Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Ekim, 2023 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Samsun’a müjdeler

SAMSUN (İHA) – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 3 Ekim’de ihalesi gerçekleştirilen Samsun Adli Tıp Binasının İlkadım ilçesi Kuşçulu Mahallesi’nde 13 bin 600 m2 kapalı alan üzerinde inşa edileceğini söyledi.
Adalet Spor Oyunları açılış töreni için Samsun’a gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanlığın Samsun projeleri hakkında bilgi verdi. Adalet Kampüsü ve Samsun Adli Tıp Binasının yanı sıra 423 personelin Samsun’da çalışması için atamaların yapıldığını müjdeleyen Bakan Yılmaz Tunç, Çarşamba ve Bafra’nın ardından da Vezirköprü’de adli tıp şube müdürlüğünün devreye gireceğini ifade ederek açıklamalarda bulundu.

“Samsun Adli Tıp Binası İlkadım Kuşçulu’da 13 bin 600 metrekare kapalı alana yapılacak”
Bakanlığın Samsun yatırım programlarından adli tıp binasının son aşaması hakkında bilgi veren Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Hükümetimizin, Valiliğimizin, Büyükşehir Belediyemizin, diğer ilçe belediyelerimizin Samsun’daki yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Bakanlığımıza ait de Samsunumuzda bugüne kadar önemli yatırımlar gerçekleştirmiştik. Adalet Bakanlığı olarak bundan sonra da yine yatırım programında özellikle Samsunlulara ifade etmek istediğimiz bazı müjdelerimiz var. Adalet Bakanlığı olarak yatırım programında yer alan ihaleleri gerçekleşen, proje çalışmaları devam eden ve önümüzdeki yıl yatırım programına teklif ettiğimiz önemli çalışmalarımız var. Daha önce Samsun adalet binamızı 2013 yılında yapımını tamamlamıştık ve eski binayı da restorasyon yaparak 2009’da adalet teşkilatının hizmetine kazandırmıştık. Çarşamba adalet binamız 2007’de tamamlanmıştı. Havza adalet binamız 2009’da tamamlanmıştı. Terme adalet binamız da 2012’de tamamlanmıştı. Samsun Adli Tıp Binası önemli bir ihtiyaçtı Samsunumuz için. Samsunlular Trabzon’dan adli tıp hizmeti almak durumunda kalıyorlardı. Bu anlamda Samsun için önemli olduğunu düşündüğümüz Samsun Adli Tıp Binamızın da 3 Ekim tarihi itibariyle ihalesini gerçekleştirdik. Yakın bir zamanda, önümüzdeki günler içerisinde inşallah temelini atıp inşaatına başlayacağız. İlkadım ilçemizde Kuşçulu Mahallesi’nde 10 bin metrekare yüz ölçümünü taşınmaz üzerinde 13 bin 600 metrekare kapalı alan üzerinde inşa edilecek Samsun Adli Tıp Binamız” dedi.

“Samsun Adalet Kampüsü Atakum’da yapılacak”
Bölge Adliye Mahkemesi, Bölge İdare Mahkemesi ile İdare ve Vergi Mahkemelerinin de yer alacağı Adalet Kampüsü’nün Atakum’da yapılacağını da müjdeleyen Bakan Yılmaz Tunç, “Çarşamba ve Bafra’da adli tıp şube müdürlüklerimiz daha önce hizmete girmişti. Şimdi de Vezirköprü’de adli tıp şube müdürlüğü hizmete girecek. Adli tıp uzmanı atamasını önümüzdeki günlerde kura ile Sağlık Bakanlığımızın sisteminden gerçekleştireceğiz ve Vezirköprü’de de adli tıp şube müdürlüğümüz hizmete girmiş olacak. Samsun için yine önem verdiğimiz bir önemli yatırım; Samsun Adalet Kampüsü. Samsun Adalet Kampüsünün içerisinde bölge adliye mahkememiz olacak. Bölge idare mahkememiz olacak. İdare ve vergi mahkemelerinin de yer alacağı Atakum ilçemiz Çobanözü Mahallesi’nde Adalet Bakanlığımıza tahsis edilen 47 bin 350 m2 yüz ölçümlü taşınmaz üzerinde 41 bin 245 metrekare kapalı alana sahip olacak olan Adalet Kampüsümüzü 2024 yılı yatırım programına aldık. Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığınca onaylandı ve Samsunumuz için önemli bir yatırım olarak görüyoruz. Özellikle Bölge Adliye Mahkememiz, Bölge İdare Mahkememiz çevre illerimize de hizmet veriyor. İdare ve vergi mahkemelerimizin hepsinin tam bir kampüs içerisinde yer alacağı önemli bir yatırım 2024 yatırım programında inşallah projelerini tamamlayıp, ihalelerini yapacağız. Yine Bafra adalet binasını da 2024 yatırım programı etüt proje olarak teklif ettik. Milli Eğitim Bakanlığından bakanlığımıza tahsis ettiğimiz 43 bin metrekare yüz ölçümle arsa üzerinde 23 bin 959 metrekare kapalı alana sahip olacak. Bafra adalet binamız etüt proje olarak önümüzdeki yıl yatırım programına teklif etmiş bulunuyoruz. Yine Çarşamba’ya adalet binamızı 2024 programına etüt proje olarak teklif ediyoruz. Çarşamba Çay Mahallesi’nde yine Adalet Bakanlığına tahsisli 13 bin 143 metrekare kapalı alana sahip olan bir adliye binasını inşallah önümüzdeki yıllarda Çarşamba’ya kazandırmış olacağız. Yani hükümet olarak diğer bakanlıklarımızın yatırımları da hız kesmeden Samsunumuzda devam ediyor” diye konuştu.

“Ataması yapılan 423 yeni personel Samsun adalet teşkilatında işlerine başlayacak”
İldeki adalet teşkilatına 423 personelin daha katılacağını dile getiren Bakan Tunç ayrıca şu ifadeleri kullandı:
“Samsunumuza tüm il genelinde adliyelerde, cezaevlerinde istihdam edilecek toplamda 423 yeni personel atamasını gerçekleştiriyoruz. Sınavlara yapıldı, mülakatları, yazıları geçtiler. 423 kişi Samsun’da adalet teşkilatımızın hizmetinde önümüzdeki günlerde işlerine başlayacaklar. Samsun, Karadeniz Bölgemizin en büyük vilayeti. Dolayısıyla Samsun’un bölgemizde bir lokomotif olarak yoluna hız kesmeden devam etmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Adalet Bakanlığı olarak da bizler Samsun’a katkı vermenin gayreti içerisinde olacağız."
Bakan Tunç’un Samsun’daki programlarına ayrıca Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç ile protokol üyeleri katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
03 Mayıs, 2025 12:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da akrep zehri üzerine çalışmalar yürütülüyor

Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki (KTÜ) bilim adamları akrep zehri üzerinde çalışma yürütüyor. Akrep tahlillerinin, kalite karakterizasyon testleri ile medikal alanlarda kullanılabilmesi için titizlikle çalışan akademisyenler, preklinik çalışmaları ile akrep zehrinin tıbbi açıdan insanlığın hizmetine sunulmasına yönelik çalışmalar da yapacak.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’ndeki (KTÜ) İlaç ve Farmasötik Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (İLAFAR) Araştırma Uygulama Merkezi’nde akademisyenler akrep zehri üzerinde çalışmalara başladı. Akrep üretimi yapan bir firmayla imzalanan protokol ile KTÜ’lü bilim adamları akrepten yapılan sağımlarda elde edilen zehirler üzerinde incelemelerde bulunuyor. Akademisyenler tarafından titizlikle yürütülen projede akreplerden elde edilen venomun farmakolojik aktivitesi ile faal bileşiklerinin geliştirilmesi, karakterizasyon testleri, tahlillerin yapılması, ve yurt dışına ihraç edilecek venomlarda içerik tahlilleri ve kalite karakterizasyon testleri yapılarak raporlanacak. Firma tarafından akreplerde yapılan sağımların akabinde hazırlanan özel kutular ile Trabzon’a getirilen zehirler eksi 75’in üzerinde tutulan ultra derin dondurucularda korunuyor. Yapılan çalışmaların yanı sıra KTÜ’lü akademisyenler Anadolu’nun kıymetli endemik bedellerinin başında gelen akrebin tıbbi açıdan insanlığın hizmetine sunulmasına yönelik araştırmalar da yapacak.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Kolu Öğretim Üyesi ve KTÜ İLAFAR Müdürü Prof. Dr. Sena Sezen, bilimsel çalışmalara başlayacaklarını belirterek, "Doğada bulunan bir kadro canlıların içerdiği bileşiklerin ilaç olma potansiyelleri yahut farklı dallarda kullanılma potansiyelleri çok kıymetli, kritik bir husus. Bu kapsamda biz yakın bir vakitte ülkemizde bulunan doğal akrep çeşidinin yasal olarak üretimini yapan bir firmamız ile işbirliği başlattık. Onların ürettiği akreplerden elde ettikleri zehirlerle ilgili bir ekip çalışmalar yapacağız. Karakterizasyonu ve çeşitli bilimsel araştırmalara başlayacağız" dedi.
Akrep zehrinin değerli bir potansiyeli olduğunu kaydeden Sezen, "Akrep ve akrep zehri çok enteresan ve kritik kıymetli bir mevzu. Çeşitli bölümlerde kullanılabiliyor. Ülkemizde 2020 yılında çıkan yönetmelikten sonra denetimli ve müsaadeli bir halde bunların üretimini yapan kısıtlı sayıda çiftlikler var. Akrep zehrinin çok değerli bir potansiyeli var. İhracat potansiyelleri çok yüksek. Fakat, bunun ihracat edilebilmesi için bir ekip özelliklerinin kimi testleri ile öncelikli denetim edilmesi gerekiyor. Biz işbirliği yaptığımız firmada öncelikle elde ettikleri akrep zehirlerinin bu standart testler açısından değerlendirmesini yapabileceğiz. Bizim Âlâ Laboratuvar Uygulamaları kısaca İLU dediğimiz bir akreditasyona sahip olmamız bu açıdan yapılan testlerimizin yurtdışına ihraç planları olan eserler açısından kıymetli bir inanç kaynağı. Bu zehirlerle ilgili üniversitemizde tahlillerini yapacağız" diye konuştu.

"Akrep zehrini direk kanser tedavisinde onaylanmış bir yeri yok"
Akrep zehrinin preklinik araştırmalar yapılması karşın kanser tedavisinde onaylanmış bir yeri olmadığını belirten Sezen, "Bu bahiste çok bilimsel araştırmalar var. Preklinik dediğimiz laboratuvar düzeyinde pek çok araştırmalar yapılmasına ve bilimsel yayınlar olmasına karşın şuan akrep zehri yahut ondan elde edilen bir bileşiğin kanser tedavisinde onaylanmış bir yeri şimdi yok. Devam eden bir tane klinik çalışma var. Ancak onlarında sonuçları yayınlanmadan bu gayeyle kullanıldığını söylemek bilimsel olmaz, yani bunu söylemek için çok erken. Bilhassa yılan, örümcek ve kertenkele üzere öbür canlılardan elde edilen zehirler ya da bir kadro bileşiklerden ilaç elde edildi ve şuan dünyada yaklaşık 10-11 tane bu kaynaklı üretilmiş ve ruhsatlı/onaylı ilaçlar var. Lakin şu etapta akrep zehri için bunu söyleyemiyoruz. Akrep zehrinden klinik onayı yapılmış, klinik araştırması yapılmış, onaylanmış ve ilaç olarak kullanılan şimdi bir eser yok" formunda konuştu.

"Klinik araştırmalar yapıldıktan sonra ilaç ve tedavi ismine bir şeyler söyleyebiliriz"
Çalışmaların ikinci boyutunda akrep zehri üzerinde preklinik çalışmalarında yapılacağını vurgulayan Sezen, "İşbirliğimizin kapsamında elde edilen akrep zehrinin bir grup tahlillerini yapıp istenilen kalitede olduğunu teyit edeceğiz. Buradaki testlerle birlikte eserin ihraç edilmesi sağlanacak. Bu işbirliğimizin birinci boyutu. Daha sonra merkezimizdeki araştırmalarda kullandığımız preklinik deney hayvanları testlerimizde ülkemizde üretilen bu akrep zehrini deneyeceğiz. Bunlarla ilgili tedavi edici bir tesir söylemek için çok erken. Şimdi preklinik araştırmalar basamağındayız. Burada olumlu sonuç alırsak, klinik araştırmaları olacak fakat ondan sonra biz ilaç ismine bir şeyler söyleyebiliriz" tabirlerini kullandı.

"Bir akrepten en fazla bir kaç damla zehir elde edebiliyorsunuz"
Akrep zehrinin eksi 75 ve üzerindeki ultra derin doldurucularda saklandığını belirten Sezen, "Akrep zehirleri sağılarak elde edilen hafif kolloidal yapıda dediğimiz sıvılardır. Bu sıvı içerisinde pek çok proteinler, enzimler, organik unsurlar ve tuzlar diye tanımladığımız inorganik hususlar var. Bu venom sağıldığı vakit kesinlikle ultra derin dondurucu dediğimiz eksi 75 ve üzerinde saklanması gerekiyor. Bu evrede bize gönderilen eserleri burada saklıyoruz. Buradan çıkarttıklarımızla test yapıyoruz ve bütün saklama sürecinde eksi 80’de yürütüyoruz. Eserin sağlam ve bozulmadan kaldığını göstermemiz gerekiyor. Bir akrepten bir seferde en fazla birkaç damla zehir elde edebiliyorsunuz ve bir akrepten en fazla ayda bir sefer sağım yapılıyor. Münasebetiyle bunların bir ihracat potansiyeli olması için binlerce akrep sağılarak elde edilen en fazla 50 mili litre kadar eseriniz oluyor, bu açıdan çok değerli ve güç elde edilen bir eserden bahsediyoruz. Bunun üzerinde çalışma yapılacak" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.