Nurettin Acar tarafından
23 Temmuz, 2020 12:34 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kaya: “Özgür basın halkın güvencesidir”

Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya, Basından sansürün kaldırılışının yıldönümü olan 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamasında basının sorunlarına ve basın özgürlüğüne dikkat çeken Başkan Kaya, aradan geçen yüzyılı aşkın süreye rağmen sansürün günümüzde de çeşitli şekillerde sürdüğünü söyledi. Başta basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması olmak üzere sektördeki mesleki sorunların demokratik hukuk sistemi içinde çözüleceğine dikkat çeken Kaya, şunları söyledi: “Türk basınında sansür, gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkmış, ancak aradan geçen süreçte yapılan yasal düzenleme ve baskılarla yeniden gündeme gelmiştir. Günümüzde çeşitli medya kurumlarında yaşanan uygulamalara bakıldığında, sansürün kalkmadığını, şekil değiştirerek devam ettiği görmekteyiz.  Sansür, eskiden olduğu gibi “haber yasaklama’”yoluyla yapılmasa da, gerçeği çarpıtma, gizleme veya çeşitli tehdit ve yaptırımlarla meslektaşlarımız üzerinde devam etmektedir. Ne yazık ki düşüncelerini yazdıkları, röportaj ve haber yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız yargılanmakta, kesin kanıtlara dayanılmadan gözaltına alınmakta, hapse atılmaktadır. Meslektaşlarımızın sendikasızlaştırıldığı, iş ve can güvenliklerinin olmadığı, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan maddelerle ağır cezaların getirildiği bir ortamda, ne basın özgürlüğünden, ne de sansürün kalktığından söz edilebiliriz. Ayrıca, medya sektörüne genel olarak baktığımızda sansürün yanı sıra,  gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duyulduğu açıkça gözlenmektedir. Gazetecilik Meslek Yasası, teknolojik gelişmeler de göz önüne alınarak günümüz koşullarına uygun şekilde çıkarılmalıdır. Beklentimiz, son dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nca başlatılan çalışmaların kısa sürede olumlu sonuçlanması ve Terörle Mücadele Yasası, Türk Ceza Kanunu ve Basın Yasası’nın yeniden ele alınarak sansürden arındırılması, yazdıkları yazılar nedeniyle teröre bulaşmamış gazetecilerin tutuklanmalarının önüne geçecek yasal düzenleme yapılması gerçek anlamda basın özgürlüğünün egemen olmasıdır. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır. Bu nedenle 24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, geçtiğimiz yıllarda da vurguladığımız gibi dayanışma günü olarak görüyor, bu anlamda kutluyoruz. Unutulmamalıdır ki; özgür ve tarafsız basın hepimizin güvencesidir.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Trabzon’da Ot Festivali’nde renkli görüntüler oluştu

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde düzenlenen Ot Festivali’nde renkli imajlar oluştu. Şenlikte iştirakçiler yöresel otlarla hazırladıkları tanımlarla hünerlerini sergiledi.
Akçaabat Belediyesi ile Akçaabat Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Ot Şenliği ile yöreye has mutfak kültürü tanıtıldı. Atatürk Parkı’nda renkli kortej yürüyüşüyle başlayan şenlikte bölgeye has otların tanıtımı ve kullanım alanlarına dair söyleşiler düzenlendi. İştirakçilerin yöresel otlarla hazırladıkları tanımlarla hünerlerini sergilediği şenlikte Akçaabat’a mahsus ot çeşitlerinin yer aldığı özel stant de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu. Ünlü şeflerin yöresel eserlerle gerçekleştireceği canlı yemek sunumları aktifliğe renk katarken, klâsik pazarda kurulan stantlarda lokal üreticiler eserlerini tanıtma ve satışa sunma imkanı buldu. Şenliğe katılan ziyaretçilere çeşitli yöresel ikramlar yapılırken, Akçaabat’ın folklorik mirasını yansıtan halk oyunları şovları iştirakçilere görsel bir şölen sundu.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Şen, yaptığı konuşmada, "Mutfak kültürü kıymetli. İnsanların tabiatta ne topladığı ne yediği mutfak kültürünü belirliyor. Trabzon mutfağında çok şey var. Günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl önceye dayanıyor" dedi.
Ot şenliği aktifliği ile hem yöresel bedelleri yaşatmayı hem de bölge turizmine katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, "Şehrimizde yetişen yaklaşık 100 otu ve 45’e yakın yöresel yemeği de burada tanıma ve hemşerilerimize gösterme fırsatı buluyoruz. Akçaabat olarak bölgenin sebzesini karşılayan bir kapasiteye sahibiz. Üreticilerimiz üreterek, salı günleri satışını sağlıyor. Burada da bir stant açtık. Pazarda satılan tüm eserleri göstermek için bu şenliği düzenlendik. Gayemiz kentin tanıtımına ve turizme katkı sağlamak. Akçaabat olarak kendimizi kanıtlamış bir noktadayız. Buna ekler yapmak gayemizdir. Belediye olarak, kendi yetiştirdiğimiz ve çiftçimize de vermiş olduğumuz fideleri sergiliyoruz. Yöreye ilişkin bitki ve yemekleri tanıtan stantlarımız da var. Her yemeğimiz özel. Çok duyulmamış fındık yaprağından yapılan sarmamız da var. Onu da deneyi tadına bakacağım" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.