Çaycuma Halk Eğitim Merkezi Pelement Bezine Yeniden Hayat Bulduruyor

Karabük Postası tarafından
21 Nisan, 2016 09:01 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

ZONGULDAK Çaycuma Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü tarafından BAKKA destekli açılan “Kadınlarımızın Elinde Pelemet Bezi Engel Tanımaksızın Hayat Buluyor” projesi kapsamında dokuma tezgahlarının açılışı gerçekleştirildi. Açılışa, Kaymakam Serkan Keçeli, Garnizon Komutanı Selçuk Özen, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Özdemir ve şube müdürleri, İlçe Müftüsü Mahmut Rauf Arcaklıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Coşkun Ulutaş, İbrahim Ethem Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Ahmet Acar, Erkek Yetiştirme Yurdu Müdürü Mesut Özmekik, Zonguldak Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar, Memur Sen İlçe Temsilcisi Kenan Tunç kurs öğreticileri katıldı. Çaycuma Halk Eğitimi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Oktay Aksoy proje hakkında bilgi vererek, “2015 tarihinde göreve başladıktan sonra arkadaşlarımız ile birlikte BAKKA’ya sunmak amacıyla bir proje hazırladık. Projemiz kabul edildikten sonra yürütme sürecinin çok zor olduğunu gördük. Ancak başardık ve sonuna geldik. Atölyelerimizi kurduk, makinelerimizi aldık. Ortalama 90 bin lira bütçesi müdürlüğümüze sağladık. Projemizde pelement bezi dediğimiz bez üretiliyor. Çaycuma’da kaybolmaya yüz tutmuş bir eseri Çaycuma’ya ve ekonomisine kazandırmaya çalıştık. Bu projede 3 kurs açtık. 75 öğrenciye eğitim veriyoruz. Öğrencilerimiz İŞKUR desteği ile ücretlerini de alıyorlar. 5 tanede engelli öğrencimiz var. Kurs 26 Mayıs’ta sona erecek” diye konuştu. Kaymakam Serkan Keçeli ise Çaycuma’nın geçmişini tekrar canlandırmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek; “Bazı değerler vardır ki kolay kazanılmaz. Yıllarca emek harcanması lazım. Bizde göreve geldiğimizde Çaycuma’nın pelement bezi olduğunu duyduk. Bu proje hayata geçmeseydi bu değerimiz yok olacaktı. Yeni bir gelir kapısı olduğu için emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Kurs açmak kolay ama altyapı ve alet olmazsa ortaya bişeyler çıkarma imkânına sahip olmuyoruz. Kursumuzun üreten ve çalışan kadınlarımıza hayırlı olmasını diliyorum“ dedi. Kursun açılışı yapıldıktan sonra kurs öğreticisi dokuma tezgahları ve ürünler hakkında bilgi verdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

10 yaşındaki Ravza’dan kekik özlü biyokumaş

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mayıs, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

DÜZCE (İHA) – Düzce’de 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, yaptığı proje ile böcekleri uzaklaştırmasının yanı sıra sıhhat alanında da yarar sağlayan kekik bitkisinin özünü kullanarak kumaş üretti. Yaptığı bu çalışma ile TÜBİTAK yarışına katılan minik kaşif, 3’üncü oldu.
Düzce Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim alan 10 yaşındaki Ravza Sevikoğlu, Fen Bilimleri dersinde yaptığı çalışma sırasında kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini keşfetti. Mikropları öldürme özelliği bulunan kekik bitkisinin farklı alanlarda nasıl kullanılabileceği üzerine araştırma yapan Ravza Sevikoğlu, çalışmalarına başladı.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi’nde danışman öğretmeni Emine Sarı’dan da takviye alan Ravza, "Kekik Özlü Biyokumaşla Yeşil Dokunuş" isimli projesini hayata geçirdi. Proje kapsamında, kekik bitkisinin özünden antimikrobiyal kumaş üretmeye başladı. İçeriği sayesinde hastanelerde, paketlemede ve hijyen gerektiren ortamlarda kullanılabilecek kumaş için uzun müddet çalışan 10 yaşındaki kaşif ve danışman öğretmeni Emine Sarı, projelerini tamamlayarak TÜBİTAK Bölge Yarışması’na gönderdi. Yapılan kıymetlendirme sonucunda Ravza Sevikoğlu’nun çalışması, Kimya alanında 3’üncülük mükafatına layık görüldü.

"Doğaya ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş türü"
Ravza Sevikoğlu, yaptığı çalışma hakkında bilgiler vererek, "Proje fikrim, Fen Bilimleri dersinde biyoplastik üzerine yaptığım bir araştırmada kekik bitkisinin antimikrobiyal özelliklerini fark etmemle ortaya çıktı. Sonrasında da bu projeyi yaptık ve TÜBİTAK için denemeleri gönderdik. Kumaşlarımız tabiatta çözünebilen, tabiata ziyan vermeyen ve doğal kaynaklardan elde edilen bir kumaş tipi. Bulduğumuz kumaş her alanda kullanılabilir. Bilhassa hijyen, sıhhat alanlarında ve hastanede paketleme alanlarında kullanılmasını düşünüyoruz" dedi.

"Özgüvenli yetişmesi için çabalıyoruz"
Baba Samet Sevikoğlu ise kızının başarısıyla gurur duyduklarını belirterek, her vakit ona takviye olmaya çalıştıklarını söyledi. Sevikoğlu, "Çok duygulandık, gurur duyduk. Konutta de daima bize sorular soruyor. Projeler de yapıyor, farklı fikirler ortaya çıkarmaya çalışan bir çocuk. Özgüveninin yerinde olması için gerekli takviyesi sağlamaya çalışıyoruz. Kendisini tabir etmesine müsaade veriyoruz, vakit ayırmaya, daima irtibat halinde olmaya çalışıyoruz. Bağlantı araçlarının yeterli kullanmasını sağlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Bahçeşehir Bilim ve Sanat Merkezi ise Ravza Sevikoğlu’nun icadı olan Kekik Özlü Biyokumaş için patent başvurusu çalışmalarına başladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.