Ağrı'da çilek yetişmez denildi, 1 yılda 200 ton verim alındı - Karabük Haber Postası
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
21 Haziran, 2023 11:10 tarihinde yayınlandı
0
0

Ağrı’da çilek yetişmez denildi, 1 yılda 200 ton verim alındı

Ağrı’da “Çileğe Dokunuş Projesi” ile toprakta hayat bulan çilekler, çiftçiye gelir sektöre alternatif oldu.

Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ağrı Valiliği tarafından 2021 yılında yüzde 90 hibe desteğiyle 72 üreticiye finanse edilen “Çileğe Dokunuş Projesi” ile 2022 yılında 200 ton çilek toplandı. Çilekte verimin alınması ve yoğun talep üzerine yeniden projelendirilen “Çileğe Dokunuş Projesi” bu defa yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye destek verildi. Çilek yetişmez denilen topraklarda hayat bulan çileklerden bu yıl 500 ton verim alması hedefleniyor.

69685 aw919079 03

“Bu sene hedefimiz 500 ton çilek üretmek”
Projenin asıl amacının işletmelerin gelir seviyesini yükselterek İl ekonomisine katkıda bulunmak, kentte üretim yapan çiftçilere yeni üretim desenlerinin uygulanabilirliğini göstermek, kentin çilek ihtiyacına katkıda bulunmak ve alternatif üretim çeşitliliğini artırmak ve geliştirmek olduğunu söyleyen Ağrı İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, “Ağrı, tarım ve hayvancılığın çok yoğun yapıldığı bir il. Ağrı valimizin öncülüğünde yaklaşık 3 yıldır bitkisel ürün çeşitliliği noktasında çok yoğun çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında toplamda 72 tane üreticimize 40 dekar alanda yüzde 90 hibe ile çilek bahçeleri kurduk. Kurulan bahçelerle mühendislerimiz birebir ilgilendi. Ağrı’da ilk defa çilek yetiştiriciliği noktasında çok yoğun çalışmalar başlattık. 2021 yılında kurduğumuz bu bahçelerden 2022 yılında yaklaşık 200 ton çilek hasat etmiş olduk. Buradaki asıl amacımız özellikle aile işletmelerimize dönemlik gelir getirecek bitkisel ürün projeleri yapmak. Bu manada çilek ile ilgili Ağrı’da çok güzel dönüşler aldık. Yetiştirici çok memnun kaldı. Bu projenin sahada çok etkin olduğunu görünce 2022 yılında tekrar projelendirdik. Bu sefer yüzde 80 hibe ile 83 üreticiye toplamda 60 dekar alanda çilek projesi yaptık. Şu an 155 tane çiftçimize toplam 100 dekar alanda çilek üretimi için bahçe kurmuş olduk. Bu sene yeni kurduğumuz bahçelerle birlikte hedefimiz 500 ton çilek üretmek ve Ağrı ilimizi diğer bitkisel ürünlerde olduğu gibi çilekte de ön plana çıkacak bir il olmasını sağlamak. Hem çilek projesi hem de meyvecilik projesi yetiştirilmeyeceğine yönelik tepkiler aldık. Ağrı’da bugüne kadar çilekle ilgili bir çalışma yapılmadığı için bu tepkileri aldık. Zaten burada hem sayın valimizin hem de bizlerin önemli hedeflerinden biri de bitkisel ürün çeşitliliğini artırmak. Tabii bu yetişmez algısını kırmak bizim için çok önemli” ifadelerine yer verdi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
kastamonuda minibus ile hafif ticari arac carpisti 7 yarali gihnxQFG
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Nisan, 2026 04:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Kastamonu’da minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı: 7 yaralı

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde minibüs ile hafif ticari aracın çarpışması neticesinde meydana gelen kazada 7 kişi yaralandı.

Kaza, Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi Kastamonu-Taşköprü karayolu Tekev mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Taşköprü istikametinde seyir halinde olan Sezer Y. idaresindeki 37 ABP 346 plakalı hafif ticari araç ile aynı istikametteki Macit K. yönetimindeki 55 PG 145 plakalı minibüs çarpıştı. Çarpmanın etkisiyle savrulan minibüs refüjdeki ağaçlara çarparak yolu karşı şeridine geçerken, hafif ticari araç ise ters döndü. Kazada sürücüler ile araçlarda bulunan 5 kişi yaralandı.

İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine intikal eden sağlık ekipleri tarafından ilk müdahaleleri yapılan yaralılar, Taşköprü Devlet Hastanesi ve Kastamonu il merkezindeki hastanelere kaldırıldı. Kazaya karışan araçlar ise çekici yardımıyla kaldırıldı.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin