Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Haziran, 2023 11:10 tarihinde yayınlandı
0

Ağrı’da çilek yetişmez denildi, 1 yılda 200 ton verim alındı

Ağrı’da “Çileğe Dokunuş Projesi” ile toprakta hayat bulan çilekler, çiftçiye gelir sektöre alternatif oldu.

Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği tarafından 2021 yılında yüzde 90 hibe desteğiyle 72 üreticiye finanse edilen “Çileğe Dokunuş Projesi” ile 2022 yılında 200 ton çilek toplandı. Çilekte verimin alınması ve yoğun talep üzerine yeniden projelendirilen “Çileğe Dokunuş Projesi” bu defa yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye destek verildi. Çilek yetişmez denilen topraklarda hayat bulan çileklerden bu yıl 500 ton verim alması hedefleniyor.

69685 aw919079 03

“Bu sene hedefimiz 500 ton çilek üretmek”
Projenin asıl amacının işletmelerin gelir seviyesini yükselterek İl ekonomisine katkıda bulunmak, kentte üretim yapan çiftçilere yeni üretim desenlerinin uygulanabilirliğini göstermek, kentin çilek ihtiyacına katkıda bulunmak ve alternatif üretim çeşitliliğini artırmak ve geliştirmek olduğunu söyleyen Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, “Ağrı, tarım ve hayvancılığın çok yoğun yapıldığı bir il. Ağrı valimizin öncülüğünde yaklaşık 3 yıldır bitkisel ürün çeşitliliği noktasında çok yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında toplamda 72 tane üreticimize 40 dekar alanda yüzde 90 hibe ile çilek bahçeleri kurduk. Kurulan bahçelerle mühendislerimiz birebir ilgilendi. Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında çok yoğun çalışmalar başlattık. 2021 yılında kurduğumuz bu bahçelerden 2022 yılında yaklaşık 200 ton çilek hasat etmiş olduk. Buradaki asıl amacımız özellikle aile işletmelerimize dönemlik gelir getirecek bitkisel ürün projeleri yapmak. Bu manada çilek ile ilgili Ağrı’da çok güzel dönüşler aldık. Yetiştirici çok memnun kaldı. Bu projenin sahada çok etkin olduğunu görünce 2022 yılında tekrar projelendirdik. Bu sefer yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye toplamda 60 dekar alanda çilek projesi yaptık. Şu an 155 tane çiftçimize toplam 100 dekar alanda çilek üretimi için bahçe kurmuş olduk. Bu sene yeni kurduğumuz bahçelerle birlikte hedefimiz 500 ton çilek üretmek ve Ağrı ilimizi diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi çilekte de ön plana çıkacak bir il olmasını sağlamak. Hem çilek projesi hem de meyvecilik projesi yetiştirilmeyeceğine yönelik tepkiler aldık. Ağrı’da bugüne kadar çilekle ilgili bir çalışma yapılmadığı için bu tepkileri aldık. Zaten burada hem sayın valimizin hem de bizlerin önemli hedeflerinden biri de bitkisel ürün çeşitliliğini artırmak. Tabii bu yetişmez algısını kırmak bizim için çok önemli” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
28 yasindaki genc evinde olu bulundu kiz arkadasi gozaltinda AlnpVd97
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
31 Mayıs, 2026 16:52 tarihinde yayınlandı
0 0

28 yaşındaki genç evinde ölü bulundu, kız arkadaşı gözaltında

Zonguldak’ta kız arkadaşının “3 kişi geldi bıçakladı” ihbarının ardından olay yerine gelen sağlık ekipleri 28 yaşındaki Ercan Kolçak’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Gencin kız arkadaşı ise olaydan sonra gözaltına alındı.

Edinilen bilgiye göre olay merkeze bağlı Hacıali köyünde gece saatlerinde yaşandı. İddialara göre, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni arayan K.Ç. eve gelen 3 kişinin erkek arkadaşı Ercan Kolçak’ı bıçaklayarak yaraladığı ihbarında bulundu.

İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri ilk müdahaleyi yaptıkları gencin bıçak darbeleri sonucu olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Cumhuriyet savcısının olay yerindeki incelemesinin ardından Kolçak’ın cansız bedeni otopsi işlemleri için Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Otopsi işlemlerinin ardından cenazesi ailesi tarafından hastane morgundan alınan Ercan Kolçak’ın cenazesi, öğlen namazını müteakiben öldürüldüğü evinin 200 metre yakınındaki köy mezarlığında toprağa verildi.

Soruşturmayı derinleştiren jandarma ekipleri Kolçak’ın kız arkadaşı K.Ç.’yi gözaltına aldı. K.Ç.’nin jandarmadaki sorgusu sürerken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin