blank
Ramazan Öztürk tarafından
15 Mayıs, 2024 15:38 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Akay doludan zarar gören tarım alanları için çağrıda bulundu

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Eflani ilçesinde yaşanan dolu sonrası tarım alanlarında meydana gelen tahribatın giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Milletvekili Akay, Eflani ilçesine bağlı köylerde, özellikle de Çamyurt ve Bakırcılar köylerinde üst üste meydana gelen kırağı ve don nedeniyle meyve ağaçlarının büyük hasar aldığını belirtti. Etkili olan dolu yağışı nedeniyle sağlam kalan meyve ve sebzelerin de zayi olduğunu ifade eden Akay, "Ekili ve dikili tarım alanlarında ciddi hasarlar oluşmuştur. Buradan Tarım ve Orman Bakanlığına çağrıda bulunuyorum. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri Eflani ilçemizdeki tarım alanlarında meydana gelen hasarı bir an önce tespit etmeli. Eflanili hemşehrilerimizin mağduriyetlerini bir an önce giderilmesi gerekir" dedi.
Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
27 Mayıs, 2025 12:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Önce sarması yapıldı şimdi de kansere umut oldu

Karadeniz’in unutulmuş klâsik lezzetlerinden biri olan fındık yaprağı sarması, yine mutfaklarda yer bulmaya başlarken, yapılan bilimsel çalışmalar bu bitkinin sırf kültürel bir paha değil, birebir vakitte kansere karşı tesirli doğal bir savaşçı olduğunu ortaya koydu.
Yıllar boyunca yalnızca ticari bir eser olarak anılan fındığın yaprakları da yine keşfediliyor. Giresun’un Piraziz ilçesinde mahallî halk tarafından mayıs ayında toplanan taze fındık yaprakları, klasik tanımlarla sarma üretiminde kullanılıyor. Bu lezzetin tekrar mutfaklara kazandırılmasında öncü rol üstlenen Piraziz Mahallî Aksiyon Kümesi Derneği (PİRYEG), unutulmaya yüz tutmuş yemek kültürünü canlandırmakla kalmıyor, tıpkı vakitte sağlıklı beslenme açısından yeni kapılar aralıyor.
Fındık yaprağı sarmasını ilçede yaşayan 85 yaşındaki bir bayandan öğrendiğini söz eden PİRYEG üyesi Demet Öztürk, "Fındıkla uğraşırken bir teyzem bana ‘Mayıs geldi, fındık yaprağı sarması saracağını’ söylemesi üzerine ilgimi çektiği için öğrendim. Halbuki yıllardır yapılıyor, fakat unutulmuş. Uç yaprakları toplayıp sıcak suda haşlıyoruz, klasik iç harçla sarıp pişiriyoruz. Üzerine limon sıkıldığında asma yaprağından ayırt etmek neredeyse imkânsız oluyor" dedi.

Prof. Dr. Ayşegül Çebi: "Fındık yaprağında antikanser tesiri var"
Fındık yaprağının klâsik kullanımının çok ötesine geçen istikametini olduğunu belirten Giresun Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Çebi, yürüttükleri laboratuvar araştırmalarında fındık yaprağından elde edilen ekstraktların antikanser tesirlerini gözlemlediklerini açıkladı.
Prof. Dr. Çebi,"Çalışmalarımızda meme ve akciğer kanseri hücrelerine karşı, fındık yaprağının hem ethanol hem de metanol ekstraktlarının hücre öldürücü tesirler gösterdiğini ortaya koyduk. Yaprakta, kemoterapötik tesire sahip doğal bir bileşen olan ‘paklitaksele" misal hususlar bulundu. Bu da fındık yaprağının alternatif bir antikanser casus olarak araştırılabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Her sofrada bir tabak şifa
Fındık yaprağındaki antikanser hususun ilaç formuna dönüştürülmesi için projelerin de olduğunu tabir eden Prof. Dr. Ayşegül Çebi, "Bilindiği üzere paklitaksel, porsuk ağacı denilen bir ağaçtan üretilmektedir. Bu husus de daha sonradan ilaç formuna dönüştürüldü. Tahminen alternatif bir kaynak olarak kullanılabilir mi diye yola çıktık. Şuan bu hususta çalışma yapmak için projelerimiz bulunmaktadır. Fındık yaprağı sarması artık yalnızca bir besin değil, umut vaat eden bir gelecek. Gerek içerdiği besin kıymetleriyle gerekse kansere karşı muhtemel tesirleriyle bu unutulmuş lezzet. Bundan sonraki çalışmalar ise kanser ilacı yapılması tarafında olacaktır. Bizim yaptığımız yalnızca bir başlangıçtır" sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin