Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

İlk Kadın Başkan Mazbatasını alıyor

Safranbolu Yayın: 06.04.2019 14:45
İlk Kadın Başkan Mazbatasını alıyor

Tarihi ve kültürel güzellikleriyle önemli turizm bölgelerinden biri olan Safranbolu’nun ilk kadın CHP’li Belediye Başkanı  Mimar Elif Köse Pazartesi günü saat 10.00’da Safranbolu  İlçe Seçim Kurulundan mazbatasını alacak. Köse, mazbatayı aldıktan sonra törene katılanlarla birlikte Safranbolu Belediye Binasına kadar yürüyerek giderek görevi devralacak.

İki Yıldır Kayyum ile yönetilen Safranbolu’nun ilk Kadın Belediye Başkanı olan Mimar Elif Köse, mazbata törenine tüm vatandaşları davet etti. Tüm Safranbolu’nun Belediye Başkanı olacağını ifade Köse; Safranbolu’nun başta otopark ve trafik sorunu olmak üzere çözüm bekleyen bir çok sorununun olduğunu belirterek, “Şimdi Safranbolu’ya hizmet vakti. Seçim ne söz verdiysek hepsini yerine getirmenin gayreti içersinde olacağız. Ben CHP’den Belediye başkanı seçilmiş olabilirim ama ben tüm Safranbolu’nun Belediye Başkanı olacağım, toplumun tüm kesimini kucaklayacağım, ayrıştırıcı değil birleştirici olacağım, sevgi ve hoşgörünün hakim olduğu bir Safranbolu için hep birlikte çalışacağız” dedi.

Kadının siyasetteki önemine de  değinen Köse; “Türkiye’nin her yerinde daha fazla kadının yönetim kademelerinde öne çıkması için çalışacağız. Çünkü hem başkan adayları hem de meclis üyeliklerinde kadınları çok az görüyoruz. Bu durumun değişmesi için de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te Doğurganlık Oranı Düşüşte

Manşet Yayın: 07.09.2024 12:42
Karabük’te Doğurganlık Oranı Düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, Karabük’te doğurganlık oranları ve doğum sayıları dikkat çekici bir düşüş gösterdi. Bu durum, ilin nüfus yapısında önemli değişikliklerin sinyalini verirken, ülke genelinde de doğurganlık oranlarının düştüğünü ortaya koyuyor.

Canlı Doğan Bebek Sayısında Azalma

2023 yılında Türkiye genelinde canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak kaydedildi. Bu bebeklerin %51,3’ü erkek, %48,7’si ise kız oldu. Karabük ise bu tabloda düşük doğum oranlarıyla dikkat çekti. İl genelinde doğum oranlarının düşük olması, gelecekte nüfus artışının daha da yavaşlayabileceğine işaret ediyor.

66dc1a6174dd4 jpg

Toplam Doğurganlık Hızı Geriledi

Karabük’te 2023 yılı verilerine göre toplam doğurganlık hızı, yani bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 1,14 oldu. Bu oran, 1,51 olan Türkiye ortalamasının altında yer alıyor. Nüfusun yenilenme düzeyi için gereken 2,10 çocuk seviyesinin oldukça gerisinde olan bu oran, Karabük’ün de içinde bulunduğu Batı Karadeniz bölgesinde düşüş eğilimini sürdürdü.

Doğurganlık Hızının En Düşük Olduğu İllerden Biri Karabük

TÜİK verilerine göre Karabük, toplam doğurganlık hızının en düşük olduğu iller arasında yer aldı. İlde doğurganlık hızı 1,14 çocuk olarak kaydedilirken, bu değer Zonguldak ile birlikte Türkiye’nin en düşük doğurganlık oranlarına sahip illeri arasında yer aldı.

Kaba Doğum Hızı Düşüş Gösteriyor

Kaba doğum hızı, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade eder. Türkiye genelinde bu oran 2023 yılında binde 11,2 olurken, Karabük’te ise bu oran binde 7,6 olarak gerçekleşti. Bu rakam, ilin doğum hızında belirgin bir düşüş yaşandığını gösteriyor.

İlk Doğumdaki Ortalama Anne Yaşı 27,0

Karabük’te ilk doğumunu yapan annelerin ortalama yaşı 2023 yılında 27,0 olarak kaydedildi. Bu değer, Türkiye genelinde annelerin ilk doğum yaşlarının giderek arttığını ortaya koyuyor. Karabük’te de bu eğilim gözlemlenmekte olup, kadınlar daha ileri yaşlarda anne olmayı tercih ediyor.

66dc1ab9bac2c jpg

TÜİK verilerine ulaşmak için TIKLAYINIZ!

Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455