Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Haziran, 2023 11:10 tarihinde yayınlandı
0

Ağrı’da çilek yetişmez denildi, 1 yılda 200 ton verim alındı

Ağrı’da “Çileğe Dokunuş Projesi” ile toprakta hayat bulan çilekler, çiftçiye gelir sektöre alternatif oldu.

Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği tarafından 2021 yılında yüzde 90 hibe desteğiyle 72 üreticiye finanse edilen “Çileğe Dokunuş Projesi” ile 2022 yılında 200 ton çilek toplandı. Çilekte verimin alınması ve yoğun talep üzerine yeniden projelendirilen “Çileğe Dokunuş Projesi” bu defa yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye destek verildi. Çilek yetişmez denilen topraklarda hayat bulan çileklerden bu yıl 500 ton verim alması hedefleniyor.

69685 aw919079 03

“Bu sene hedefimiz 500 ton çilek üretmek”
Projenin asıl amacının işletmelerin gelir seviyesini yükselterek İl ekonomisine katkıda bulunmak, kentte üretim yapan çiftçilere yeni üretim desenlerinin uygulanabilirliğini göstermek, kentin çilek ihtiyacına katkıda bulunmak ve alternatif üretim çeşitliliğini artırmak ve geliştirmek olduğunu söyleyen Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, “Ağrı, tarım ve hayvancılığın çok yoğun yapıldığı bir il. Ağrı valimizin öncülüğünde yaklaşık 3 yıldır bitkisel ürün çeşitliliği noktasında çok yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında toplamda 72 tane üreticimize 40 dekar alanda yüzde 90 hibe ile çilek bahçeleri kurduk. Kurulan bahçelerle mühendislerimiz birebir ilgilendi. Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında çok yoğun çalışmalar başlattık. 2021 yılında kurduğumuz bu bahçelerden 2022 yılında yaklaşık 200 ton çilek hasat etmiş olduk. Buradaki asıl amacımız özellikle aile işletmelerimize dönemlik gelir getirecek bitkisel ürün projeleri yapmak. Bu manada çilek ile ilgili Ağrı’da çok güzel dönüşler aldık. Yetiştirici çok memnun kaldı. Bu projenin sahada çok etkin olduğunu görünce 2022 yılında tekrar projelendirdik. Bu sefer yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye toplamda 60 dekar alanda çilek projesi yaptık. Şu an 155 tane çiftçimize toplam 100 dekar alanda çilek üretimi için bahçe kurmuş olduk. Bu sene yeni kurduğumuz bahçelerle birlikte hedefimiz 500 ton çilek üretmek ve Ağrı ilimizi diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi çilekte de ön plana çıkacak bir il olmasını sağlamak. Hem çilek projesi hem de meyvecilik projesi yetiştirilmeyeceğine yönelik tepkiler aldık. Ağrı’da bugüne kadar çilekle ilgili bir çalışma yapılmadığı için bu tepkileri aldık. Zaten burada hem sayın valimizin hem de bizlerin önemli hedeflerinden biri de bitkisel ürün çeşitliliğini artırmak. Tabii bu yetişmez algısını kırmak bizim için çok önemli” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin