının başından beri üç yılda belirli bir düzeye getirmeyi başardım. Sonrasında Japonya’ya gittiğimde de daima olarak etrafımdaki insanlara sorular sorarak onlarla konuşmaya çalışarak Japoncamı en üst seviyeyi geçebilecek düzeye getirdim. Orada çok beşerle tanıştım. Birinci evvel Tokyo’ya gitmiştim. Oradan daha sonra kalacağımız yere dağıldık. Japoncayı tek başıma öğrendiğim için en yaygın lehçe olan Tokyo lehçesi üzerinden öğrendim. Gönderildiğim bölgede ise karışım lehçeler kullanılıyordu. Birinci gittim yerde ufak bir irtibat sorunu yaşadım beşerlerle nasıl bağlantı kuracağım nasıl konuşacağım diye çok korkmuştum. Daha sonra konuşa konuşa onlar bana söylemleri öğretti. Ben de daima onların söylediklerini tekrar etmeye çalıştım. Esasen Türkiye’de söz ezberini yapmıştım. Yalnızca söylemlerde sorunlar yaşıyordum bunu da Japonya’ya giderek aştım. Japonya’da girdiğim imtihanlarda evrakımı aldım. 4 aylık bursun sonunda tekrar Trabzon’a döndüm. Şu anda Japonya’daki imtihanlar için çalışıyorum. Tekrardan Japonya’da eğitim görmek istiyorum. Trabzon’da maalesef Japonca eğitim veren her hangi bir kurs ya da bir hoca bulunmadığından ötürü her şeyi kendi başıma öğreniyorum” formunda konuştu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.