Nurettin Acar tarafından
24 Haziran, 2020 11:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük’te geçen yıl bin 752 kişi hayatını kaybetti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından "2019 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri" açıklandı. TÜİK Zonguldak Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'de 2019 yılında ölen kişi sayısının 435 bin 941 olduğu bildirildi. Açıklamada, Türkiye'de ölüm sayısının 2018 yılında 426 bin 449 iken 2019 yılında 435 bin 941 kişi olduğu, ölenlerin yüzde 54,6'sını erkeklerin, yüzde 45,4'ünü kadınların oluşturduğu kaydedildi. Bin kişi başına düşen ölüm sayısını ifade eden kaba ölüm hızının, 2018 yılında binde 5,2 iken, 2019 yılında binde 5,3 olduğu ifade edilen açıklamada, 2019 yılında bin kişi başına 5,3 ölümün düştüğü belirtildi. TÜİK verilerine göre, Karabük’te 2019 yılında ölen kişi sayısı bin 752 olurken, Zonguldak’ta 2019 yılında ölen kişi sayısı 4 bin 311, Bartın’da ise 2019 yılında ölen kişi sayısı bin 570 olarak açıklandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Mayıs, 2025 04:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

BARÜ’de İlahiyat Fakültesi kuruldu

Bartın Üniversitesi (BARÜ) bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren İslami İlimler Fakültesi yine yapılandırılarak yeni adıyla İlahiyat Fakültesi oldu.
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 15 Mayıs 2025 tarihli 9818 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla Bartın Üniversitesi (BARÜ) İslami İlimler Fakültesinin ismi, yeni bir yapılanmaya gidilerek İlahiyat Fakültesi olarak değiştirildi. Türkiye genelinde "İslami İlimler Fakültesi" ismiyle eğitim veren yükseköğretim kurumlarının mezunlar, müfredatlar ve kurumlar ortası uygulama bütünlüğüne sahip bir yapıya ulaşması amacıyla isim değişikliğine gidildi.
Akademik faaliyetlerini İlahiyat Fakültesi ismiyle sürdürmesi uygun bulunan fakültenin, İlahiyat Akreditasyon Ajansı (İAA) tarafından eğitim-öğretim kalitesini tescilleyen ulusal akreditasyon evrakı de bulunuyor.
Arapça Mütercim ve Tercümanlık Kısmı açıldı
Ayrıca her yıl yeni program ve kısımların açılmasıyla gücüne güç katan BARÜ’de Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) kararıyla Arapça Mütercim ve Tercümanlık Kısmı açılmasına karar verildi. Edebiyat Fakültesi bünyesinde kurulan kısım 2025-2026 eğitim-öğretim yılında birinci defa öğrenci kabul edecek. Kısımda öğrencilere Arapça lisanına ileri seviyede hâkimiyet kazandırmanın yanı sıra; çeviri kuramları, çeviri stratejileri, metin çözme, kültürel farkındalık, sözlü-yazılı çeviri uygulamaları üzere alanlarda kapsamlı teorik ve pratik eğitim sunulacak.
Beş yıl sürecek halde yapılandırılan eğitim programında, öğrenciler, lisans eğitimine başlamadan evvel bir yıl müddetli Arapça Hazırlık Programı ile lisan marifetlerini geliştirme ve lisans eğitimine güçlü bir altyapıyla başlama imkânına sahip olacak.
"Nitelikli eğitim altyapımızla geleceğe umut olan bireyler yetiştireceğiz"
BARÜ’nün her alanda gücüne güç katmaya devam ettiğini lisana getiren Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak ülkemizin muhtaçlık duyduğu nitelikli genç kuşakların yetiştirilmesi noktasında tüm bileşenlerimizle çalışıyoruz. Ulusal akreditasyon dokümanına sahip olan İslami İlimler Fakültemiz yeni ismiyle İlahiyat Fakültemiz de nitelikli eğitim altyapısıyla geleceğe umut olan bireyler yetiştirmeye devam edecek. Ayrıyeten bu yıl Bartın Meslek Yüksekokulu bünyesinde ‘Robotik ve Yapay Zekâ’ ile ‘Yapay Zekâ Operatörlüğü’ ön lisans programları da açılıyor. Edebiyat Fakültesi ‘Arapça Mütercim ve Tercümanlık’ lisans programına da birinci kere öğrenci alarak eğitim faaliyetlerimizi genişleteceğiz. Bu doğrultuda eğitimde attığımız yenilikçi adımlarda hep bizleri destekleyen YÖK Liderimiz Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile tüm YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum" tabirlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.