Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda 2-3 Mart 2024’te Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’te jüri üyeliği yapan, atölye çalışmalarını gerçekleştiren ve ülke temsilciliği görevini yürüten 101 akademisyen ve öğrenciye, TÜBİTAK 2209 A-B projeleriyle başarı gösteren 119 akademisyen ve öğrenciye teşekkür belgesi verildi.
Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonunda yapılan programda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, son derece anlamlı ve güzel bir buluşmada bir arada olduklarını belirterek, “Hem TÜBİTAK projeleri alanında emek vermiş öğrencilerimiz, hocalarımız var burada. Bu bizim için son derece kıymetli bir başarı. Hem de Sosyalfest konusunda destek olan öğrencilerimiz buradalar. Bunlar bizim için son derece kıymetli. Her ikisi de birbiri açısından önemli alanlar. Hem TÜBİTAK bizim için son derece önemli bir çalışma hem de Sosyalfest Türkiye’de hatta belki de dünyada ilk defa yapmış olduğumuz bir çalışma olması açısından son derece önemli bir festival ve aynı zamanda yarışma olmuş oldu. Bunlarla neyi amaçlıyoruz? İlk başta ifade etmiş olduğumuz ‘Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite’ vizyonumuzu bu süreçte geliştirmek, altını doldurmak ve dünyaya örnek olacak bir üniversite modeli ortaya çıkartmak istiyoruz” dedi.
"TÜBİTAK PROJELERİ ÖNEMLİ"
Rektör Kırışık, TÜBİTAK projelerinin önemine işaret ederek, “Artık burada her bir alt konumda bulunan bir üst konuma çıkmaya çalışmalı. Kendi kendine işleyen, yükselen, gelişen, yaygınlaşan mekanizma oluşturmalı. Bunu yaparsak biz bir diğer projemize ya da diğer projelerimize geçebiliriz. Sosyalfest ile başarmış olduğumuz tablo, ortaya çıkarmış olduğumuz tablonun bütün Türkiye çapında dünyadaki etkilerini bilmiyoruz. Ama bütün Türkiye çapında Karabük Üniversitesini bir marka değer haline getiren orijinal, yenilikçi, hiç kimsenin yapmadığı bir çalışmayı yapan üniversite konumuna yükselmemize sebep oldu” dedi.
Sosyal başarının önemine değinerek sosyal transkript uygulaması hakkında bilgi veren Rektör Kırışık, “Bir fakültede okudunuz, bir bölümü bitirdiniz, diploma aldınız, diplomada bir notunuz yazıyor. Bu not akademik başarınızı gösteriyor. Fakat sosyal başarımızı göstermiyor. Sosyal başarı, akademik başarıdan farklı bir şey. Biliyorsunuz toplum içerisinde yaşıyoruz. Toplumsal ilişkileri sağlıklı ve sağlam bir şekilde kurma, sürdürme, geliştirme çok önemli. Şimdi size bir işe gireceğinizde bakan kimse, ‘Evet akademik başarısı çok iyi. Okul birincisi olmuş. Sosyal başarısı acaba nasıl? Uyumlu mu, uyumsuz mu? Bir takım yönetebilir mi? Yeni bir proje ortaya koyabilir mi? Yeni fikirler değiştirebilir mi? Yenilikçi yaklaşımları uyumlu mu? Dünya çok yoğun bir değişim süresinden geçiyor. Geçmişi biliyor ama yarına adapte olma niteliği yüksek mi?’ Buna bakıyor. Eğer bunlar yoksa ya da bunları değerlendireceği bir önünde ölçüt yoksa, o zaman sorularla bunları test etmeye çalışıyor. İşte biz bu problemi üniversitemiz öğrencilerimiz açısından ortadan kaldıralım diye, ‘sosyal transkript’ şeklinde bir uygulama geliştiriyoruz. Öğrencilerimizin sosyal becerilerinin de ne durumda olduğunu gösterecek bir sosyal transkript hazırlayacağız. Böylelikle öğrencilerimizin katıldıkları etkinlikler, yaptıkları etkinlikler, bu etkinliklerdeki rolleri, başarıları, bunların sayısı, bu sayı içerisindeki kendilerinin konfigürasyonu, hangi rolleri üstlendikleri gibi bir sosyal transkript ekleyerek diplomalarının, akademik başarılarının yanına ‘Ben bu kadar sosyal becerileri yüksek bir insanım. Beni buradan ölçebilirsin. Bana soru sormana gerek yok. Üniversite hayatım boyunca bunları yaptım’ denildiğinde o zaman daha yüksek pozisyonlara gelme, daha yüksek hukuki konumlara atanma olasılığı yükselecek” diye konuştu.
"KARABÜK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BECELERİ YÜKSEK BİR ÜNİVERSİTE"
Karabük Üniversitesinin bütünüyle sosyal becerileri yüksek bir üniversite olduğu söyleyen Rektör Kırışık, “Üniversitemizden son derece olumlu, pozitif dönütler alıyoruz. Bir çalışmaya başladığımızda hem akademik personelimiz, hem idari personelimiz, hem öğrencilerimiz gerçekten olumlu tepkiler gösteriyorlar. Oldukça sosyal becerileri yüksek bir üniversiteyiz. Birlikte iş yapma, uyumlu çalışma yetenekleri oldukça iyi bir üniversiteyiz. Dolayısıyla bundan dolayı hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Çok büyük bir başarıyla çok zorlu görevleri tamamladığınızı görüyorum. Bu gelecek açısından bize de size de çok büyük umutlar vermesi gereken bir başarı. İnşallah bu başarımızı daha da artırarak artan bir ivmeyle sürdürmek, geliştirmek istiyoruz” dedi.
Yapılan konuşmanın ardından Rektör Kırışık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş tarafından Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in gerçekleşmesine katkı sunan 101 akademisyen ve öğrenci ile TÜBİTAK projeleriyle başarı gösteren 119 akademisyen ve öğrenciye teşekkür belgesi verildi.