blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Kasım, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Akciğer kanserine yılda 40 binden fazla kişi yakalanıyor

Türkiye’de ölüme en sık yol açan kanser türü olan akciğer kanserine yılda 40 binden fazla kişi yakalanıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Servet Kayhan, “Akciğer kanseri, en sık ölüme yol açan kanser türüdür. Ülkemizde her yıl 40 binin üstünde, dünyada ise yaklaşık 2 milyon kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor” dedi.
"Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Özel Amasya Kolmed Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Servet Kayhan, “Kış aylarında soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu şikayetler artıyor. Farkında olunmamış bir kanserin tanısı çekilen röntgen filmlerinde ve tomografide tesadüfen karşımıza çıkabilmektedir” diye konuştu.

Ailesinde kanser öyküsü olanlar ve sigara içenler dikkat
Ailesinde kanser öyküsü olanlar, 50 yaş üstü kişiler ve 20 yıldan fazla zamandır sigara içenlerde akciğer kanseri riskinin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Kayhan, “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, öksürük, ses kısıklığı veya balgam ile kan gelmesi gibi belirtileri bulunan hastalarımız genellikle ileri evre akciğer kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun için risk grubunda olan kişilere özellikle akciğer görüntüleme, tarama testlerini önermekteyiz. Çünkü erken evrede kanserin tanısının konulması hayat kurtarıcı tedavi için çok önemli” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Haziran, 2025 12:57 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yerli ve yabancı ziyaretçiler Hadrianopolis Antik Kentini QR kodla tanıyacak

 Karabük'ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti'nde yürütülen yeni uygulama sayesinde ziyaretçiler, QR kodları kullanarak tarihi yapılar hakkında rehbere ihtiyaç duymadan detaylı bilgilere erişebilecek.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişim Ofisi tarafından koordine edilen ve Karabük Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi tarafında hayata geçirilen "Bilim Kafe" etkinlikleri kapsamında Hadrianopolis Antik Kenti'nde "Zamanda Yolculuk: Yapay Zeka ile Hadrianopolis'i Yeniden Keşfetmek" etkinliği düzenlendi. Etkinlikte "Büyük Ölçekli Dil Modeli Destekli Hadrianopolis Antik Kenti Sanal Destek Asistanı" projesinin tanıtımı da Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş tarafından yapıldı.
Bu proje ile Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde belirli noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçiler tarihi yapılar hakkında rehbere ihtiyaç duymadan bilgi sahibi olabilecek.
Projenin, antik kentleri ziyaret eden misafirlerin bilgiye erişimde karşılaştığı sorunlara çözüm üretme amacıyla hayata geçirildiğini vurgulayan Çelikbaş, şunları kaydetti:
"Ziyaretçiler, kentle ilgili bilgi edinmede zaman zaman yetersiz kaynaklarla karşılaşmakta. Biz de bu soruna yenilikçi bir çözüm üretmeyi amaçladık. Projemiz kapsamında, antik kent içerisindeki belirli noktalara yerleştirilen QR kodlar sayesinde ziyaretçilerimiz bulundukları konumla ilgili özel olarak hazırlanmış içeriklere erişebiliyor."
Çelikbaş, projede ilk kez uygulandığı belirtilen yapay zekâ destekli soru-cevap modülüne de değinerek, "Ziyaretçilerimiz, QR kodu okuttuklarında karşılarına çıkan sayfada yer alan bu bölüm aracılığıyla merak ettikleri soruları yazılı olarak sorabiliyor, sistem ise bu sorulara anında cevaplar veriyor" ifadelerini kullandı.
Yapay zekanın sadece yapı bazında değil, kentin genel yapısına dair sorulara da yanıt verecek şekilde geliştirildiğini aktaran Çelikbaş, sürekli geliştirilecek olan sistemin Türkçe, İngilizce ve Fransızca olmak üzere üç dilde hizmet verdiğini belirtti.
Ziyaretçilerin artık Hadrianopolis'i bir rehbere ihtiyaç duymadan gezebileceğini vurgulayan Çelikbaş, "Bu proje, bildiğimiz kadarıyla Anadolu'da gerçekleştirilen 2209-A kodlu ilk TÜBİTAK projesi olma özelliği taşımaktadır" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin